Trump anirà a la presó? Pot ser president? Què passa després de la sentència?

VilaWeb
Trump a l'arribada a la Torre Trump, des del judici. (Fotografia de Peter Foley)
The Washington Post
31.05.2024 - 02:30
Actualització: 31.05.2024 - 09:36

Donald Trump ha estat condemnat pels 34 càrrecs de delicte greu de falsificació de registres empresarials, en un cas d’encobriment de diners a Nova York. És així que ha esdevingut el primer ex-president dels EUA a ser jutjat i declarat culpable d’un delicte.

El jurat de dotze persones va acordar el veredicte per unanimitat després de deliberar durant dos dies. Va trobar que, abans de les eleccions del 2016, Trump havia falsificat registres per encobrir pagaments de 130.000 dòlars a una actriu de cinema pornogràfic, amb l’objectiu que mantingués silenci sobre una suposada relació sexual amb ell anys abans.

Què passa ara? El jutge del Tribunal Suprem de Nova York, Juan Merchan, ha previst de fer pública la sentència de Trump l’11 de juliol. Trump s’ha de presentar al Departament de Llibertat Provisional de la ciutat de Nova York per a una entrevista sobre els seus antecedents, la seva salut mental i les circumstàncies del seu cas, informació que s’utilitzarà per elaborar un informe previ a la sentència.

Trump anirà a la presó? Els càrrecs contra Trump són delictes no violents de classe E, el nivell més baix a Nova York, i són punibles amb una pena de setze mesos a quatre anys de presó estatal. Els experts legals opinen que és poc probable que Trump, de setanta-set anys, sigui empresonat, atès que abans no havia estat condemnat per cap delicte.

El jutge Merchan té més opcions, com ara condemnar Trump a llibertat provisional, i això voldria dir que si volgués viatjar fora de l’estat de Nova York hauria de menester l’aprovació d’un oficial de llibertat condicional. Trump també podria ser multat o li podrien concedir la llibertat amb la condició que no tingués més problemes legals.

Trump encara pot convertir-se en president, després de ser condemnat? Trump continua sent elegible. La Constitució dels EUA estableix que els candidats presidencials tinguin almenys 35 anys, que siguin ciutadans nord-americans de naixement i residents al país durant un mínim de 14 anys. La 14a esmena, aprovada pel Congrés després de la Guerra Civil, prohibeix que ningú que hagi participat en una insurrecció es presenti a la presidència, però Trump no ha estat acusat d’insurrecció en els altres tres processos penals que continuen actius contra ell.

Trump pot apel·lar? L’equip legal de Trump tindrà 30 dies a partir del veredicte de Nova York per presentar un avís d’apel·lació i sis mesos per presentar l’apel·lació completa. Qualsevol procés d’apel·lació probablement anirà més enllà de les eleccions presidencials del 5 de novembre.

Com afecta aquest veredicte la seva candidatura? Les enquestes fetes abans del veredicte de culpabilitat indicaven una baixada petita, però potencialment decisiva, en el suport a Trump en cas que fos condemnat per un delicte. A final de l’any passat, les enquestes deien que una condemna canviaria els marges entre 5 punts i 14 a favor del president Biden. Una enquesta del mes passat de Reuters-Ipsos assenyalava tan sol un desplaçament de 2 punts cap a Biden si Trump era condemnat, amb un desplaçament més gran, de 6 punts, si Trump fos empresonat.

En aquestes enquestes es demanava per la condemna de Trump per qualsevol delicte. Els nord-americans consideren que els càrrecs pels quals ha estat jutjat són els menys seriosos. Quant a una condemna en aquest judici, específicament, una enquesta d’ABC News-Ipsos del mes passat indicava que una condemna en el cas de Nova York faria que el 20% dels seguidors de Trump reconsiderarien si el votaven, i un 4% deia directament que l’abandonaria.

Trump es podria indultar a si mateix? Si Trump esdevingués novament president, la seva autoritat federal per a emetre indults no es podria aplicar a la seva condemna estatal de Nova York per 34 càrrecs en aquest judici.

Si un president en exercici podria indultar-se a si mateix per delictes federals no és tan clar. És una àrea del dret federal encara no provada. Trump és acusat al tribunal federal de Florida de gestionar incorrectament documents classificats i d’intentar d’obstruir els esforços del govern per recuperar-los; i és acusat a Washington DC de conspirar per obstruir els resultats de les eleccions del 2020 que va perdre. Ha estat declarat no culpable en ambdós casos.

Què significa això per als altres casos penals de Trump? Trump s’enfronta ara a tres processos penals actius més. S’enfronta a càrrecs federals a Washington per haver intentat d’anul·lar presumptament els resultats de les eleccions del 2020 i a Florida per haver acaparat presumptament documents classificats de la seva presidència i haver conspirat amb ajudants per encobrir les seves accions. Els fiscals estatals de Geòrgia l’han acusat també d’interferència electoral.

Trump s’ha declarat no culpable en cada cas. La seva condemna a Nova York no té cap incidència legal sobre els altres tres casos, que sembla poc probable que arribin a judici abans de les eleccions del novembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor