Persones fent cua per comprar al Chermside Marketplace de Brisbane, després de l'anunci del confinament. (Foto: EPA/DANNY CASEY)

El confinament domiciliari de setanta-dues hores decretat des de divendres a la tarda a Brisbane (Austràlia) és molt diferent del que es va aplicar durant mesos en diversos països al començament de la pandèmia i també amb les restriccions actuals a ciutats com ara Londres o Sydney per a intentar de frenar la covid.

Les autoritats de Brisbane han dissenyat un mètode per a minimitzar immediatament el nombre de contactes de qui creuen que és l’únic cas conegut de la variant britànica del virus: una treballadora d’hotel que es va moure durant cinc dies abans de resultar positiva per coronavirus. Abans no pugui escampar-se més, han ordenat el confinament total de la població mentre en cerquen i n’identifiquen tots els contactes.

Els confinaments s’han fet servir fins ara per suprimir la transmissió del virus, quan els afectats es comptaven per milers i els llocs de feina eren el principal motor de la propagació, i implicaven aïllar tothom fins que s’aturés la cadena de contagis.

Ara, en canvi, aquest tancament més breu de Brisbane permet a les autoritats sanitàries de guanyar temps per a trobar qualsevol individu que, per exemple, hagi coincidit al transport públic amb l’única dona que se sap que ha estat infectada fins ara, i fer-li les proves necessàries.

La primera ministra de Queensland, Annastacia Palaszczuk, ho ha justificat dient que les autoritats tenen per objectiu “arribar d’hora”, perquè se sospita que la dona infectada ha contret la variant del coronavirus més infecciosa del Regne Unit. Per això l’anunci ha estat ràpid i el termini del confinament és curt, tan sols de tres dies, entre divendres al vespre i avui al vespre.

Per contra, la llista d’excepcions per a sortir de casa és relativament generosa. A més dels motius habituals, com ara anar a comprar, anar a cal metge i fer exercici, també inclou desplaçar-se a la feina quan no sigui possible treballar des de casa i anar a casaments i funerals (amb cabuda restringida) en cas de tenir plans immediats que no es poden modificar de cop.

Un nou mètode contra la variant anglesa?

Fins a quin punt és important, a l’hora de prendre aquesta decisió, que es tracti de la variant anglesa? Segons les autoritats, el protocol per a gestionar una situació com aquesta hauria de ser el mateix independentment de si es tracta de la variant anglesa o no: el canvi de mètode sí que és important. Quan s’identifica un afectat (o uns quants) es confina la comunitat per un període curt per traçar-ne bé tots els contactes. Afirmen que amb un nombre baix de casos, com és el cas de Brisbane, no hi hauria en realitat gaire diferència entre una variant i una altra. Sí que n’hi hauria, en canvi, si el nombre de casos augmentés o si el virus entrés als llocs de feina i comencés a propagar-se. Com que aquesta variant s’estén més ràpidament, es convertiria en un perill.

El tancament de Melbourne va servir per a eliminar amb èxit en poques setmanes una nova variant mutant que compartia alguns dels canvis genètics de la variant de Regne Unit (mentre que la variant responsable de més del 99% de la segona onada és una variant suposadament no tan infecciosa). Això mostra que el factor clau és la manera com es transmet l’epidèmia, on s’estableix la transmissió i com es controla, no tan sols quina variant del virus és.

La situació actual de Brisbane també demostra la importància de fer proves molt freqüents al personal que fa feines vinculades a la lluita contra la covid. La dona que ha resultat positiva ho és d’ençà del 2 de gener i si aquell mateix dia li haguessin fet la prova s’haurien eliminat els riscs associats als seus moviments.

Aquest article va ser publicat inicialment a The Conversation amb el títol “Brisbane’s COVID lockdown has a crucial difference: it aims to squash an outbreak before it even starts” i adaptat per VilaWeb.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.