Aquests dies arribarà a les llibreries la nova novel·la de l’escriptor irlandès Colm Tóibín, ‘Nora Webster’, en versió catalana de Maria Rosich i publicada per Ara Llibres al segell Amsterdam. On ens porta Tóibín aquesta vegada? A la Irlanda rural de la dècada dels seixanta del segle passat, on Nora Webster es queda vídua abans d’hora. A quaranta anys i amb quatre fills dels quals ha de tenir cura, ha perdut l’amor de la seva vida, en Maurice, l’home que la va rescatar del món opressiu on havia nascut. Ara, sense prou recursos econòmics per a fer front a la nova situació, haurà de cercar un far que la guiï i la il·lumini a través de la foscor que l’envolta; una llum que trenqui el silenci de la seva solitud i que dibuixi un futur amb esperança. Llegiu-ne un fragment.

L’editora, Izaskun Arretxe, explica: ‘Cada vegada que obro una nova obra de Colm Tóibín, em captiva el mateix fet, no falla mai. L’aparent senzillesa del dia a dia d’una dona a la Irlanda dels anys 60 que, en les seves mans i amb un llenguatge amb pocs artificis lingüístics (o cap), arriba a l’essència de les coses. Directe a la nostra essència. I són els detalls, i els silencis, i l’enorme sensibilitat, i els gestos, i les sensacions gairebé físiques que destil·la la seva llengua, que fan universal el dol de la Nora Webster, que es queda prematurament vídua, amb quatre fills i pocs recursos, i que, a poc a poc, es va trobant a ella mateixa, va trobant la força per a tirar endavant, malgrat el dolor, per construir un jo que sempre havia estat compartit, per descobrir-se, per ser.’ I tanca el comentari dient: ‘Colm Tóibín és un dels grans. Estic segura que esdevindrà un clàssic. I la seva Nora Webster, com ho era també la seva Eilis de “Broolkyn”, és extraordinària.’

 coberta Nora Webster

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb