L’AMB començarà a reduir la pressió de l’aigua en set municipis a partir de l’11 de març

  • Enviarà una carta a 24.000 persones que fan un consum excessiu d'aigua per demanar-los-en un ús responsable

VilaWeb
ACN
28.02.2024 - 13:06
Actualització: 28.02.2024 - 13:40

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) començarà a reduir la pressió de subministrament de l’aigua, a partir de l’11 de març, en set municipis on se supera el llindar diari estipulat. Els afectats són Begues, Cervelló, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Tiana. L’AMB ha defensat que amb un consum com l’actual les afectacions no han de ser destacables. D’altra banda, l’AMB enviarà en les setmanes vinents una carta als 24.000 abonats domèstics que superen els 200 litres per habitant i dia estipulats per demanar-los-en un consum responsable. Representen l’1,5% del total d’abonats de l’àrea. Se’ls recorda també que hi ha un seguit d’accions prohibides com omplir piscines, regar jardins particulars i rentar vehicles.

La baixada de pressió és una mesura que ha estat consensuada amb els ajuntaments afectats i amb les companyies subministradores d’aigua, aplicant el pla metropolità de contingència operacions en temps de sequera aprovat per l’AMB.

L’objectiu és baixar la dotació al màxim amb la finalitat d’allargar els recursos tant com sigui possible per si la situació no millora a mitjà termini.

Amb caràcter general, la pressió de l’aigua ja està ajustada a l’àrea metropolitana als límits més baixos que permet el reglament. La nova reducció per sota d’aquests valors límit pot tenir algun efecte en el servei en funció de diferents factors, especialment si s’augmenta el consum respecte de l’actual. Amb un consum reduït i similar a l’actual, l’AMB ha defensat que les afectacions seran mínimes i no destacables.

En cas de continuar en la situació actual de sequera, la previsió és estendre gradualment les mesures de reducció de pressió a altres municipis, prioritzant els que tenen dotacions més elevades.

Avís també a grans consumidors

D’altra banda, la carta informativa es farà arribar també a uns 250 grans consumidors, com indústries i grans superfícies, que superen els 20.000 metres cúbics anuals.

En la carta s’informa també que si es detecta que algun usuari ha fet un ús de l’aigua no permès, els ajuntaments tenen la potestat d’obrir-li un expedient. Aquests expedients, que seran resolts per l’AMB, poden comportar l’aplicació de sancions econòmiques, d’acord amb el reglament del servei metropolità del cicle de l’aigua.

Pel que fa als grans consumidors, se sol·licitarà un resum de les mesures d’estalvi d’aigua que han posat en marxa fins ara, en què es diferenciï l’aigua de procés i els altres usos. També es demanarà la previsió de mesures futures, en cas que estiguin concretades.

Actualment, el 25% de l’aigua que consumeixen els 3,3 milions d’habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona prové de la regeneració. Sumada al 33% procedent de la dessalinització, representa que un 58% de l’aigua que es consumeix prové de recursos alternatius, que no depenen dels embassaments ni de la meteorologia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any