Amenaçar a conveniència, a compte del Tsunami

  • Ahir, novament, una filtració interessada va servir per a amenaçar, en aquest cas Marta Rovira, en relació amb el Tsunami Democràtic

Vicent Partal
10.04.2023 - 21:40
Actualització: 11.04.2023 - 07:36
VilaWeb

Ahir es va filtrar a la premsa madrilenya que l’Audiència espanyola, seguint els informes de la Guàrdia Civil en la causa secreta del jutjat número 6, atribueix a Marta Rovira la planificació i execució del Tsunami Democràtic, l’onada de protestes que van seguir la sentència del Tribunal Suprem contra els presoners polítics l’any 2019.

Parlem d’una filtració; per tant, d’una operació interessada en què algú proporciona una informació a un mitjà perquè la utilitze amb el propòsit de crear un clima d’opinió. De fet, no sabem què diu l’informe complet de la Guàrdia Civil ni qui involucra, ni fins a quin nivell. No sabem quina classe de proves afirmen tenir; per tant, en darrera instància no sabem si res d’allò que diuen és verificable o no. I, sobretot, no sabem amb quina intenció el poder judicial o la Guàrdia Civil –perquè les dades difícilment poden eixir de ningú més– han decidit de filtrar una part d’aquest informe secret, i precisament ara.

Ahir era dia festiu als Països Catalans, però no a Espanya, de manera que la “notícia” encetava l’activitat política madrilenya després del retorn de les seues vacances de Setmana Santa. I ho feia amb tota la intencionalitat del món. El titular d’El Confidencial, que és l’artefacte que fan servir habitualment aquesta gent, era mil·limetrat en la intenció i en la diana: “L’Audiencia Nacional atribueix a alts càrrecs d’ERC el disseny i els aldarulls de Tsunami”.

Ja fa temps que en diversos fòrums es va repetint que hi ha dues coses especialment insòlites en la justícia espanyola. Una és com es pot arribar a allargar una causa política, com poden passar anys i anys d’un procés judicial que la segona característica insòlita de la justícia espanyola –que tot es filtra a la premsa afí– converteix en una arma política a curt termini. Va ser el cas de Laura Borràs, el procediment contra la qual anava apareixent i desapareixent d’acord amb el seu recorregut polític pel congrés i amb l’interès de marcar-la. I és el cas del Tsunami, de què ja s’han anat publicant unes quantes filtracions, sempre interessades segons el moment polític.

Per comprovar-ho n’hi ha prou de visitar les hemeroteques. El 2019 el mateix mitjà publicava un article titulat “Tsunami Democràtic, la nova marca de Puigdemont domiciliada en un paradís fiscal”, en què el president exiliat era situat en la cúpula de la invenció. El 2021 també El Confidencial afirmava que, segons un informe massa semblant al publicat ahir, era Josep Lluís Alay qui estava al corrent de tot allò que passava amb el Tsunami. I encara un poc després li tocava rebre a la CUP, concretament a David Fernàndez, amb la publicació d’un altre informe filtrat, que sempre és el mateix, que acusava la CUP i el president Puigdemont d’estar al darrere del Tsunami. En algunes altres ocasions ja s’havien fet acusacions sobre Marta Rovira i sobre més persones com Oriol Solé o Xavier Vendrell, quan convenia empastifar-los a ells, per la raó que fos. Allò que convinga a cada moment i contra qui convinga en cada moment.

De manera que, vist tot això en conjunt, és evident que ara, l’abril del 2023, algú ha decidit que a qui toca posar en la diana mediàtica és a Esquerra i, més concretament, a Marta Rovira. No especularé sobre les raons de tot això, perquè crec que en operacions com aquesta seria fer-los el joc. En canvi, pense que cal denunciar l’ús polític d’una investigació judicial que es va allargassant sense menar enlloc, mentre se’n van utilitzant els efectes quan convé i per a allò que convé.

Josep Costa ha repetit prou vegades, i crec que té raó, que tot això tan sols es pot entendre amb la mentalitat d’un segrestador. La justícia, aquell concepte moral que implica tractar cada persona i cada afer d’una manera imparcial, ací no hi pinta res. Perquè es tracta de fer servir l’amenaça per a modular, per a coartar les actuacions polítiques d’una colla de persones o organitzacions sotmeses periòdicament a la incertesa sobre la seua llibertat personal. Tan sols això. I és per aquest motiu que la causa s’allarga anys i anys. Per això es manté secreta, tot i que no n’hi ha cap necessitat, i per això de tant en tant es diu a la premsa afí que difonga açò o allò, segons com convinga –tant si és veritat com si no, tant si és contradictori amb allò que has publicat tu mateix abans o no. Espanya funciona així i per això val més anar-se’n.

 

PS1. I una altra raó per a anar-se’n és l’escàndol de les infrastructures. Ahir un altre tren AVE es va trobar atrapat a Sants durant més d’una hora i va haver-hi retard en tres línies de rodalia, justament en la tornada dels dies de festa. Sobre això, ahir publicàrem aquest article que explica com es pot demanar que Renfe et torne els diners en casos com aquest. Perquè sí que te’ls tornen, però et compliquen de mala manera el camí per a reclamar-los.

PS2. Avui Marta Rojals ens obsequia amb un altre article simplement extraordinari: “Jo, terrorista”. D’aquells que posen paraules a allò que costa de dir, i que cal difondre i fer córrer pertot arreu. Quina manera d’escriure!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Pere Subirana
Pere Subirana
10.04.2023  ·  22:06

La filtració té per objectiu fer bona una traidora de manual. Es un intent de blanquejar una actuació política impresentable des del punt de vista de les necessitats del poble.

I tu, Vicent, hi caus de quatre potes defensant una traidora.
Espero que surtin els processistes que queden a posar llacets grocs per a la Marta. 🙂 , especialment les persones processades per seguir els consells del Tsunami.

Cristina Criado
Cristina Criado
10.04.2023  ·  22:29

Respecte als retards de trens. Comparo el que ha viscut la meva filla avui dilluns de Pasqua. Ha agafat un tren de Perpignà a París. Per un accident a la via ha arribat 40 minuts tard, com han avisat 2 hores abans d’arribar. Els que perdien l’enllaç ja els hi havien assigant altres trens o bé un hotel pagat. Tot això hores abans d’arribar.

Jaume Riu
Jaume Riu
10.04.2023  ·  22:31

NI CAS SISPLAU
En aquest editorial es fa tan evident la fantasia d’allò que en diem filtracions de la premsa afí, que val més no especular per no fer-los el joc.
Avui, l’operació filtrada per El Confidencial sobre el Tsunami Democràtic, des del meu punt de vista només es mereix una anàlisi curta de tres paraules, ni cas sisplau.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
10.04.2023  ·  22:42

Sr. Partal, que la notícia surti ara és evidentment que té un propòsit, però a servidora poc després que l’organització del Tsunami deixes penjats a tots els qui es van acostar al camp de Barça ja li va arribar que darrera d’aquest moviment hi havia ERC, com a mesura de pressió per tal que l’Estat s’assegués a “dialogar” que en fos responsable Marta Rovira o no, això ho desconec.

No obstant, com ara venen eleccions no m’estranyaria que novament fos una entesa entre ER i l’Estat, és a dir, que ara ER es vol netejar la cara i podrà dir que ells també són perseguits per tal de poder esgarrapar uns vots i anar fent el ploramiques, com és el seu estil.

Josep Usó
Josep Usó
10.04.2023  ·  22:43

El país en el qual els advocats s’assabenten pels titulars de les sentències dels seus defensats. On aquell polític andalús es va veure el n un embolic per dir que la justícia era un “cachondeo”. Però són exemple i far d’occident. Cal marxar per salut. Però si Mb la RENFE, no.

Francesca Parera
Francesca Parera
10.04.2023  ·  22:54

No tan sols els catalans tenim un problema. També tots aquells de diferents procedències que s’han establert i viuen a Catalunya. Ens manca valentia, dignitat i coratge per alliberar-nos definitivament d’aquest sistema que emana d’un Estat que sols provoca patiment, asfíxia i misèria. Esperem que més aviat que tard el poble reaccioni front l’abús i el càstig que patim cada dia, cada hora, any rere any, per part d’aquells que ens haurien de reconèixer, valorar i protegir. No cal esperar més. El maltractament és continuat i persistent. I res fa pensar que algun dia canviarà. Tinguem ben presents els més de 4.000 represaliats.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
10.04.2023  ·  23:23

Aquest ús polític de les causes i de les filtracions, on es pot denunciar? A Espanya, ni pensar-hi. Els tribunals europeus (TJUE, TGUE) haurien de dir-hi la seva.

Albert Ferrer
Albert Ferrer
10.04.2023  ·  23:24

Ho tenen clar a España: Catalunya sense España ho és gaire bé TOT, España sense Catalunya és gaire bé RES.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
10.04.2023  ·  23:32

Quan un assetjador difon males accions realitzades per l’assetjat, creure-s’ho és fer-li el joc.
No sé qui estava darrere el Tsunami, però el que sé cert és que als gossos mediàtics com El Confidencial quan els amollen és per fer saltar la peça que volen caçar.
A l’Estat, sempre estan de cacera, atès que és el coto del Borbó.

Núria Castells
Núria Castells
10.04.2023  ·  23:36

S’acosten les municipals.
La filtració persegueix objectius polítics.
No cal dir res més.
Jo, simplement, passaria de fer-los el joc.
Vist que les filtracions sobre el Tsunami ja han servit per a pressionar Puigdemont, David Fernandez, Junts, la Cup i etc. etc. el més intel•ligent és no fer-ne el mínim cas.
A veure amb què més ens vénen…

Lluí Mor
Lluí Mor
11.04.2023  ·  00:15

Efectivament senyor Partal, sempre és fan publicacions interessades, i donç, qui’n interes te ara ficar a la Rovira a la palestra?
Ens pot semblar estrany, però la majoria de gent no segueix la política, ni de un bon rotlle i molts, que votarien per la independència, encarà estan convençuts que ERC i la Rovira son indepes de pedra picada.
I més quan desde TV3 i Cat Radio, els apuntalen i els fan més que bons, supermans dels indepes. Pues si, molta gent encarà s’ho creu.
Si voste avui fa aquesta editorial, havia de entrar en el perquè, sino no li calia fer. Ja havien publicat la noticia hores abans.

Salvador Molins
Salvador Molins
11.04.2023  ·  01:29

D’Espanya no m’interessa res i dels seus blanquejadors d’ER tampoc.

A banda d’això anem-nos reforçant amb el pensament de Josep Costa, de Cotarelo, de Boye, de Fachin i moltes altres persones de gran vàlua. Donem suport a “Octuvre” i donem-nos d’alta al Consell de la República.

La Independència de Catalunya, primer de tot, depèn de cadascú de nosaltres.

Sobretot no baixem de la Llengua, no l’abandonem!

Fem la Llengua viva i la terra lliure!

Escoltem i empoderem-nos:

https://youtu.be/_rLCa4EdIpE

A fer punyetes Ñ i els seus col·laboradors!

Marc Mateos
Marc Mateos
11.04.2023  ·  02:08

Doncs au, amics d’Esquerra, aneu fent de bons minyons que ja veieu que Ecspanya sempre sabrà com recompensar-vos…

Lluís Paloma
Lluís Paloma
11.04.2023  ·  02:33

Admeto la meva decepció tant amb el Tsunami com amb la classe política en ple. De manera que poc m’interessa allò que facin o allò que els passi. Tinc clar que la independència només la podem fer des del carrer. Escric com a desafecte que prefereix mirar pel seu compte.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
11.04.2023  ·  08:07

M’afegeixo als comentaristes que diuen que els motius d’aquesta filtració són impredictibles.
Quan hi ha una investigació o una acusació cap a una persona el normal és pensar que aquesta persona “ha fet alguna cosa” però quan parlem d’Espanya…els motius poden ser tan variats!!!
Pot ser que la persona sigui innocent de tot i se li vulgui complicar la vida. Por ser que sigui veritat, que durant un temps, se li hagi fet un xantatge amb amenaces i que, finalment, hagin decidit fer caure a aquesta persona.
Entremig pot haver-hi varies teories més. Blanqueig de cara a l’independentisme veient que s’acosten les eleccions municipals? ERC està molt desprestigiada entre el seu electorat.
Qui sap de què parlen en aquest continu contacte de que es banten en Bolaños i en Sánchez!!
La taula de diàleg s’ha acabat, encara que el MHP digui que aquest 2023 continuarà. Aquesta “eina” crec que ja no serveix per atraure votants. Necessiten una altra cosa.

Carles Serra
Carles Serra
11.04.2023  ·  08:15

Comentar com actua la ” justícia” i els poders polítics d’aquesta espaÑa alçades d’ara Vicent que vols que et digui; és com aquell que ens digués que ha descobert la paella Vicent.
Vols més exemples del cas Borràs ; però el gran drama és que els partits mal anomenats independentistes com és el cas d’ER i CUP li donen conformitat i RAÓ.
Tot plegat Vicent si actua així aquesta espaÑa franquista i corrupte contra mostra, és perquè saben que tindrà efecte i com dic, credibilitat per interessos personals/partit.
Tenim uns polítics miserables i de mols pocs valors democràtics en aquesta colònia catalana.
Vicent, vares donar-li una ullada a l’enllaç que va posar ahir dilluns de Pasqua del subcriptor Comes.
El mateix ens documentava sobre l’esquerra republicana d’en Companys, que varen actuar foten fora la gent d’Estat Català per la seva aferrissada defensa de la llibertat de Catalunya.
La botifleria i la mentida per part d’ER bé de lluny.

Pep Agulló
Pep Agulló
11.04.2023  ·  08:28

TREURE’N PROFIT DE LA “JUSTÍCIA BRUTA”

És ben igual de què l’acusen les filtracions planificades. Això no va de Tsunami ni de Marta Rovira, va de guerra bruta dels togats contra l’independentisme. I ho fan de manera selectiva, de manera que atien el caïnisme entre els partits dits independentistes i allarguen la repressió in eternum…

I els funciona. Borràs defenestrada de la vida política amb la col·laboració d’ ERC i la CUP, que, obviant el lawfare, fan seva l’acusació dels togats. No hi ha declaració d’Aragonès o de Junqueras sobre la presidenta que no surti o s’insinuï la paraula corrupció.

Ara, amb la Marta què? No podem fer cas a les acusacions “cuinades” per informes secrets de la GC a mans d’aquesta caterva de jutges i de la seva premsa. Amb això sí que hi hauria d’haver pinya dels tres partits represaliats i els milers de ciutadans sota l’espasa dels tribunals.

NO HEM DE RECONÈIXER CAP ACUSACIÓ DEL LAWFARE!

¿Què dirà la justícia europea si les mateixes víctimes no fan front a la manipulació?

Victor Serra
Victor Serra
11.04.2023  ·  08:48

España té molt clar que això és una guerra i hi posen tots els seus mitjans. Des de VOX al PSOE, des dels mitjans de comunicació , als jutges i als cossos de seguretat. Això de la fiscalia declarant-nos grup terrorista tambñe va en aquesta línea, i la nostra resposta ha sigut més que tèbia. Mentrestant nosaltres sense estratègia i estúpidament barallats . No és el primer cop en la història que ens passa . Per això no som independents i en canvi altres pobles sí que ho han aconseguit.

Carles Blas
Carles Blas
11.04.2023  ·  08:54

Dissabte vaig veure Everything, everywhere, on la mestressa d’una bugaderia salvava el multivers de ser empassat en un forat negre. Es clar la majoria dels lectors pensaran que encara que sigui una bona història només pot ser ficció. Doncs bé, em sembla més creïble que no pas que algun(s) dirigent(s) de ERC tinguin res a veure amb l’organització del tsunami democràtic.
Aviam si la policia es posa les piles i descobreix per fi qui pot ser M. Rajoy.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
11.04.2023  ·  09:17

Vicent, com a comentari de l’article d’avui només em ve al cap una paraula: COVARDS !!!
1/ espanya: paradigma històric i universal de la covardia. Estat fallit i podrit. Perdedora de totes les guerres amb d’altres estats des de fa molts segles, només sap sobreviure escanyant l’única possessió que li queda amb capacitat productiva. espanya, estat COVARD i repugnant. Amb un exercit i uns jutges que sempre han fet de polítics, atacant el poble des de la posició del poder absolut i la covardia infinita. Sense donar la cara, sense mirar als ulls, apunyalant sempre per darrera. Fàstic !!
2/ ERC: si aquesta nova campanya de filtració, pròpia de monarquia franquista i bananera, està mínimament consensuada amb ERC per blanquejar la seva imatge de miserables traïdors i col·laboracionistes, aquesta tropa d’anticatalans d’ERC han batut el record de COVARDIA. No es podria caure més baix. Fàstic !!
3/ ERC: si aquest partit de venuts no té res a veure amb la campanya de filtració i, realment, aquesta colla de farsants va ser-hi darrera del Tsunami: no podria haver-hi millor exemple de COVARDIA. De com mobilitzar el poble per deixar-los exposats davant jutges i policia. De com destrempar el Procés. De com enterrar amb paletades de decepció i humiliació la ràbia i la set de justícia del Poble. De com fer la feina bruta de l’estat opressor i repressor per acabar sent també víctima. Molt de Fàstic !!
4/ Partits fake-indepes i mitjans de comunicació: si no hi ha declaracions i titulars amb lletres immenses que deixin ben clar com de COVARD és espanya i com ho són tots els seus llepaires fake-indepes, s’estarà fent la feina (un cop més) a la metròpoli.

L’article d’avui de la Marta Rojals és un exemple de periodisme de combat i justícia. Molt bé VW.
Toquem el dos d’aquest fastigós estat.

Llista Cívica ja !!! (amb o sense l’ANC. És molt urgent !!)

Jaume Pons
Jaume Pons
11.04.2023  ·  09:18

Per mi,la Marta Rovira te la mateixa credibilitat que el mossèn Junqueras, i realment me importa un sac de caca el que els pugui passar.

Antoni Roca
Antoni Roca
11.04.2023  ·  09:25

Propaganda interessada amb objectius polítics. Ni tan sols sabem si la suposada filtració és autèntica o inventada.

Jordi Parera
Jordi Parera
11.04.2023  ·  10:16

Erc son els aliats del proe partit governant a espanya i dic aliats per no dir majordoms, per tant veig aquesta filtracio com una campanya electoral pro erc si hi ha gent que creu que aquesta filtració es una amenaca contra er tampoc entenc el motiu ja els tenen ben controlats i creients, que tambe pot ser la mentalitat abusananos prou que la tenen.

aixo de no donar la opino no ho acabo d’entendre un s’ha de mullar sempre .

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
11.04.2023  ·  10:28

D’acord amb Fransesca Parera i Victor Torquet.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
11.04.2023  ·  10:57

No feu cas companys, forma part del joc brut. És desinformació i manipulació interessada.

Lluis Molist
Lluis Molist
11.04.2023  ·  12:50

Una vegada mes la (IN) justicia ñola fa servir el seu braç armat i mai mes ben dit (Guardia Civil Per elaborar informes molt oportuns a una colla de analfabets, (que ho son de debo )

El Proces continua, i la Repressio encara mes.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
11.04.2023  ·  12:54

La primera i clara conclusió que en trec de tot plegat és que no tenen ni idea de qui va endegar el tsunami democràtic el 2019, i ho van atribuint ara a uns, ara a altres, dins del món independentista, és clar. Puigdemont, David Fernandez, Alay, Rovira,….tot el mostruari possible, en resum.

I ho van alternant segons convé; i ara aneu a saber el que els convé! Inutil cercar explicacions racionals, i tampoc explicacions polítiques. Segurament s’hi barrejen interessos diferents: els de la GC i el CNI (clavegueres de l’estat que van com van); els de l’estat España (poders fàctics economics, militars..); els interessos politics (del gobierno, del govern, de algun o alguns partits…) etc. Un bon embolic!!

D’acord Partal: val més anar-se’n! Fotem el camp ja!!!

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
11.04.2023  ·  13:01

Es només un missatge per la Marta Rovira.
L’avisen que si no farà bondat la incriminarán de debò, encara que ara pugui venir (com estan tractant) sense perill.

I ès un missatge per ERC o, més ben dit, per al Rufian. Com saben que és un pobre talòs ignorant, també saben que demanarà clemència al govern borbònic a canvi de més baixades de pantalons.

Es una cosa entre ells. Als independentistes això no ens afecta.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
11.04.2023  ·  13:06

M’afegesc, sintetitzant, a la pregunta final formulada per Pep Agulló, 8·28 h.:
“Què dirà la justícia europea si les mateixes víctimes no fan front a la manipulació?

Carles Benito
Carles Benito
11.04.2023  ·  14:22

AL MEU PARER, NO ÉS UNA AMENAÇA A m. r.
ME SEMBLA MÉS UNA COL·LABORACIÓ imperial A LA CAMPANYA ELECTORAL D’erd’ñ

Aleix Gaus
Aleix Gaus
11.04.2023  ·  14:24

La repressió segueix però també un muntatge electoral

Salvador Manich
Salvador Manich
11.04.2023  ·  15:22

Tot fa pinta de ser una invenció més per atacar una persona. El trist de tot plegat és veure a polítics treient suc de les filtracions sota l’excusa de l’honestedat.

Toni Cortadellas
Toni Cortadellas
11.04.2023  ·  15:24

Europa s´està construint al voltant de la jurisprudència del TJUE i no a partir de filtracions maldestres .
En els propers mesos potser veurem Egpana acotant el cap . . . . . i tot l´exercit de defensors de la UNA Grande desautoritzats per l´alt TRIBUNAL EUROPEU . . . . . . persistirem .

Gerard Palacín
Gerard Palacín
11.04.2023  ·  18:21

La filtració sempre te algun sentit i és interessada. Surt d’un jutge, segur, i els altres jutges s’ho miren i fan veure que no veuen res. És la filtració interessada, és la delinqüència de les clavegueres de l’Estat, amb una participació important de la justícia. Jo no em crec res que vingui d’aquesta justícia i menys encara si ho ha informat la guàrdia civil a instàncies d’un fiscal o un jutge.
Com és que aquests individus no són sancionats? L’Estat està completament corromput?

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
11.04.2023  ·  19:11

Mentre existeixi independentisme (organitzat o no) aquestes filtracions EXISTIRAN.
Són massa eficaces i no es privaran mai del seu plaer de veure’ns barallats sense veure la solució eficaç al nostre alliberament nacional.

Els serveis criminals del CNI serveixen per anar fent mal a l’enemic (Catalunya) de manera incansable.

¿ENS CANSAREM ALGUN DIA?… ELLS ESTAN ESPERANT QUE ENS DESMORALITZEM.

…de passada busquen convertir el poble català en el nostre gran enemic.

Ells seguiran sempre igual. No els importa Europa ni el nostre sofriment

Jordi Talarn
Jordi Talarn
11.04.2023  ·  22:28

Duen pensar difama que quelcom queda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any