L’APDCAT alerta del risc de permetre l’escannatge de dades biomètriques com l’iris en canvi de criptomonedes

  • L'autoritat de protecció de dades demana prudència i ser conscients de què suposa cedir dades personals

VilaWeb
ACN
20.02.2024 - 11:30
Actualització: 21.02.2024 - 23:09

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha alertat dels riscos de permetre l’escannatge de dades biomètriques com l’iris en canvi de criptomonedes, una pràctica que s’està portant a terme a Catalunya. L’autoritat ha alertat que això comporta la comunicació d’una dada personal considerada com a especialment sensible i que permet la identificació inequívoca de la persona a través d’una característica física que no canvia al llarg de la vida. En un comunicat, ha afegit que aquesta categoria té una protecció especial per la normativa atès l'”elevat risc” que comporta el seu tractament per als drets i llibertats i els nombrosos perjudicis que se’n podrien derivar d’un mal ús.

D’altra banda, ha apuntat que el tractament de dades personals requereix una base jurídica per a dur-lo a terme i, en el cas de les dades biomètriques, pot ser el consentiment explícit. Aquest ha de ser lliure, informat, específic i inequívoc. Per tant, la persona que l’atorga ha de ser plenament conscient de les conseqüències que es poden derivar del tractament de la seva informació. En menors de catorze anys, el consentiment l’han d’atorgar els progenitors o tutors legals.

A banda del consentiment, l’organització que duu a terme el tractament ha d’informar sobre qui tracta les dades i amb quina finalitat, el temps que les conservarà, si les cedirà o no a tercers i davant de qui i com es poden exercir els drets d’accés, rectificació, supressió o oposició, entre d’altres.

Des de l’APDCAT han explicat que diversos organismes i autoritats de la Unió Europea (UE) estan investigant si aquesta iniciativa d’escannatge d’iris s’ajusta als principis i obligacions que estableix el reglament general de protecció de dades. Davant d’això demana prudència fins a conèixer els impactes reals.

També ha insistit que l’ús de dades biomètriques amb tecnologies com el reconeixement facial es limita a supòsits molt concrets de la normativa de protecció de dades, atès l’alt impacte en els drets i llibertats de les persones. Per aquest motiu, s’ha de “justificar molt bé” la proporcionalitat d’aquests sistemes.

Amb tot, l’APDCAT ha recordat la necessitat de prendre consciència del valor de les dades personals i dels riscos associats a compartir-les i cedir-les sense control.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any