El Comitè Europeu de Drets Socials del Consell d’Europa ha constatat que Andorra compleix amb set dels onze articles examinats de la Carta Social Europea sobre ocupació, formació i igualtat d’oportunitats, a més de dos incompliments ja resolts.

En el període d’avaluació 2015-2018, el Comitè no va donar la seva conformitat als articles relatius al dret d’igualtat d’oportunitats i de tracte en l’ocupació, i a la plena utilització de mitjans disponibles en el dret a la formació professional.

La primera perquè “no es respecta” l’obligació de realitzar progressos tangibles per reduir la bretxa salarial entre homes i dones, i la segona, perquè els estudiants “han de complir amb un requisit de residència prèvia de 3 anys per sol·licitar ajuda financera”.

En l’annex de “desenvolupaments positius” de les conclusions després del període analitzat, se cita Andorra, al costat d’altres països com Alemanya, Àustria i Suècia, per l’aprovació de la llei 13/2019 per a la igualtat de tracte i la no-discriminació.

El Comitè europeu valora que la llei que va entrar en vigor el 21 de març de 2019 s’aplica en els sectors públic i privat, i “indica explícitament que les dones no han de ser objecte de cap discriminació sobre les condicions o elements del seu salari”.

El segon incompliment va quedar solucionat el 25 de juny de 2020, quan el Consell General va aprovar la modificació de la llei 9/2014 d’ajudes a l’estudi suprimint el requisit de residència mínima de tres anys per aspirar a les ajudes.

El govern andorrà va valorar en un comunicat de premsa la publicació de les conclusions “amb satisfacció, pels avanços que cada any s’aconsegueixen en l’àmbit dels drets socials”.

El Comitè ha ajornat l’examen de dos articles fins a rebre informació, relatius a la lliure elecció de treball, sense discriminació i la prohibició del treball forçat, i el dret de les persones discapacitades a l’autonomia i la integració social.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.