Cal denunciar l’ús que Sonia Sierra fa de “la Gran Mentida” contra el català

  • No us demaneu com pot mentir així una persona, que tan sols us fareu mala sang. Menteix perquè aquesta és l’eina essencial de la seua opció política.

Vicent Partal
15.01.2023 - 21:40
Actualització: 16.01.2023 - 07:39
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Que un polític diga una mentida no és cap novetat. Per raons ben diverses, estem acostumats a escoltar-ne i a aguantar-ne. De vegades són mentides accidentals, per a eixir-se’n d’una situació difícil, per exemple. Molt sovint són mentides instrumentals que volen aconseguir un objectiu de propaganda a curt termini.

La mentida és inscrita en la política amb lletres d’or. Nicolau Maquiavel, considerat el mentor de la política moderna, va escriure al segle XVI que un dirigent havia de ser honest però havia de mentir si la veritat el posava en una posició de desavantatge davant el rival. Amb un cinisme fundacional Maquiavel afirmava en el seu llibre El Príncep: “A la gent no li agrada que els enganyen però qui enganya sempre trobarà qui es deixe enganyar.”

Tanmateix, aquest ús normalitzat de la mentida en la política va fer un salt de dimensió ara fa un segle, quan els nazis van adoptar com a política allò que anomenaren große Lügela Gran Mentida.

L’expressió la va crear Hitler mateix quan dictava el seu llibre el 1925. Descrivia la tècnica dient que la cosa consistia a fer servir una mentida tan grossa, tan greu, que “ningú no pogués creure que algú fos tan imprudent per a desvirtuar la veritat d’una manera tan infame”. Aquell concepte va ser la base, a partir del 1925, de la màquina nazi de propaganda i el motor concret i operatiu de la Xoà, l’Holocaust contra els jueus d’Europa. La mentida havia estat una eina de la política durant segles, però, per primera vegada, els nazis la van fer servir no com una manera fàcil i còmoda de desviar l’atenció o amagar coses que no agradaven, sinó com una eina essencial de govern. Aquesta és la gran diferència.

Amb l’ús de la Gran Mentida, Hitler primer de tot forçava els seus seguidors a creure en ell d’una manera mística, sense qüestionar-se res del que deia. Gent normal i corrent que sabia perfectament que allò que li deien era mentida –perquè ho havia viscut i coneixia la realitat de primera mà– es van tornar uns fanàtics disposats a creure’s qualsevol cosa, per més inversemblant que fos. Hitler havia escrit que “la gent cau més fàcilment víctima de la Gran Mentida que d’una mentida petita i quotidiana”. Perquè tothom menteix alguna volta en la vida però a molt poca gent se li ocorreria de fabricar falsedats tan colossals que van contra el sentit comú.

Aquest dies una exdiputada de Ciutadans al Parlament de Catalunya es passeja per tot de mitjans afirmant que Franco no va perseguir el català durant la dictadura. Sonia Sierra, que és la persona en qüestió, va nàixer l’any 1973 a Terrassa, encara en plena dictadura, per tant. Franco es va morir quan ella era una xiqueta molt menuda però és molt difícil de creure que al seu entorn familiar o d’amistats no haja pogut obtenir prou informació per a saber que el català era efectivament perseguit en la dictadura.

Que el català fou perseguit en la dictadura no és una qüestió d’opinions sinó de fets. Hi ha les normes del franquisme, que són públiques, les ordres, les multes, les persecucions. En el cas concret de Terrassa n’hi ha prou de revisar les ordres promulgades pel coronel Eloy Soto tan bon punt les tropes franquistes entraren a la ciutat; o llegir el llibre de Josep Lluís Lacueva Combat per la llibertat. Memòria de la lluita antifranquista a Terrassa (1939-1979). Encara més: a molts de nosaltres no ens cal ni llegir els llibres perquè aquesta prohibició la vam viure en la nostra pell. Es pot entendre, doncs, que molta gent es demane com pot ser que aquesta ex-diputada mentesca de la manera com menteix i insulte tanta i tanta gent que va ser reprimida per la dictadura.

Comprenc perfectament la irritació que suscita un comportament com aquest. Però avise que no s’entendrà què passa si no s’entén que Sonia Sierra no menteix a partir dels records de la xiqueta de Terrassa nascuda el 1973, sinó que aplica contra el català la große Lüge que va teoritzar Hitler. No us demaneu com pot mentir així una persona, menystenint la documentació oficial i l’experiència viscuda, que tan sols us fareu mala sang: menteix perquè aquesta és l’eina essencial de la seua opció política.

 

PS1. Més avall podeu llegir el comentari d’una subscriptora, Neus Carbonell, que la coneix personalment.

PS2. Avui publiquem un altre article que ha estat elaborat gràcies a la col·laboració de diversos subscriptors de VilaWeb: “Prohibir els mòbils a l’escola? Una realitat com més va més freqüent”.

PS3. Cride l’atenció sobre l’article d’aquesta setmana de Joan Ramon Resina, on relata una reunió recent amb Jordi Pujol. I també sobre l’entrevista que vam publicar ahir al president del Congrés Mundial Uigur, Dolkun Isa. Els uigurs sofreixen un genocidi a les mans de la Xina que ja ha estat denunciat per deu parlaments, principalment d’Europa i de l’Amèrica del Nord. Aquesta entrevista l’hem publicada simultàniament en català, en anglès i en xinès.

 

La nostra feina és ajudar els lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim i això ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us feu subscriptors de VilaWeb.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
15.01.2023  ·  22:06

Es diu a la Plana que s’agafa abans un mentirós que un coix. Però tant Ciudadanos com molts altres partits espanyols, viuen de mentides colossals. Per exemple, tots volen representar una “nació” , “milenària”, i “molt important”. Per no parlar de la seua llengua, estimada i parlada a la galàxia sencera.

Montse Milian
Montse Milian
15.01.2023  ·  22:09

Doncs sí. Caldria sancionar-la. Tallar de soca-rel aquests comportaments. Amb penes de presó si cal.
Les große Lüge són destructores, fan molt de mal i no s’haurien de poder fabricar i usar impunement.

Jaume Riu
Jaume Riu
15.01.2023  ·  22:13

LA MENTIDA I LA INCOMPETÈNCIA
La primera intenció seria no fer ni cas, per estalviar-nos l’espectacle de fer propaganda d’una aberració tan evident, però llegint el paragraf final, admeto que mentir al parlament, i mentir contra el genocidi cultural, és per ser sancionat.
De totes maneres hem suportat mentides molt més greus com les dels testimonis de la fiscalia que mentien obertament en el judici del TS, i encara que ho veia tothom per televisió, no va passar res.
Hi ha dues aberracions delictives que fan molt mal però culturalment s’admeten com si fossin inevitables, sembla que estem condemnats a conviure amb la mentida i la incompetència.

Victor Serra
Victor Serra
15.01.2023  ·  22:16

No només el Parlament l’hauria de sancionar, sino que no se li hauria de permetre participar en tertúlies ni en cap mitjà de comunicació. Blanquejar la Gran Mentida és obrir el camí al feixisme . I ja sabem com acaba això.

Neus Carbonell
Neus Carbonell
15.01.2023  ·  22:26

Sònia Sierra em va explicar fa anys –abans que es fes de Ciutadans, quan votava Iniciativa i ens vam fer amigues a la universitat– que el seu pare va voler aprendre català amb el diari Avui. Ella va anar a una escola bressol a on va començar a parlar català i després va estudiar també Filologia Catalana. Li agradava molt la Maria-Mercè Marçal i la M. Rodoreda. Formava part d’un grup d’investigació sobre l’exili. Ella sap /sabia molt bé com va ser la situació del català sota el franquisme. És un gir que té a veure amb l’odi. Però només odiem allò que hem estimat. És molt trist que hagi aconseguit fer tant de mal. No honora els esforços de la seva família. Ni tampoc el que aquest país és, fet de gent del Nord i del Sud. Però cal pensar bé quina estratègia és la millor a seguir. Desmuntar el que diu sense fer-la forta. De moment no ho hem aconseguit. Potser cal dirigir-nos al subjecte?

Joan Rius
Joan Rius
15.01.2023  ·  22:42

Si doÑa Sierra sap que menteix, és mentida allò que diu. Si no sap que menteix, cal explicar-li que abans de parlar s’informi.
La tesi de la Sierra, m’ha recordat la frase del fugat “el campechano”: El castellano nunca fué una lengua de imposición. Mentides que a còpia de repetir-les acaben sent creïbles.

Gertrud Hoffmann
Gertrud Hoffmann
15.01.2023  ·  22:50

Una persona que escolta una mentida GROSSA perd del tot el seu vincle amb la realitat i és això precisament el que la sedueix per entrar al deliri del boix. Cal demanar primer treure-la del càrrec i llavors proposar juí i presó. Està funcionant bé en Alemanya i resulta ser una eina molt potent per salvar el seny del discurs polític i social de tota la societat. Podría de més amés servir d’exemple per les onades de mentides GROSSES a les xarxes socials.

Joan Benet
Joan Benet
15.01.2023  ·  22:53

Neus Carbonell ho explica perfectament.
L’odi és un motor molt poderós.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
15.01.2023  ·  22:55
Carme Rguez.
Carme Rguez.
15.01.2023  ·  23:01

La llàstima és ue aquesta dona ja no és al Parlament ni a l’Ajunrament de Barcelona. És més, crec que ja no pertany ni a Ciudadanos.

josep maria pijuan
josep maria pijuan
15.01.2023  ·  23:06

a títol informatiu diputada 2015-2019 abandona Cs al 2021.

Eduard Elias
Eduard Elias
15.01.2023  ·  23:08

Seria més constructiu pensar sobre com combatre les grans mentides.
Desemmascarar-la buscant que sigui sancionada, com suggereix el Sr. Partal em sembla un primer pas.
En cal un altre: assenyalar també la responsabilitat dels mitjans que es fan ressò de la gran mentida i buscar el seu desemmascarament i la seva sanció també.
Perquè, si no, podria passar (a Espanya segur que passaria) que fos sancionada, però els mitjans que han publicat la mentida amaguessin que ha estat sancionada. Així seguiríem tenint un exèrcit de fanàtics que la seguirien donant per bona.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
15.01.2023  ·  23:10

Entenent perfectament el que diu el Sr Partal, crec que davant aquesta situació hi ha dos respostes: fer com a Alemanya, castigar una mentida c aquesta (cosa que la “Justícia” no farà) o fer-li informativament un Tortosa, allò que ja va funcionar durant el procés. Crec que aquesta darrera és la millor opció, ells sols desapareixeran.

Ramon Isern
Ramon Isern
15.01.2023  ·  23:11

El parlament ha sigut un aparador durant els darrers anys perquè catalanòfobs de tot pelatge ens insultin i escampin totes les mentides i l’odi contra tot el que soni a Catalunya i el català que han pogut. I amb tota la impunitat.
Aqui només s’ha sancionat al pobre Dalmases independentistes ¿? inclosos per una discussió amb una periodista que el va enganyar, simplement perquè creien que així feien mal a la Laura Borràs. Ras i curt. Així estem Vicent.

CONCEPCIÓ TORRES
CONCEPCIÓ TORRES
15.01.2023  ·  23:11

Algú li hauria de parar els peus, i la millor manera és deixar-la en evidéncia, com? Doncs no ho sé.

Núria Coma
Núria Coma
15.01.2023  ·  23:21

fer servir una mentida tan grossa, tan greu, que “ningú no pogués creure que algú fos tan imprudent per a desvirtuar la veritat d’una manera tan infame”.
Covid-vacunes.
Presos polítics al suprem
ERC amb la taula de diàleg.
Blindatge del català
Gobierno progressista.
Transición….
No veig que sigui més greu el què s’inventa aquesta fatxa

Mònica Vidal
Mònica Vidal
15.01.2023  ·  23:22

Absolutament d’acord amb vostè, Vicent. El Parlament hauria de demanar explicacions a la senyora Sierra i si es pogués anar més lluny, castigar capteniments i manipulacions com aquesta. Llàstima que el Parlament ara mateix sembla una joguina de fireta

Miquel Amorós
Miquel Amorós
15.01.2023  ·  23:53

I mentirà més si això li dóna la publicitat gratuita que esta tenint per tots els mitjans, sr. Partal.
Perquè necessita aquesta publicitat gratis pet rellançar un partit moribund perquè no té diners per fet una campanya normal.
I això només és el principi. N’estic segur.

El millor és passar d’ells.

Joan Benavent
Joan Benavent
15.01.2023  ·  23:54

Les afirmacions del personatge en qüestió, negant el genocidi per part dels castellans de la llengua i cultura catalanes, formen part de la Gran Mentida que oficialment porta per nom Espanya. Aquest nom és la Gran Mentida, una mentida inventada amb la intenció de exterminar la nació dels catalans, és a dir, a nosaltres. Fóra bo, per tant, no fer el joc a tota aquesta gentussa i referir-nos-hi amb l’autèntic i veritable nom. És Castella, no pas Espanya, contra Catalunya. Són castellans, no pas espanyols, contra catalans. És llengua castellana, no pas espanyola, contra llengua catalana. La Gran Mentida que aquests genocides es van inventar és d’unes dimensions tan bèsties, i porten tan temps fent-la córrer, que fins i tot ells mateixos se l’han acabat creient com si es tractés d’una veritat universal i sagrada. Espanya no existeix, aquesta és la veritat i aquest és el problema. Dins la nostra tribu, qui no sigui capaç de veure-ho és víctima innocent de la Gran Mentida, com el traïdor Junqueres. El remei comença per tenir cura dels mots que fem servir sempre que ens hi referim.

Robert Mora
Robert Mora
15.01.2023  ·  23:58

Aquesta deu ser la nova política de la refundació de Ciutadans, no?

Ricard Pintado
Ricard Pintado
16.01.2023  ·  00:25

Brillant anàlisi com de costum. Tan sols trobo a faltar que no es parli dels negacionistes (terraplanistes, negacionistes climàtics..,), els grans negadors moderns de les grans veritats. Trobo a faltar que no es parli de la gran atracció que exerceixen sobre els qui la realitat sels fa massa feixuga, complexa o inexcrutable, sovint gent amb poques inquietuds intelectuals i que necessiten un succedani/substitut de la fe, la més gran de les grans mentides. Els enganyadors com la Sonia Sierra són com els antics embaucadors, però no es comformen en vendre impossibles ungüents miraculosos i apliquen la fórmula a conceptes molt més trascendents.
Si els antics embaucadors no escapaven a l’escarni públic quan eren descoberts prefereixo no definir-me sobre quina pena els hauria de caure a aquests alumnes de Goebbels (i fdlgp).

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
16.01.2023  ·  00:44

Cal analitzar i reflexionar sobre la Mentida en general i en especial sobre la Gran Mentida, el tret politico-social més característic de la nostra època ( segles XX i el que va del XXI). La Gran Mentida és el segell caracteristic de personatges com Hitler, Franco, Stalin, Trump, Putin, etc. D’ells i dels sistemes politics que han creat. El gran problema històric de España és la Mentida: és que res és el que es diu, i el que és mai es diu. I això crea una mentalitat i psicologia malaltes, que per altre part porten directes a la incompetència i la ineficàcia sistemàtiques.

Fa anys un capellà amic em va dir molt seriosament que la mentida és el pecat per excel.·lencia. No li faltava raó: és el camí directe a obrir les portes malèfiques de molts fets i a nivell personal pot conduir, i sovint ho fa, a la follia total a causa de que la mentida suposa una brutal violència sobre el cervell humà que dificilment pot resistir, ja que contradiu els circuits lògics de què consta. El cas de C’s és exemplar: els està portant a la desaparició, al no res, com va pronosticar el president Torra sabiament.

Antoni López
Antoni López
16.01.2023  ·  01:29

Es una “Ciudadana”, o sia que esta condemnada a mentir al estil del seu partit: barroer. Ella ha vestit la mentida sense pensar que els que tenim “una edat”, que som moltissims, també varem anar al “cole”
i varem apendre veras i gallofes pero encastellanocoño!!, expresió que dita cridant, desde una camisa de color blau, feia el seu efecte. Salut

JOSEP RODÉS
JOSEP RODÉS
16.01.2023  ·  01:41

Llegeixo molts comentaris de lectors que pensen en termes democràtics perquè inconscientment es pensen que viuen en un estat democràtic. Si visquéssim en un estat democràtic, tot això ja no passaria. No senyors, vivim al cul d’Europa, a casa de l’enemic i ens apliquen les seves normes, que evidentment són i seran sempre en contra nostre. I això només té una solució: deixar de ser ñols.

Glòria Budría
Glòria Budría
16.01.2023  ·  02:29

Aquesta mentida té un objectiu més: donar impunitat als franquistes. Si ko es persegui el català, què hem d’investigar? “No cal detenir a ningú perque no va passar res…” Es una de les moltes cares del revisionisme històric franquista.

Salut!

P.D: primer comentari a VilaWeb! 🙂

Joan López
Joan López
16.01.2023  ·  06:16

Passo de psicopatas com aquesta mentidera profesional,ex de C,s el partit de l’odi,plè de ratas que han fugit cap altres partits(psc) o (PP).
El 19 gener a les 9 del matì es on tenim que ser-hi. Per desmontar la “gran mentida” de altre psicopata.

Carles Serra
Carles Serra
16.01.2023  ·  07:14

Ufff apreciat Vicent, com ja fa temps va denunciar en Fachín, el problema és LA MENTIDA; si només fos aquesta pàjara franquista que les digués; ja em diràs això d’ER i així no pararíem; si la mentida fos castigada a la gestoria mal anomenada govern de Catalunya, no sé apreciat Vicent si quedarien gaires polítics.
Recordar que aquest partit de xenòfob i franquistes de Ciudadanos, amb el missatge de la IMPOSICION del catalan, va ser el partit més votat en unes eleccions a la gestoria; ja em diràs Vicent d’on varen sortir els vots i majoritàriament qui composaven les llistes d’aquest partit, aquesta Sierra és un exemple.
Recordar Vicent que la majoria són els descendents d’aquells que varen fugir de la misèria i un futur millor pels seus descendents i aquí tenim com exemple aquesta pàjara Sierra.
Cal seguir recordant i això no és cap mentida, com ja fa temps va dir en Pla, que el 90% dels espaÑols la seva ideologia es franquista.
Ja que dir que lo més semblant a la dreta espaÑola és l’esquerra espaÑola.

Josep-Oriol Serra
Josep-Oriol Serra
16.01.2023  ·  07:21

Gertrud Hoffmann comenta q a Alemania funciona denunciar als gran-mentiders , treure’ls el càrrec , i presó . Aqí , a la presó on viuem als Països Catalans , els jutges són els primers gran-mentiders . Com diu en Resina avui , malament . No som alemanys , som escanyols escanyats per treballs forçats . Minorització , substitució ( per sierras , riveras i arrimadas ) genocidi gradual .

Pepita Carlos
Pepita Carlos
16.01.2023  ·  07:39

Abans Cd servia per treure llaços grocs ara han canviat d’estratègia i serveixen dient mentides per desprestigiar i aniquilar el català que saben que es uns dels nostres pilars la llengua.
Ignorants mentiders i fatxes.

Carme Perello
Carme Perello
16.01.2023  ·  07:41

Quan una persona té aquesta ràbia cap a una llengua, una cultura….i més del lloc on ha nascut, s’ha educat, i ha viscut ó viu……que ha pogut estudiar filologia hispànica, catalana….etc, etc, etc, etc….i resulta que escoltar català, la cultura catalana li molesta..ella té un problema…..millor 2:

-Que menteix de manera berganta (bellaca en castellà), per fer-se un nom, sense manies a l’estil hitler.

-Per apropar-se a qualsevol persona, és capaça de tot, fins i tt d’escupir als seus orígens…..vigileu¡¡¡

Danilo Pelucchi
Danilo Pelucchi
16.01.2023  ·  07:42

Vuste diu:”una xiqueta molt munuda”.
Io anyado: de cap tambe’.
No em val el que escriu ,la Sra.Carbonell.Si fos llesta ,per desprestigiar el Catala’,utilitzaria uns altres temes.

Albert Miret
Albert Miret
16.01.2023  ·  07:58

El problema real no és que hi hagi una persona que digui mentides sense sentit, perquè tothom sap que allò que diu és fals. El problema és que mentir contra un país que t’ha acollit sigui una forma de prosperar dins d’uns partits nazis, deixem-nos d’inventar noms, perquè tots segueixen la mateixa bíblia nazi d’aquell descerebrat d’en Hitler. Molts ho han fet abans d’aquesta dona, i avui ocupen llocs de molt poder a l’estat, perquè la gran mentida no és només permesa, sinó que és premiada amb càrrecs i prebendes. Tal com va acabar l’Alamània de Hitler, acabara l’espanya adoradora de la Gran Mentida. La crisi auto-canibalística i destructiva entre els “polítics” i els Aiatol·làs vestits de jutges ja ha començat. Només cal esperar, que no vol dir deixar de fer el que hem de fer. Aquesta guerra també s’està desenvolupant a la Unió Europea, i ja veurem com s’acaba, en mans de qui està.

Pere Ruana
Pere Ruana
16.01.2023  ·  08:01

A la sra. Gertrud l’hi diria que aquestes declaracions les poden fer (apart de la seva baixesa moral) perquè saben que tenen impunitat als tribunals espanyols.

jordi colás
jordi colás
16.01.2023  ·  08:18

Jo no patiria massa.
Ciudadanos no trigarà a desaparèixer.
Al final pagarà amb la vida (oh, quina paradoxa més bella!) el fet de ser un partit català…

Adrià Arboix
Adrià Arboix
16.01.2023  ·  08:40

Mala persona.

Pep Agulló
Pep Agulló
16.01.2023  ·  08:41

LA MENTIDA JUSTIFICA L’AGRESSOR…

En el nostre segle XXI, la mentida ja no pot amagar la realitat, avui és una eina instrumental que justifica l’agressió. És una eina de degradació moral: la deshumanització de l’enemic, ja sigui en la guerra (Ucraïna avui) o en la política (Trump, Bolsonaro, etc.). Es diu que a Catalunya el castellà es persegueix i després els togats anul·len la immersió del català a les aules… La mentida precedeix l’atac…

L’Estat té tot un manual d’accions que circumscriuen la mentida. Negar sense dir NO; titulars potents per tapar el contingut real; fer servir equívocs per confondre; amollar mentides amb solemnitat per fer-les “creïbles” (normals, digeribles) ; parlar sense aportar dades, etc.

Quan un Estat necessita imposar la seva raó, el fanatisme fa ús de la Gran Mentida: große Lüge, i exigeix a la ciutadania que no pensi ni aprengui (com deia Confuci). Obediència cega, és la condició perquè arrossegui a la massa que es deixa enganyar.

la força de la mentida és la feblesa de combatre-la, és per això, que no sé si era en aquesta mateixa editorial (versió primera), que ahir al vespre llegia que apuntava a combatre la mentida amb la llei a la mà. Seria un mal servei a la llibertat d’expressió i un triomf dels objectius de la mentida.

Cal combatre-la. P. ex. si abandonem la lluita per denunciar i combatre l’espoli fiscal, els atacs com minoria nacional oprimida, etc. estem facilitant-los la mentida: som insolidaris i supremacistes.

Susanna Herce
Susanna Herce
16.01.2023  ·  08:48

Sra. Carbonell (22:26), el que vostè ve a dir és que Sierra menteix sabent que menteix. Ho trobo molt greu, perquè la intenció no pot ser cap altra que fer mal.
No coincideixo amb les opinions de que més val no contestar, fer un Tortosa, perquè aquesta gent sempre troba ressentits i/o ignorants que s’ho creuen. Pensem en tota una generació de gent jove (amb dret a vot) que no és de procedència catalana i no té referències familiars (la inquietud personal per conèixer la Història és molt escassa) per contrastar amb les afirmacions de gent com Sierra. Negar un fet que està més que àmpliament documentat, hauria de ser motiu de sanció.
Ciudadanos está gairebé desaparegut, sí, però ja ha fet molt mal. Mai he entès com s’ha tolerat tanta mentida descarada al Parlament, com no s’ha posat fre. Perquè si els parlamentaris no hi van a parlar de problemes reals, amb dades reals i amb un grau d’honradesa mínima, no sé de què ens serveix. Per fer un teatre caríssim.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
16.01.2023  ·  08:49

De totes maneres les declaracions de la Sierra són tan “tontes”. Si hagués callat hagués quedat millor.
Diu que el català no era oficial i per tant no l’ensenyaven a les escoles. No sé quin significat té per a ella la paraula prohibir.
Perquè no era oficial? Per obra d’alguna força sobrenatural? Hi havia una voluntat política de qui legislava, no?
Si parteix de la base que això no té importància no sé perquè és queixa del poc castellà (diu ella) a l’ensenyament.
No fan una mica de repàs abans d’escriure un article?
No hi ha ningú al PP que repassi les declaracions i assessori?
Potser se la volen treure de sobre?
Però els fa quedar malament.

Jaume Sastre
Jaume Sastre
16.01.2023  ·  09:04

Vicent Partal no acostuma a confrontar directament amb l’enemic. Si repassam els seus editorials, en trobarem poquíssims en què planti cara al gabinet de guerra psicològica del CNI o que amb noms i llinatges s’encari als supremacistes i genocides de la de la Brunete mediàtica madrilenya, als col.laboracionistes de La Vanguardia o als quintacolumnistes colonitzadors de Grupo Prensa Ibérica dirigits per Francisco Javier Moll de Miguel (Saragossa 1950), propietari d’El Periódico, Diari de Girona, Diario de Mallorca, Diario de Ibiza, etc.

Bé, la novetat és que Vicent Partal avui sí que confronta directament amb l’enemic, concretament amb l’ex diputada de C’s, Sonia Sierra, que ha tengut el morro de negar la persecució política del franquisme contra la llengua catalana. I, a més, Partal, ho ha fet d’una forma contundent ja que ha relacionat el negacionisme de Sierra amb Hitler, Goebbels, el nazisme i el genocidi contra els jueus.

Per a mi Partal és un referent i no tan sols llegesc els seus articles sinó també els comentaris que alguns dels lectors pengen ja que m’ajuden, com un termòmetre, prendre la temperatura i saber què es respira entre l’independentisme il.lustrat.

Dit això a mena de preàmbul, pas a fer dos comentaris arran de l’article d’avui:
A) Entre les opinions dels lectors, en surt una que acostuma a sortir sempre que algú planta cara a l’enemic. No falla mai! És aquella que diu que cal fer un Tortosa, és a dir, que davant un atac de l’enemic, la resposta més “intel.ligent” és no fer-ne cas, mirar cap a una altra banda ja que, altrament, actuam d’una manera “reactiva” i regalam publicitat a l’enemic. No vos sona aquesta cançoneta? O sia, que quan Putin fa explotar un míssil contra un bloc de pisos de Dnipró i assassina 30 civils ucraïnesos el que Levinski ha de fer és callar com un bon al.lot que no aixeca mai la veu i ha de continuar com si res no hagués passat! Ja ho val! Pura psicopatologia colonial i de l’oprimit!
I B) Relacionat amb el que acab de dir, vull treure a rotlle un català valent que sí que plantava cara, confrontava cara a cara amb l’enemic, practicava allò de “cap atac sense resposta” i havia fet seu el lema oficial d’Escòcia: NEMO ME IMPUNE LACESSIT: ningú no m’ofèn impúnement!

Es tracta de Francesc Ferrer i Gironès (Girona 1935-2006), un home de combat, autor de llibres com “Catalunya ligth?” (1986), “Lletres de batalla per la llengua catalana” (1989), “Insubmissió lingüística” (1990), etc. Bé, idò, al primer dels llibres esmentats, datat el 1986, el desacomplexat i enyorat, Francesc Ferrer, va escriure un article -com la majoria de la seva obra- d’una actualitat rabiosa en què confrontava amb la majoria d’Intel.lectuals espanyols (Menéndez Pidal, Ortega y Gasset, Amado Alonso, Lázaro Carreter, Carlos Seco, Domínguez Ortíz, Salvador de Madariaga, Unamuno, Julián Marías…) que davant la llengua catalana mantenen i han mantingut una doble actitud complementària que se sintetitza en dues fases: 1a Ignorar o negar la persecució del català com Sonia Serra. I 2a Fer-se els perseguits: “Cada vegada que a la història hom pot veure un reviscolament de l’idioma català, que trenca i salta per damunt de tots els paranys legals i sociològics que l’Estat espanyol ens ha preparat, apareixen unes veus revestides d’Intel.lectualitat, les quals denuncien una persecució del castellà”.

Com ja denunciava Ferrer i Gironès el 1986, des de fa segles els intel.lectuals i polítics espanyols, genocides i supremacistes, pretenen amb aquesta estratègia basada en la mentida i la manipulació descarada “anihilar Catalunya i dominar-la a través de la cultura i de la llengua, per deixar-la provincianitzada i colonitzada”. Com acabam de veure, Francesc Ferrer, sense cap mania de menjamiques ni de llepafils melindrós anava a l’arrel del problema i parlava desacomplexadament de COLONIALISME!

https://twitter.com/vagadefam/status/1614889269373374466?t=4CeaJQSb4jwCZdbI1KQjwA&s=19

Pere Subirana
Pere Subirana
16.01.2023  ·  09:18

Allò que diu l’enemic no ens hauria d’importar. Es l’enemic i fa el seu paper d’enemic, que no és cap altre d’anar contra la nostra llengua. Tot normal. Encara ens estranyem de coses així?

A mi em dol més allò que ha dit la Dolors Feliu que l’Aragonès ha de sortir amb una estelada a la cimera Macron-Sanchez. Això si que em preocupa. Ens mans de qui està l’ANC?

En què ajudaría aquest d’Aragonès a la independència, més enllà del fet simbòlic? De quina mentalitat infantil surt la idea que això és política de construcció d’un estat?

En lloc de criticar que Aragonès vagi a la cimera se’ns posa a dir que surti amb una estelada!!!!!

Això és molt més greu que allò que ha dit una persona que forma part de l’equip contrari. Espero que en facis una editorial d’això, Vicens.

Ramon Berdegué
Ramon Berdegué
16.01.2023  ·  09:18

Una de les poques vegades que he respost a una red social, va ser a un amic d’infantesa que era simpatitzant del PP, la meua ignorancia en quan a qui llegia el que jo posava, em va donar feina una setmana.
Jo mantenia que als parlaments hi hauria d’haver un detector automàtic de mentides, que actues com la partida d’escacs del Harri Pooter, tallant màgicament el cap al mentider, no donant opció a dir-ne cap més. Segueixo pensant que sanejaría els parlaments o els buidaria per complet. Aixo va generar respostes de tot una colla de gent del partit que el seguien. Be al cap d’una setmana d’intentar raonar i fer entendre que era una metàfora, vaig dir-los que potser realment s’hauria d’instaurar, ja que feia tant de mal, que ni un d’ells havia sigut capaç de raonar amb mi, sols discutir i renyar-me. Cansat de tanta obediència obtusa i fidel a aquestes mentides, vaig deixar de respondre per avorriment.

Marc Renau
Marc Renau
16.01.2023  ·  09:36

No estic gaire d’acord amb que el que cal és analitzar el cas de la Sonia Sierra. D’espanyols que odien Catalunya i la llengua catalana i tot el que sigui catalanitat sempre n’hi ha hagut. D’espanyols que menteixen, difamen, calumnien contra catalans, la llengua o Catalunya sempre n’hi ha hagut (i sempre n’hi haurà). El tema no és el cas concret de la Sonia Sierra. El tema és que una sola persona, a la qual se li gira el cervell i menteix per causa d’odi, tingui la repercussió que té i la projecció mediàtica que té.

Aquest és el tema.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
16.01.2023  ·  09:49

Magistral el comentari del Sr. Ricard Pintado (00:25).

ja sé que els creients no donen cap importància als fets si contradiuen la seva fe. Però potser la nostra protagonista d’avui no es creu les mentides que va escampant per interès propi. Pregunteu-li per què el règim, ja de bon començament, va impedir a Dionisio Ridruejo que divulgués les bondats de “los nacionales” a la Barcelona acabada d’ocupar el febrer de 1939. Ben segur que ella sap molt bé que l’única raó per la qual se li va prohibir repartir els panegírics franquistes era que la llengua dels pamflets era el català. Ridruejo, un castellà de socarrel, només volia convèncer els vençuts de les bondats del nacionalcatolicisme triomfant, i per tal d’arribar al màxim de gent volia adreçar-s’hi en la seva llengua.

La mateixa que, vint-i-cinc anys abans, les Cortes Españolas havien prohibit d’emprar en les converses telefòniques, amb instruccions taxatives a les telefonistes (que en aquella època escoltaven totes les telefonades) de tallar immediatament la connexió si detectaven l’ús del català.

Mai fou perseguida, la llengua catalana? I un bé negre amb potes rosses!

JOAN MUNDÓ
JOAN MUNDÓ
16.01.2023  ·  09:56

Sònia Sierra es fidel als principis fundacionals de C’s: l’aniquilació del català.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
16.01.2023  ·  10:04

Desconec les declaracions que ha fet aquesta dona contra la veritat i contra el català però sobre “la Gran Mentida”, on s’ha utilitzat sistemàticament i ha fet molt de forat és al País Valencià.

Des de la transició els tres grans partits, UCD, PSOE i AP (després PP) i la seva ramificació regional UV, es van aplicar ela fer servir la Gran Mentida de l’anticatalanisme com a eina d’aculturització i espanyolització. I va funcionar. I d’aquesta manera va resultar, i encara resulta per a alguns sectors, per sort cada vegada més marginals, que el valencià és una llengua diferent del català, que la senyera amb blau és la bandera dels valencians, que els catalans ens ho volen furtar tot (inclosa la paella, sí, podeu riure-vos-en) que el valencià ja es parlava a València abans de la conquesta catalana, que no s’ha de dir País Valencià perquè remet a Països Catalans, que els catalans només volen aprofitar-se dels valencians i etc… La conclusió: el problema no és Espanya que vol eliminar-nos com a minoria nacional, el problema són els catalans que són els responsables de tots els mals i tot el que soni a català és problemàtic i com més lluny millor.

Aquesta gran mentida, repeteixo que creada, amplificada i escampada fent servir molts diners públics per PSOE i PP, va penetrar tant que encara avui impregna alguns sectors de partits com Compromís (oooh, sorpresa!) obsedits en fugir i defugir la nostra catalanitat com a valencians i actuant amb uns complexos d’inferioritat que se’ls veu escrits a la cara i inscrits al cervell.

Recordo una vegada que va venir al poble un parent de València i parlant d’açò i d’allò va treure el tema i es va posar a explicar-me com els catalans ens ho volien furtar tot. El vaig mirar als ulls i molt seriosament li vaig dir: “Això que dieu és ben veritat. L’altre dia, sense anar més lluny, vaig anar al tros a veure com anaven els tarongers i si feia falta regar. I allà al mig em vaig trobar per sorpresa una persona que no coneixia de res, ni l’havia vista mai, cavant i desbrossant. Quan li vaig demanar què feia allí en la meva terra, amb una flegma impertorbable va i em diu que ell era català i venia a apropiar-se del meu bancal. I això si que no, eh? Això si que no. I el vaig fer fora”. Mentre li contava aquesta increïble història mirant-lo a la cara ell va baixar la vista i, avergonyit, no va replicar.

De vegades la mentida es combat donant la raó al mentider amb una altra mentida, encara més exagerada, que el posi en evidència i el ridiculitzi. Al menys a mi em va funcionar.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
16.01.2023  ·  10:09

Aquesta noia no no te vergonya ni dignitat ella segueix les pautes del seu ex partit. Tanta gent que va sofrir morir i va ser torturada com és pot dir une mentida tant grosa?
Ho trobo repugnant

Gerard Palacín
Gerard Palacín
16.01.2023  ·  10:18

A mi no em sorprèn que una afiliada a Ciudadanos en perill d’extinció, faci aquestes afirmacions que cauen pel seu pes.
Tots els que hem anat a l’escola i hem volgut aprendre alguna cosa d’història sabem què va passar i què està passant.
No sé per quins motius aquesta dona s’ha apuntat al partit de l’odi. Ciudadanos es va crear per anar contra el català i els catalans, era l’ou del serpent que en fer-se gran fins i tot creu que te ideologia i confon la ideologia amb l’odi. Espero amb il·lusió que molt aviat desaparegui aquet esguerro de partit i es puguin discutir les idees sense haver-se d’odiar mútuament.

Lluís Urpí
Lluís Urpí
16.01.2023  ·  10:19

Però aquesta Sierra qui carai és? si no forma part de cap ajuntament, ni del parlament, ni tant sols pertany actualment a cap partit, perquè se li dona tanta bola?
Aquestes barbaritats i de més grosses es poden sentir a qualsevol bar, vomitades per ‘insubstanciats’ i ‘insubstanciades’, amb greus latifundis neuronals, incapaços d’ajuntar dues paraules trisíl·labes d’elaboració pròpia, que han de repetir discursos sentits dels mitjans.

Josep Maria Corrales
Josep Maria Corrales
16.01.2023  ·  10:36

Gràcies Neus Carbonell. Amb el teu escrit coneixem millor a la sra? Sònia Sierra. Odiar el que has estimat… què trist!!!

Jordi Alou
Jordi Alou
16.01.2023  ·  11:24

Avui i tingut el disgust d’enterrar-me qui es la tal Sonia. Aquesta senyora fa la eina que sempre han fet el vassalls de l´Imperi Residual Castella mentir sistemàticament començant amb la mentida mes gruixuda de la seva pròpia historia a partir d’aquí i caben totes. L´atac a l´idioma català fa anys que es prioritari. Però aquí tenim dirigents que miren cap a l´altre costat

Ferran Palau
Ferran Palau
16.01.2023  ·  12:01

Quan més parlem d’aquesta ‘Banda de mals Ciutadans’ pitjor, perquè viuen de tota aquesta brossa i aquest soroll mediàtic. El què no acabo d’entendre és com es permet que en una societat es permeti que hi hagi persones que puguin fer comentaris com aquests i no passi res a nivell legal, de lleis vull dir, ja que aquesta impunitat no ajuda en res a la normalització de les relacions entre els integrants d’una societat ni a aconseguir cap objectiu. Us imagineu què passaria si en l’organització d’una empresa passés el mateix que passa en el món de la política? Salutacions.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
16.01.2023  ·  12:12

Cal denunciar-ho sí, però no cal fer bombo i plateret ni d’altaveu de les mentides, més del compte, perquè les validem nosaltres mateixos. Només des del ressentiment més íntim d’alguna experiència personal no resolta satisfactòriament, pot explicar-se aquest odi i rebuig, no sols als seus orígens sinó també com a ésser humà un/a pot arribar a ser. Ella deu saber-ho i perquè ho manté, per tant, també sap que és mentida.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
16.01.2023  ·  12:46

Quan, a la immediata postguerra, Franco i el seus feixistes van prohibir el català al carrer -em contaren- una venedora d’ous a Barcelona va voler evitar que una clienta, per les estretors de l’època probablement, se n’anara sense pagar, cridant al policia del mercat: “Guardia, guardia, que se lleva los huevos de franco!” en castellà, com era preceptiu. L’autoritat va detenir la venedora per “desacato al Caudillo”. Se non é vero é ben trovato.
Joan Fuster diu “no facis de la teua ignorància un argument”, però els castaÑols no llegeixen Fuster. I Tarradellas deia que en política hom (o dona) pot fer de tot menys el ridícul.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
16.01.2023  ·  12:49

De vegades parlo de barcelonitis quan parlo de la política catalana. I ho faig perquè des de Barcelona sembla haver-hi una barrera, un autocentrisme que fa que fins i tot l’àrea metropolitana sembli un altre país. En fi, com a terrassenc que soc, he comentat més d’un cop que Terrassa és una ciutat fragmentada on a molts barris ni pensen que estiguin a Terrassa (o a Catalunya). Fins i tot han tingut una història col·lectiva molt diferent de la Terrassa-poble: immigració (jo mateix tinc part de família amb arrels a Castella), barraquisme, riuada de 1962 a Les Arenes, “Tarrasa la Roja”, lluita per pisos i serveis… El cas és que no només van venir a un lloc que es pensaven que era Espanya, sinó que els successius ajuntaments des de 1979 (Terrassa porta dècades essent la “ciutat PSC”, fins i tot amb el canvi a l’alcaldia el 2019, que no ha donat un bon govern) han maldat per a que no se n’adonessin, i així no integrar-los. Ajunteu-hi que son barris on la gent no llegeix si no és l’Hola, on massa gent passa les hores lliures veient Tele5, i on sembla que només hi pugui haver una cultura andalusa col·lectiva (en forma dels famosos balls de sevillanes en un escenari amb públic, gens dolents però essencialment identi-kit, o com a molt amb les bandes de música per a gent gran -on en algun moment he arribat a tocar-), i tindreu uns barris que son pasta en mans de Madrid i on la gent ja no se’n recorda que van venir perquè als seus llocs d’origen els mataven de fam. No tots ells s’han apuntat al carro de la dreta (hi ha gent molt bona en aquells barris, i alguna d’ella és amiga personal meva), però em consta que els barris del nord-est de la ciutat son ara feus de Vox, i crec que cal recordar els fets de Can Anglada de 2001, en què durant força dies aquell barri va ser l’epicentre del racisme a l’estat espanyol, amb imatges que feien vergonya, va ser aleshores que molta gent vam adonar-nos que en aquells barris havia deixat d’haver-hi obrerisme. I, com m’he trobat jo mateix, les coses s’han tornat encara més estranyes a certs llocs incloent alguna associació de veïns. A pocs llocs com a Terrassa hem pagat tan car el Règim del 78. De fet, fa ja més de deu anys un amic conservador em va dir “Terrassa és l’estranger”, i a mi mateix ja no m’estranya gens que a la meva vida diària em trobi que molta gent no m’entén en català: l’efecte Martínez-Anido s’ha acomplert a Terrassa. Va bé que a Barcelona ho sapigueu, doncs serà a l’àrea metropolitana on es decidirà la política del Principat aquests propers anys. Els catalans haurem de pencar…

Josep Soler
Josep Soler
16.01.2023  ·  13:15

A mi en aquest moment en preocupen mes les mentides dels d’ERC, que tenen copat, sino tots els medis informatius (Vilawep deu ser de les poquissimess excepcións) si la gran majoria.
Agraiment a la Sra. Neus Carbonell per la seva brillant aportació.
Per cert, que cal agrair els que porten el programa “El Fax de 8TV” (el que va treure la “Ciutadana” Sonia Sierra) que pel meu gust es el millor que tenim avui a Catalunya (potser l’únic).

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
16.01.2023  ·  13:26

Aquesta noia, qui és?

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
16.01.2023  ·  13:46

Gràcies, Lluís Paloma. Moltes gràcies.

Natàlia Garriga
Natàlia Garriga
16.01.2023  ·  13:54

No, a Sonia Sierra no se li ha girat el cervell com s’esmenta en algun comentari. Si fos així no valdria la pena dedicar-li una editorial. Sonia Sierra és una peça que forma part d’un engranatge destinat a eliminar-nos i ja va sent hora que aterrem a la crua realitat, només així podrem fer-hi front. Gràcies per l’editorial d’avui i animo VW a seguir en aquesta línia de claredat.

JESÚS ESTREMERA
JESÚS ESTREMERA
16.01.2023  ·  14:49

Benvolgudes i benvolguts:
No em referiré a l’editorial, perquè aquesta gent ja sabem tothom com son. Vull felicitar l’article del professor Resina i demanar al director: què passa al Perú? per què Vilaweb no en parla?
Gràcies!

Roser Caminals
Roser Caminals
16.01.2023  ·  15:51

Als EUA la ultra dreta de Donald Trump fa exactament el mateix.
Hem d’inundar les xarxes d’anècdotes concretes fins a tapar la veu de Sonia Sierra i els que la puguin seguir i fer molta pedagogia a Terrassa, que tampoc deu ser l’única anomalia.

Albert Ventura
Albert Ventura
16.01.2023  ·  18:12

Es que allo de que els andalusos havien vingut a aixecar Catalunya ja estava una mica suat.

ramon Feixas
ramon Feixas
16.01.2023  ·  18:23

Burlar per competir, per escalar, per crear líders i feblesa, és un manament bàsic a la religió capitalista, afectant la majoria de les lleis (de pactismes) . Quants Quant un acte burlesc no és una mentida?, i quan la mentida no és un acte burlesc? És cert que n’hi ha amb més afectació i menys. Com n’hi ha amb més mala fe que no pas egoisme. De moment els que escalen , tots ells competeixen en mentir més. I els funciona, perquè el déu diner i elles, són ells i el déu diner. El déu diner (deute públic) obliga per dogma a un desequilibri social insostenible. I cada frare s’agafa allà on pot, fins a casos tant exagerats com el d’aquesta “ciudadana”. Un partit que fins i tot ha usurpat el nom a tota la ciutadania.

Josep Maria Puig
Josep Maria Puig
16.01.2023  ·  19:07

Sóc terrassenc de tota la vida. No conec aquesta Sonia Sierra. He estat cofundador de la llibreria L’Àmfora i primer gerent. El dia que vulgui li explicaré com vam passar una nit de vetlla esperant els falangistes que havien decidit cremar la llibreria i més c oses. més coses. I com l’Alcalde de Monistrol, en aquella època era del Movimiento els va parar els peus.
Aquesta senyora no deu ser ningú i mira com s’ha fet famosa…!

Pepa Cendrós
Pepa Cendrós
16.01.2023  ·  22:40

Per sort els queden quatre dies, les rates de claveguera es van enfonsant.

Antoni Sans
Antoni Sans
16.01.2023  ·  23:14

Escriu Rosa:
A mi també em preocupa més la gran mentida de Junqueras i cia. La d’abans o la d’ara, perquè el deia i el que diu són coses completament oposades.

El patró és molt semblant a la Gran Mentida alemana que explica l’editorial. Sembla que també és una mentida basada en l’odi, el de no haver pogut arribar a desbancar Puigdemont. Està amplificada per tots els mitjans de comunicació públics subvencionats, que ningú ve tenir el valor de desmentir quan tocava. I els seus creients (almenys els que pensen i són capaços de contrastar el que senten i el que veuen) saben que els enganyen però pitjor és haver de reconèixer que els han estat prenent el pèl durant tot aquest temps.

Georg Sedlak
Georg Sedlak
16.01.2023  ·  23:59

1) Denunciar-ho

Llegiu aquest article alemany amb un traductor sobre la situació legal a Alemanya i Europa que en molts punts:
https://taz.de/Gesetz-gegen-Holocaustleugnung/!5457020/

Espanya. El 7 de novembre de 2007 es va treure l’apartat 2 d’aquest article del Código Penal:
CAPÍTULO II, Delitos de genocidio – Artículo 607.
1. Los que, con propósito de destruir total o parcialmente a un grupo nacional, étnico, racial o religioso, perpetraren alguno de los actos siguientes, serán castigados […].
2. La difusión por cualquier medio de ideas o doctrinas que nieguen o justifiquen los delitos tipificados en el apartado anterior de este artículo, o pretendan la rehabilitación de regímenes o instituciones que amparen prácticas generadoras de los mismos, se castigará con la pena de prisión de uno a dos años.

2) Conscienciar
Inspirar-se en campanyes com #NoDenyingIt de la jueva Aviva Goldschmidt, mediadora i testimoni. Encara que les històries de vida que s’expliquen sovint són semblants, mostren tanmateix l’extensió increïble dels crims feixistes. Si les i els testimonis no tenen presència mediàtica ni escolar, ningú pot saber res i és manipulable.
Exemples alemanys:
https://www.youtube.com/results?search_query=holocaust-%C3%BCberlebende
https://www.bpb.de/themen/holocaust/ravensbrueck/60629/16-ueberlebende-16-lebensgeschichten/
A Alemanya han fet fins i tot hologrames de supervivents de la Xoà:
https://www.sueddeutsche.de/muenchen/muenchen-holocaust-ueberlebende-hologramme-1.5053354
https://www.sueddeutsche.de/muenchen/dachau/holocaust-ueberlebende-hologramm-1.5063836?reduced=true

3) Buscar referents contra els negacionistes
David Irving vs. Deborah Lipstadt
https://www.filmin.cat/pelicula/negacio
https://es.wikipedia.org/wiki/Irving_contra_Lipstadt_y_otros
https://en.wikipedia.org/wiki/Denying_the_Holocaust
I altres casos que van perdre al Tribunal Europeu de Drets Humans, com Williamsons i tants altres.

4) Memòria històrica (Aufarbeitung der Vergangenheit)
4a) Aprendre d’Alemanya i de com es commemoren les víctimes d’ETA
Ni els suposats republicans ni els suposats independentistes hi inverteixen gaires diners. Sembla que no es vulgui espantar als guiris de fiesta, siesta y playa.
Memorial Democràtic de Catalunya
https://memoria.gencat.cat/ca/inici

El 2021 Sánchez va anunciar un Centro Memorial de Víctimas del Terrorismo a Madrid
https://www.rtve.es/noticias/20211221/gobierno-anuncia-centro-memorial-victimas-terrorismo-madrid/2242301.shtml

Alemanya, p.ex. el monument als jueus assassinats d’Europa al centre històric de Berlín amb una superfície de de 19.000 m². S’hi van invertir 25 milions d’euros.
El museu Topografia del Terror de Berlín, un antic espai de repressió nazi, també al centre de Berlín, amb una superfície de 3.500 m². On un primer intent va costar 13,8 milions d’euros i es va enderrocar. La versió final va costar uns 20 milions d’euros.

4b) Judici popular en absència dels acusats
Al documentari “The Adolf Eichmann Trial” (El judici d’Adolf Eichmann) que es pot veure a Netflix, expliquen que les persones que van fugir a Israel, hi ho tenien molt difícil. No eren aceptades perquè ningú les creia. Diuen que l’important del judici a Tel Aviv llavors no va ser tant el judici en si, però més aviat va servir per a explicar als propis jueus d’Israel què va passar i acabar amb els mites. Només llavors es va començar a entendre. És a dir, no cal que els agressors siguin presentents o en formin part de l’acte que s’hauria hagut de fer desde fa massa temps.

5) Més idees i apunts
El moll de l’os, la Ley de Amnistía en España de 1977.
Baltasar Garzón i la Querella argentina contra els crims del franquisme
Ordres de detenció europea i la Jurisdicció universal (Weltrechtsprinzip), sobretot els casos recents aplicats a Alemanya per un dels 24 Tribunal Superior de Justícia (OLG).

https://ca.wikipedia.org/wiki/Querella_argentina_contra_els_crims_del_franquisme
https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_jurisdiction
https://es.wikipedia.org/wiki/Tribunal_Superior_de_Justicia_(Alemania)

Sirians jutjats a Alemanya
https://www.deutschland.de/de/topic/politik/weltrechtsprinzip-in-deutschland-prozess-um-staatsfolter-in-syrien
https://www.sueddeutsche.de/meinung/urteil-folter-syrien-oberlandesgericht-koblenz-weltrechtsprinzip-anwar-r-1.5506636
https://www.deutschlandfunk.de/syrer-in-deutschland-wie-der-krieg-in-der-heimat-das-leben-100.html
https://www.zdf.de/nachrichten/politik/prozess-kriegsverbrechen-syrien-deutschland-100.html

Altres exemples:
https://www.tagesschau.de/inland/prozess-kriegsverbrecher-faq-101.html
https://www.genocide-alert.de/weltrechtsprinzips-in-deutschland/

JOAN Pallàs
JOAN Pallàs
17.01.2023  ·  14:49

Com algú ja ha dit abans, la citada, tan insofrible per l’odi catalanòfob que professa com per la veu d’espinguet que té, fa temps que va deixar Ciudadanos (estripant el ‘carné’ i tot!).
El juliol de 2021, després de la desfeta del seu partit a les darreres eleccions al Parlament de febrer del mateix any i quan el seu vaixell feia aigües arreu de l’estat, es va apressar a abandonar-lo com és característic entre els de la seva espècie quan veuen que van mal dades i s’ensumen que ja no els servirà per seguir-hi prosperant.
Per això, no descartaria que la present provocació respongui a una maniobra per resituar-se, mostrant-hi el seu potencial tòxic i cercant de premi que se li obrin oportunitats més elevades i puixants a la Metròpoli

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes