Allau d’al·legacions per a no presentar-se a les meses el 14-F

  • Augmenta la petició d'informes mèdics als CAPs 

VilaWeb
Redacció
02.02.2021 - 18:39
Actualització: 02.02.2021 - 19:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les Juntes Electorals de Zona (JEZ) han rebut una allau d’al·legacions de ciutadans cridats a fer de presidents, vocals i suplents designats durant les eleccions del 14 de febrer. Els centres d’atenció primària i els ajuntaments constaten que ha crescut molt el nombre de persones que han presentat informes mèdics per no haver de presentar-s’hi. Els darrers dies s’han pogut veure cues en molts jutjats on cal entrar les al·legacions.

La Junta de Barcelona ha confirmat a Catalunya Ràdio que si normalment rep unes 200 peticions a la setmana, en aquests moments en té 3.500 sobre la taula i calculen que n’acabaran rebent prop de 7.000. El TSJC ha explicat en un comunicat que fins divendres 29 de gener a Granollers s’han registrat 849 impugnacions, 622 a Terrassa, i 838 a Sant Feliu de Llobregat i fins avui n’han acumulat 463 a Vic, 356 a Vilanova i la Geltrú, 384 a Igualada, 1.012 a Sabadell, 648 a Arenys de Mar i 687 a Reus.

Molta gent angoixada a l’espera de la resolució 

Quan falten tan sols dos dies perquè s’acabi el termini per rebre una resposta per part de la JEZ sobre si l’excusa presentada ha estat acceptada, molts encara no han rebut resposta. Aquesta incertesa causa angoixa a moltes persones que consideren que haver d’exercir aquesta tasca els posaria en risc. És el cas de la Marina, que ha trucat més de seixanta vegades al telèfon que hi havia a la citació que va rebre però sempre comunica. Està embarassada i està decidida a no presentar-s’hi: “si no pagaré la multa, físicament no puc fer-ho, no m’hi veig en cor”. Des de l’Ajuntament de Barcelona li han dit que no es preocupi, que en el seu cas, com que estarà embarassada de trenta-quatre setmanes el dia de les eleccions i a partir de la vint-i-set en queden exemptes, segur que li acceptaran.

Un altre exemple és la Maria, a qui el metge de capçalera li ha fet un informe al·legant que per la medicació que pren desaconsella que estigui en una mesa, però no té clar que li acceptin. Explica que fa dies que està molt inquieta “aquesta incertesa és molt difícil de gestionar i no hi ha manera de rebre una resposta de la JEZ “.

Disposats a esgotar totes les possibilitats

El termini fixat perquè la JEZ resolgui si accepta les excuses i cridarà els substituts acaba aquest dijous 4 de febrer. Entre els qui ja saben que els ha estat denegada, n’hi ha que no pensen tirar la tovallola i presentararan més proves. És el cas de la Rosa, que pateix una malaltia crònica que li provoca dèficit d’atenció i fatiga, i que ha sabut que la seva al·legació, que acompanyava d’un informe mèdic del CAP, ha estat denegada perquè ha trucat a l’ajuntament. Ha decidit que tornarà a presentar una nova al·legació amb un informe de la neuròloga. És un cas similar al de la Marian, una metgesa de 62 anys amb hipertensió a qui li han denegat “perquè l’informe no era prou explícit” i que vol presentar-ne un de més detallat.

La Junta Electoral Central ha confirmat a VilaWeb que una vegada la JEZ ha denegat l’excusa, no es pot rebatre la decisió i cal presentar-se a la mesa el dia de les eleccions. Acudir a les meses és un deure i la llei preveu sancions econòmiques –fins a 1.800 euros– i fins i tot penes de presó –entre tres mesos i un any– per a qui no es presenti al col·legi electoral el dia de les eleccions. Mai ningú no ha entrat a la presó per no haver-se presentat a una mesa, i la multa la decideix un jutge.

Augmenta la petició d’informes als CAPs

Molts ciutadans s’han dirigit als seus metges de capçalera per demanar informes que els permetin excusar-se. La presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària, Meritxell Sánchez-Amat, ha explicat a VilaWeb que, comparat amb d’altres comicis, han notat un augment de peticions en aquest sentit: “En molts casos percebem por, hi ha molta gent que ve als CAPs amb por, la gent no vol passar el dia a les meses”. Considera que hi ha gent que segurament en unes altres circumstàncies no s’ho hauria plantejat però que ara prefereix no exposar-se.

VilaWeb també ha parlat amb els secretaris d’alguns ajuntaments del Principat, que són els encarregats d’organitzar els sortejos per constituir les meses, que confirmen que hi ha hagut moltes més impugnacions i que hauran de convocar més substituts del que és habitual.

El Síndic demana “criteris clars, homogenis i adequats”

El Síndic de Greuges ha rebut més de 1.130 queixes de persones que han estat designades per ser membres d’una mesa electoral el 14 de febrer. En un comunicat aquesta institució va demanar que a l’hora d’acceptar al·legacions s’utiltizin “criteris clars, homogenis i adequats” a la situació sanitària i considera que en el context actual una persona vulnerable o cuidadora de persones vulnerables no hauria de formar part d’una mesa “si ho ha acreditat degudament”.

Ara com ara és incert si en aquestes circumstàncies s’aconseguiran constituir totes les meses. Cal tenir en compte que si falten membres per a constituir la mesa, qualsevol persona del col·legi electoral pot assumir-ne la responsabilitat. El Síndic demana evitar que la persona designada per suplir els designats -titular i suplent-  sigui un elector vulnerable, tenint en compte que la recomanació del Govern és que la gent voti durant la primera franja de la jornada, quan es poden constatar les incompareixences. Si una mesa no es pogués constituir, els electors no podrien votar-hi fins al cap de quaranta-vuit hores.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes