L’Ajuntament de Barcelona entrega la llicència d’obres a la Sagrada Família després de cent trenta anys

  • La Junta Constructora confia que l'acord obri una nova etapa per resoldre qüestions pendents com l'escalinata de la Glòria

VilaWeb
ACN
24.07.2019 - 15:30
Actualització: 24.07.2019 - 15:51

L’Ajuntament de Barcelona i la Junta Constructora de la Sagrada Família han formalitzat avui l’entrega de la llicència d’obres, després que la Junta Constructora de la basílica hagi pagat els 4,6 milions d’euros corresponents a impostos i taxes associats al permís.

Després de dos anys de negociacions, el consistori i la Junta Constructora de la basílica finalitzen, així, el procés de regularització de la construcció en la seva verticalitat. La llicència d’obres, però, no inclou qüestions pendents com l’escalinata de la Glòria, que amenaça diversos habitatges.

Sobre les qüestions pendents, el president de la Junta Constructora del temple, Esteve Camps, ha confiat que aquest primer acord obri una nova etapa per resoldre aquesta segona fase, mentre que la tinenta de batllia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha apuntat que qualsevol solució s’haurà de debatre amb els veïns i haurà de garantir la sostenibilitat i el dret a l’habitatge.

Segons la llicència, que preveu que l’obra en vertical de la construcció finalitzi l’any 2026, el sostre màxim edificable a la parcel·la és de 53.495,61 metres quadrats i la superfície construïda sobre rasant és de 41.026,69 metres quadrats. Pel que fa a les dues plantes soterrani, la segona ocupa parcialment els xamfrans de Mallorca amb Sardenya i Marina, i conté magatzems, mentre que a la primera hi ha la cripta, galeries sota la nau principal i instal·lacions.

El consistori i la Junta Constructora de la Sagrada Família van iniciar les converses per regularitzar la situació de l’obra l’any 2016. A l’octubre del 2018, l’Ajuntament va arribar a un acord amb la Fundació Junta Constructora de la Sagrada Família per iniciar els tràmits per regularitzar les obres. L’acord també preveia que la Fundació invertís 36 milions d’euros en deu anys per millorar el transport, la urbanització i el manteniment de l’espai públic de la zona.

La façana de la Glòria, una de les qüestions pendents

La tinenta de batllia i el president de la Junta Constructora s’han felicitat per un acord que posa fi a una ‘anomalia’, en paraules de Sanz i Camps. Segons Sanz, el fet que la Sagrada Família hagi de pagar per fer les obres mostra que a la ciutat no hi ha ‘privilegis’ i que la Junta Constructora s’ha de coresponsabilitzar amb l’imapcte de l’edifici en l’entorn. ‘És un bon acord’, ha dit la tinenta de batllia.

Per Camps, aquest primer acord mostra el camí de ‘diàleg’ amb el consistori per resoldre les qüestions pendents que no inclou aquesta llicència d’obres, com l’afectació que té la façana de la Glòria en diversos habitatges. ‘Estem mínimament validats per resoldre la segona fase’, ha dit el president de la Junta Constructora sobre aquesta qüestió.

Per part del consistori, Sanz ha dit que estan disposats a començar les converses sobre com resoldre la façana de la Glòria a partir del setembre, però ha avisat que les decisions es prendran juntament amb els veïns i que qualsevol solució ha de garantir la sostenibilitat en l’entorn i el dret a l’habitatge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any