El jutjat d’instrucció número 1 d’Igualada ha dictat el sobreseïment provisional de les actuacions contra les 51 persones investigades per participar en els talls de trànsit a l’autovia A-2 a l’alçada d’Òdena (Anoia) durant la vaga del 8-N. A la interlocutòria, el jutge assegura que no ha quedat ‘degudament justificada la perpetració del delicte que va donar lloc a la formació de la causa’.

Els investigats estaven acusats d’un presumpte delicte de desordres públics, però el jutge considera que els fets ‘serien constitutius d’una infracció administrativa i, en cap cas, penal’. A més, el magistrat assegura que el delicte de desordres públics ‘exigeix violència’ i després de practicar diverses actuacions ‘no s’ha acreditat’ que n’hi hagués. El jutge conclou que ‘la identificació dels participants és tan vaga que és pràcticament impossible atribuir cap fet a cap dels identificats, sigui perquè no eren allà o perquè encara que hi fossin canvia poc la narració general’.

El jutge ha emès la interlocutòria en què dicta el sobreseïment provisional de la causa poques hores després de finalitzar la segona jornada de declaracions que ha tingut lloc aquest matí. De fet, per aquest dijous hi havia programades quatre declaracions per videoconferència, que han quedat suspeses. La majoria dels 51 acusats pels talls a l’A-2 han seguit una estratègia de defensa comuna i s’han negat a declarar davant del jutge en la fase de diligències prèvies.

El jutge argumenta en la interlocutòria que els fets investigats sí que poden ser constitutius de delicte, ja que ‘encara que es pugui pensar que van tenir lloc en el marc d’una vaga degudament convocada i legalitzada’ els manifestants van tallar la carretera ‘més aviat perquè estaven descontents amb determinades resolucions judicials que havien motivat la posada a presó d’alguns membres de l’antic govern de Catalunya així com els líders de dues conegudes entitats sobiranistes’.

Així doncs, argumenta el jutge, els manifestants ‘van aprofitar que hi havia una vaga convocada per actuar de la manera en què van fer-ho’ i considera que el tall a l’autovia ‘no té justificació ni des del punt de vista del dret a vaga, ni des del punt de vista del dret de manifestació’ perquè ‘tan fonamental és el dret a fer vaga com el dret a no fer-la i a acudir amb normalitat al lloc de treball’.

Després de practicar les actuacions, el jutge conclou que ‘no s’ha acreditat’ cap mena de violència en els talls a la carretera. En aquest sentit, el magistrat justifica l’obertura de les diligències d’investigació perquè considera que ‘no es podia descartar’ l’existència de violència ‘només amb la lectura de l’atestat perquè no s’acreditava quins mitjans havien utilitzat els manifestants per impedir el pas dels usuaris de la via’.

D’altra banda, el magistrat també conclou que les identificacions no van tenir ‘el més mínim rigor’, ja que només van haver-hi ‘tres identificacions personals’ i la resta es van fer ‘per la mera titularitat dels vehicles, cosa que ha acabat evidenciant que no es pot atribuir cap fet a cap persona concreta’.

Satisfacció del CDR i els advocats
Els advocats que coordinaven la defensa dels investigats s’han mostrat satisfets amb el sobreseïment provisional de la causa, tot i que han admès que s’hauria d’haver dictat l’arxiu definitiu. Un d’ells, en Joan Boix, ha assegurat a l’ACN que aquesta causa era ‘anormal’ i considera que ‘no s’havia d’haver obert’ perquè ‘no s’aguantava per enlloc’. El lletrat també ha agraït la mobilització popular i creu que ‘no ha sigut aliena’ a la decisió que finalment ha pres el jutge. D’altra banda, el CDR d’Igualada-Conca d’Òdena també ha celebrat la decisió i han manifestat que ‘la mobilització popular i la solidaritat han pogut arxivar aquesta persecució política sense cap fonament’. El CDR també ha agraït el suport rebut i s’ha solidaritzat ‘amb altres pobles que pateixen casos repressius’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb