Els alumnes de FP catalans que s’han quedat sense plaça podran cursar-la telemàticament

  • El departament d'Educació obre una convocatòria extraordinària amb 6.539 noves places, donant prioritat als que havien quedat fora

VilaWeb
ACN
08.09.2021 - 13:12
Actualització: 08.09.2021 - 13:54

El conseller d’Educació, Josep González-Cambray, ha garantit que “cap alumne” que vulgui cursar un cicle formatiu de grau mitjà es quedarà sense plaça. El conseller ha afegit, però, que potser alguns ho han de fer de manera telemàtica, per això s’habilitaran places de manera il·limitada a l’Institut Obert de Catalunya (IOC) per cursar els cicles, especialment pels que tenen més demanda (cures auxiliars d’infermeria i sistemes microinformàtics i xarxes). Un cop ha acabat el procés de matrícula, Educació ha creat 4.479 places noves, que sumat a les vacants, han permès obrir un procés extraordinari de matrícula amb 6.539 places. Els alumnes que havien quedat fora del primer procés tindran prioritat.

L’oferta inicial d’FP comptava amb 38.000 places, però es van rebre 52.000 sol·licituds. Una situació excepcional per resoldre i davant la qual Educació ja va anunciar al juliol la creació de 4.215 noves places de grau mitjà. Cambray va dir llavors que calia esperar que finalitzés el procés de matrícula per acabar de decidir si en calien més. Això va passar dilluns i, segons les dades ofertes pel conseller, 3.700 alumnes que havien demanat plaça per cursar un cicle mitjà no s’han matriculat finalment. A més, un miler que estava en llista d’espera ha aconseguit plaça. Segons Cambray, el nombre total de vacants, comptant també aquelles places que ningú havia demanat, és ara de 2.093. En les places noves anunciades al juliol es comptava la creació de 60 nous grups, i avui se n’han anunciat 8 més. Amb tot, es crearan 4.479 places noves i la preinscripció extraordinària que s’obre avui tindrà una oferta de 6.539 places.

Cambray ha dit que la demanda no és la de l’inici de la preinscripció perquè entre les 52.000 persones que van demanar plaça també n’hi haurà que han decidit altres camins, com per exemple treballar. En tot cas, ha garantit que aquells que es van quedar sense plaça ara tindran prioritat.

Formació professional a distància

Cambray ha garantit que tots els alumnes que vulguin cursar FP de grau mitjà tindran plaça, i que la prioritat és que sigui presencial. Tot i això, ha reconegut que en els cursos amb més demanda hi poden continuar quedant estudiants fora i per això s’ha decidit ampliar l’oferta de manera “il·limitada” d’aquests cursos a l’IOC. Això es fa especialment per als dos cicles amb més demanda, però serveix per a tots els que ofereix l’Institut Obert.

En aquest sentit, ha assegurat que s’ampliarà el personal de l’IOC per poder atendre aquesta nova situació i que es farà un acompanyament als alumnes que hagin de cursar els estudis que volien a distància.

El conseller ha estat taxatiu a garantir plaça a l’FP de grau mitjà, però ha reconegut que no pot fer el mateix amb els de grau superior, i pot ser que n’hi hagi que han sol·licitat plaça i no en tinguin. El conseller ha dit que la situació respecte a l’oferta i demanda és similar a la del grau mitjà i ha confiat que també es produeixi un “equilibri” entre les dues.

Avançar el procés de cara al següent curs

La situació creada aquest curs farà que Educació avanci el calendari de preinscripció i matriculació per a l’FP per tal d’adaptar “encara més l’oferta, la demanda i les necessitats del mercat laboral”. D’aquesta manera, es vol evitar una situació com la viscuda durant aquest curs i evitar que sigui necessària la creació extraordinària de noves places.

D’altra banda, Cambray ha detallat que també s’inicien els cicles formatius de grau bàsic, en substitució de l’FP bàsica. Això permeten d’obtenir el títol de graduat d’ESO a més de títol de tècnic bàsic en l’especialitat corresponent. A més, hi haurà 28 nous grups de Programes de Formació i Inserció (PFI).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any