L’ex-secretari general del PSOE Joaquín Almunia ha assegurat avui que un referèndum no negociat és el ‘regal més gran a la demagògia, la simplificació i el populisme’.

Ho ha fet en la II Convenció Federalista que la Fundació Rafael Campalans ha organitzat a Barcelona, en què ha participat en un debat sobre federalisme al costat de l’ex-president del Parlament europeu Enrique Barón i el secretari d’Europa-Unió Deutschland, Christian Moos.

‘Referèndums ben treballats, negociats i discutits sobre acords són necessaris, com per a una constitució o un estatut, però per veure per on bufarà el vent demà, no’, ha sentenciat Almunia.

Considera que el referèndum ha de ser compatible amb la democràcia representativa i que quan se celebra ha de ser respectat per les institucions: s’ha referit a la sentència de l’Estatut i l’ha lamentat perquè ‘va alterar’ la voluntat majoritària dels catalans.

Alhora, ha defensat que els populismes a Europa deuen combatre’s amb una estratègia de cessió de sobirania i defensant els valors posant una ‘vacuna contra els qui intenten imposar altres valors de fora’.

Segons la seva opinió, ‘la cosa més preocupant del populisme són els populistes, que proclamen solucions simplistes’ i basen la seva estratègia en la demagògia, ha criticat, i ha dit que la falta de legitimitat de la qual pateixen actualment les institucions europees no ajuden a combatre aquest fenomen.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb