La biodiversitat a Catalunya s’ha reduït un 25% en vint anys

  • L'Informe de l'Estat de la Natura constata pèrdues de fins a la meitat de la població en diverses espècies

VilaWeb
Europa Press
09.12.2020 - 16:28

L‘Informe de l’Estat de la Natura a Catalunya calcula que la biodiversitat s’ha reduït en un 25% en el territori català d’ençà del 2002, i algunes espècies d’animals i plantes han perdut més de la meitat de la població.

Concretament, s’adverteix de la disminució del 12% de les espècies silvestres en boscs i matolls, del 34% en ambients agrícoles i prats, i del 54% en rius, llacs i aiguamolls. “Són pèrdues menors que a escala mundial, però Catalunya no és aliena a la situació d’empitjorament de la biodiversitat i hem d’actuar en conseqüència”, ha afirmat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, el qual ha anunciat que el pressupost per a polítiques mediambientals es multiplicarà per deu respecte del  de 2016.

Al costat del conseller, en la presentació de l’informe també ha intervingut el coordinador científic de l’informe, Lluís Brotons; la coordinadora tècnica, Núria Pozo; i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles. Miralles ha reiterat que l’informe, basat en dades i evidències científiques recollides per centenars de voluntaris, ha de ser la base “per causar un punt d’inflexió en les polítiques mediambientals” a Catalunya.

Un declivi progressiu i generalitzat

L’informe, de més de cent pàgines, quantifica en 33.059 les espècies de plantes, peixos, aus, mamífers i insectes presents en 680 hàbitats coneguts a Catalunya i posa en relleu que tant les poblacions d’invertebrats com de vertebrats a Catalunya han perdut, de mitjana, un de cada quatre individus en els últims vint anys.

“Catalunya viu un declivi progressiu i generalitzat de la biodiversitat”, ha explicat Brotons, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i coordinador de l’estudi, que responsabilitza d’aquesta pèrdua als canvis en els usos de terra, així com al canvi climàtic i l’arribada d’espècies exòtiques invasores, més de mil dues-centes segons l’informe.

“No anem bé, en cap cas podem anar bé. Només veure que hem perdut el 57% de papallones dels prats, un bioindicador tan clar, ho diu tot”, ha resumit Pozo, que ha vinculat aquesta situació a l’abandonament de l’activitat agrícola i ramadera. L’informe també adverteix de la situació “desfavorable” del 70% de les espècies en els sistemes litorals i marins de Catalunya, especialment a causa de la sobreexplotació de la pesca, les captures accidentals d’animals marins i la massificació de litoral, la zona més poblada.

“La causa de fons d’aquesta pèrdua de biodiversitat (en tots els àmbits) és un model socioeconòmic que intensifica l’obtenció de recursos en determinades àrees i abandona altres que havien estat utilitzades de manera més sostenible”, resumeix l’informe, que també reconeix que les mesures de conservació han estat essencials per revertir la situació negativa d’algunes espècies, hàbitats i llocs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any