Les bases de Podem s’han pronunciat arran de la consulta que els va fer Pablo Iglesias i un 70% es decanta per votar a favor en la investidura de Pedro Sánchez si hi ha una coalició integral. Així doncs, el pla de Pedro Sánchez de presentar-se a la investidura sense cap acord amb Podem és més a prop de no prosperar.

El 30% restant de les 138.488 persones que han participat en el procés han votat a favor d’investir Sánchez, encara que el seu govern només inclogui membres del PSOE i la col·laboració només sigui en nivells administratius subordinats al govern espanyol.

La decisió de les bases allunya encara més la possibilitat d’un govern conjunt entre el PSOE i Unides Podem. Sánchez ha vetat avui en un entrevista a la Sexta que Iglesias sigui al govern, perquè parla de presos polítics i ell vol un vice-president ‘que defensi la democràcia.’

‘És el principal obstacle per fer un govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem. No es donen les condicions perquè el senyor Iglesias sigui membre d’aquest govern. Hi ha un motiu polític’, ha dit el president del govern espanyol.

La repetició electoral, més a prop

Sánchez se sotmetrà a la primera votació d’investidura el 23 de juliol, i hauria d’aconseguir-hi la majoria absoluta (176 diputats) per a ser reelegit. Els fets de les darreres hores ho fan poc probable. Estaria abocat, doncs, a una segona votació el dia 25, 48 hores després, que només requereix la majoria simple.

El PSOE ha insistit que Sánchez només se sotmetria una vegada a la investidura, i que l’estat espanyol ha de tenir govern el juliol. Si és fallida, Sánchez tindria dos mesos per a tornar-ho a intentar, fins el 23 de setembre, però els socialistes pressionen per obtenir una investidura pràcticament de franc en el primer debat convocat, amb l’espantall de repetir les eleccions. Si no hi ha investidura, les corts espanyoles es dissoldrien el 23 de setembre i les eleccions es farien el 10 de novembre, és a dir, 47 dies després de la dissolució de les cambres, tal com estableix la llei.

En cas de repetició electoral, serien els quarts comicis en quatre anys.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.