‘Ara mateix l’ajuntament no pot autoritzar ni donar el seu vistiplau a fer el projecte’ de l’Hermitage al port. Així de contundent s’ha mostrat avui la segona tinenta de batllia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, després d’explicar, juntament amb el sisè tinent de batllia, Joan Subirats, que quatre informes tècnics desaconsellen d’instal·lar l’Hermitage al port de la ciutat.

Sanz ha assenyalat que des de l’ajuntament van defensar des d’un començament que el projecte havia de tenir garanties i ha afirmat que no ha de ser la ciutat qui proposi un emplaçament diferent ‘perquè no és un projecte públic’.

Ja entrant al fons de l’informe, sobre l’emplaçament al port, ha explicat que es plantegen ‘riscs de seguretat, i no només de relació en xarxa, sinó també per no posicionar’ el projecte ‘en un cul de sac. Sanz ha apuntat que si es construeix un nou edifici o usos en aquest espai ‘s’ha de preveure què passarà en els cinc anys vinents’.

Un altre aspecte que té a veure amb la mobilitat és la situació del passeig Joan Borbó, ‘un espai molt saturat, molt congestionat per la mobilitat i amb moltes queixes veïnals’. Sobre l’edifici, ha afegit Sanz, ‘no té una relació gaire vinculada amb l’articulació urbana. És important evitar seguir situant bolets d’aquests edificis icònics’.

Per la seva part, Subirats s’ha referit als informes sobre la viabilitat econòmica i en clau cultural ‘plantegen dubtes, inquietuds i interrogants’. Pel que fa la part econòmica, es plantegen ‘dubtes sobre l’estructura organitzativa’ i sobre ‘l’excés d’optimisme’ que hi ha plantejat en l’informe econòmic. Subirats ha posat com a exemple que es preveuen que hi hagi al primer any 850.000 visitants. Tot i això, s’ha indicat que si la localització es proposés en un altre lloc de la ciutat ‘podria tenir aspectes positius’.

Pel que fa a la part cultural, ha apuntat, segons l’informe elaborat per Josep Ramoneda, que ‘no s’acaba d’entendre el sentit d’aquesta iniciativa a la ciutat perquè tindria un element de caràcter de franquícia i d’exportació d’obres que no tindrien perquè reforçar el patrimoni cultural de la ciutat’. Subirats ha dit que l’informe apunta que ‘no cal aquest projecte tal com està plantejat i que només una reformulació i una solidesa més gran del projecte podria permetre pensar que això té sentit en el propi desenvolupament cultural de la ciutat’.

Altres espais

L’informe sobre la idoneïtat urbanística indica quatre possibles ubicacions: Moll de Sant Bertran, el Parc de la Barceloneta, finals de la Rambla Prim i les Tres Xemeneies. Sanz, però, ha volgut deixar clar que no són propostes de l’ajuntament.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb