13.03.2025 - 13:42
|
Actualització: 13.03.2025 - 14:24
La sala penal de l’Audiència espanyola ha arxivat definitivament la causa oberta per l’organització i el finançament de la plataforma Tsunami Democràtic. L’Audiència ha refusat els últims recursos d’apel·lació interposats per totes les acusacions.
“S’ha de considerar que en aquest cas els investigats no van tenir oportunitat, abans del tancament de la instrucció, de defensar-se efectivament, cosa que aboca ineludiblement al sobreseïment de les actuacions acordat en les actuacions recorregudes”, escriu el tribunal en una resolució avançada per El País i a la qual ha tingut accés l’ACN.
L’arxivament afecta les deu persones investigades per terrorisme, moltes de les quals es van exiliar: l’ex-secretària general d’ERC, Marta Rovira, juntament amb Josep Lluís Alay, Oriol Soler, Xavier Vendrell, Marta Molina, Josep Capmajó, Jesús Rodríguez, Jaume Cabaní, Oleguer Serra i Nicola Flavio.
L’arxivament posa fi als intents de l’acusació particular, que exercien els policies que es consideraven víctimes directes de convocatòries de la plataforma, i les populars de Dignitat i Justícia, Vox i Societat Civil Catalana, perquè es revoqués la interlocutòria de la mateixa sala que havia declarat que el magistrat instructor Manuel García-Castellón havia prorrogat fora de termini la instrucció a final de juliol del 2021, quan encara era declarada secreta per a les parts personades, excepte el ministeri fiscal.
El secret de sumari no es va alçar fins molt de temps després, el 8 de maig de 2023. Entre els investigats, també hi havia el president Carles Puigdemont, per bé que en el seu cas les actuacions es van remetre al Tribunal Suprem espanyol (TS) per la condició d’aforat com a eurodiputat.
La resolució afegeix que la llei d’enjudiciament criminal preveu que “el secret del sumari s’haurà d’alçar necessàriament almenys amb deu dies d’antelació a la conclusió del sumari”, cosa que no va passar en aquest cas.
“Per més que insisteixin les acusacions particular i popular personades en la causa, i fins i tot la interlocutòria que va acordar el sobreseïment, en l’existència d’indicis suficients de la comissió pels investigats de fets qualificables com a delicte, és evident que aquests indicis s’haurien obtingut sense cap intervenció dels investigats i sense la possibilitat de proposar cap diligència per a desvirtuar-los”, diu la resolució.
Al juliol, García-Castellón va invalidar totes les diligències que havia fet d’ençà del 30 de juliol del 2021 per ordre de la sala penal per un defecte de forma, després de prop de cinc anys de diligències i de reactivar el cas el novembre del 2023, coincidint amb les negociacions de l’amnistia. García-Castellón havia d’haver demanat la pròrroga de les actuacions abans que expirés el termini de què disposava, el 29 de juliol de 2021, però el jutge la va signar l’endemà, el 30 de juliol de 2021.