Les taxes d’incidència d’algunes infeccions de transmissió sexual (ITS) com la sífilis infecciosa, la gonocòccia i la clamídia sovint van essent progressivament més altes durant el segon semestre de l’any. Generalment, durant els períodes de vacances d’estiu s’esdevenen situacions que poden fer créixer el risc d’ITS, que posteriorment es reflecteixen en un augment de casos durant la tardor i l’hivern. L’increment de detecció se situa entre un 5% i un 15 % segons les infeccions registrades, i els creixements més elevats es detecten en els casos de gonocòccia (10%) i de clamídia (15%).

Per aquest motiu, els experts en ITS recomanen que s’adoptin com més mesures millor de prevenció i de reducció de riscs durant els mesos d’estiu. La responsable d’ITS de l’Institut Català de la Salut, Mireia Alberny, ha destacat que durant aquesta època sovint coincideixen alguns factors que fan que aquest perill sigui més alt, com ‘els viatges de qualsevol mena, especialment els destinats al turisme sexual’.

També ha assenyalat que més factors de risc són el fet de començar més aviat a tenir relacions sexuals, de tenir-ne d’esporàdiques amb desconeguts i més parelles sexuals, el consum d’alcohol i més substàncies per a desinhibir-se i cercar el plaer, juntament amb la menor utilització de mètodes de protecció com el preservatiu.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb