Brussel·les ha avalat les mesures correctores del canal Segarra-Garrigues impulsades per la Generalitat. La Comissió Europea ha decidit així de tancar el procediment d’infracció que va obrir contra l’estat espanyol el 2001 perquè el projecte afectava zones importants per a la conservació de les aus. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va confirmar la vulneració de la directiva europea el 2008 i d’ençà de llavors es mantenien converses amb Brussel·les per compensar l’afectació. Finalment, avui l’executiu europeu ha donat per bones les mesures que ha aplicat el govern i l’estat evitarà una multa milionària.

Brussel·les ha adoptat la decisió després de valorar favorablement el darrer informe remès per la Generalitat, amb data de 31 de desembre de 2020. Els serveis de la Comissió Europea han considerat que s’ha donat compliment a la sentència condemnatòria.

Fer compatible el reg amb la preservació del medi ambient

D’ençà de l’any 2011, el govern ha anat aprovant i executant diferents projectes que inclouen actuacions encaminades a corregir i compensar l’impacte ambiental del nou regadiu, en compliment de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) del projecte de regadiu i de la concentració parcel·lària del Segarra-Garrigues. La DIA preveia diferents mesures per tal de fer compatible la implantació del reg amb la conservació del medi ambient i, en especial, amb la preservació dels ocells.

Una de les mesures que s’ha dut a terme i que té una repercussió important per a la conservació dels hàbitats esteparis és la gestió de superfícies amb finalitats ambientals. Així mateix, s’ha executat moltes altres actuacions per afavorir la presència i nidificació d’ocells a la zona. També s’han posat en marxa processos la gestió de finques de massa comuna resultants dels procediments de concentració parcel·lària desenvolupats en l’àmbit del regadiu del canal, essent finques ubicades dins de la zona de xarxa Natura 2000 o en la rodalia.

Cal recordar que el projecte del canal Segarra-Garrigues, aprovat el 1994, preveia posar en regadiu unes setanta mil hectàrees de finques de secà, tot i que aquesta superfície es va reduir considerablement, perquè més d’un 40% va acabar sent considerada zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i va passar a formar part de la Xarxa Natura 2000. Aquest fet ha comportat que les finques afectades hagin vist limitat el regadiu a través del canal.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.