mesa electoral eleccions

Unes 120.000 persones seran membres de les meses electorals a les eleccions del 14 de febrer. La llei orgànica del règim electoral general (LOREG) estableix que qualsevol persona que sàpiga llegir i escriure i que sigui menor de setanta anys pot ser cridada a una mesa.

Quina multa et poden posar per no presentar-te?

Acudir a les meses és un deure i la llei preveu sancions econòmiques –fins a 1.800 euros– i fins i tot penes de presó –entre tres mesos i un any– per a qui no es presenti al col·legi electoral el dia de les eleccions. Mai ningú no ha entrat a la presó per no haver-se presentat a una mesa, i la multa la decideix un jutge. La llei no estableix una quantitat exacta, i correspon als magistrats avaluar els criteris de renda de la persona afectada i la “gravetat” dels fets.

Com votar per correu a les eleccions del 14 de febrer?

Una instrucció de la Junta Electoral espanyola (JEC) detalla els supòsits que es poden al·legar a les Juntes Electorals de Zona (JEZ). És important de saber que les al·legacions poden presentar-se, en un termini de set dies una volta rebuda la notificació, a la JEZ pertinent, que hauria de decidir amb criteris garantistes i de proporcionalitat tenint en compte la situació excepcional causada per la pandèmia.

Cal afegir que si falten membres per a constituir la mesa, qualsevol persona del col·legi electoral pot assumir-ne la responsabilitat. Si una mesa no es pogués constituir, els electors no podrien votar-hi fins al cap de quaranta-vuit hores.

Qui pot formular excuses?

La instrucció de la JEC fixa que els presidents, els vocals i els suplents designats poden “formular excuses” i acreditar-les amb documents a la JEZ. En el cas que siguin acceptades, se sortejarà un nou membre de la mesa electoral.

Quines llistes es presentaran a les eleccions del 14 de febrer?

Quina JEZ em correspon?

Podeu consultar quina JEZ us correspon en aquest llistat de municipis de les circumscripcions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. En aquest altre llistat, podeu consultar les direccions de les JEZ.

Com votarem el 14-F? 

Quina documentació cal?

Cal presentar una sol·licitud de renúncia a la JEZ corresponent. El document pot demanar-se a la mateixa seu de la JEZ. Cal presentar el DNI, el NIE o el carnet de conduir, una fotocòpia del nomenament com a membre de la mesa electoral, així com la documentació necessària, segons el cas, com ara certificats mèdics dels CAP o dels hospitals o laborals, com ara un certificat de l’empresa.

En l’actual situació de pandèmia, diversos experts expliquen que els membres de les JEZ haurien de ser comprensius i valorar les situacions cas a cas. Per exemple, no es contempla una excusa pel fet de conviure amb una persona en situació de risc, però el sol·licitant pot al·legar-ho i esperar que la JEZ sigui flexible el deslliuri d’acudir a la mesa electoral.

La JEZ té un termini de cinc dies per a resoldre les al·legacions i per comunicar la baixa d’un membre de la mesa al primer suplent. El nou membre té fins setanta-dues hores abans de les eleccions per al·legar, i si hi ha qualsevol situació sobrevinguda cal avisar immediatament, abans que es constitueixi la mesa electoral.

Casos d’acceptació automàtica

En alguns casos, la simple al·legació a la JEZ comportarà l’acceptació automàtica de la renúncia a formar part d’una mesa electoral. En la situació de pandèmia, és rellevant el fet que qualsevol persona de més de seixanta-cinc anys pot evitar de ser-hi. Hi ha més supòsits que detallem tot seguit:

 • Ser major de seixanta-cinc anys i menor de setanta anys.
 • Situació de discapacitat.
 • Condició de pensionista d’incapacitat permanent absoluta i gran invalidesa.
 • Situació de baixa laboral.
 • Embarassades a partir del sisè mes o en baixa per maternitat.
 • Presos o ingressats en hospitals psiquiàtrics.
 • Haver format part d’una mesa electoral almenys en tres eleccions els darrers deu anys.
 • Condició de víctima d’un delicte, declarat o presumpte, pel qual hi hagi una resolució judicial en vigor que imposi una pena o mesura cautelar de prohibició d’aproximació, en el cas que el condemnat o investigat destinatari estigui inscrit al cens del col·legi electoral.

Raons familiars

 • La condició de ser mare amb un fill a càrrec els nou primers mesos.
 • Cura de menors de vuit anys o de persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial.
 • Cura d’un familiar –fins a un segon grau– que per raons d’edat, accident o malaltia no pugui valdre’s per si mateix.

Raons professionals

 • Treballadors que hagin de prestar serveis a les juntes electorals, els jutjats i l’administració pública, quan tinguin funcions electorals.
 • Treballadors que hagin de prestar serveis essencials, de caràcter mèdic, Protecció Civil, bombers, etc.
 • Directors dels mitjans de comunicació d’informació general i caps dels serveis informatius que hagin de cobrir la jornada electoral.
 • Professionals que hagin de participar en esdeveniments públics el dia de les eleccions, prevists amb anterioritat a la convocatòria electoral, quan l’interessat no pugui ser substituït o el fet de no participar-hi obligui a suspendre l’esdeveniment i això causi perjudicis econòmics rellevants.

Com votar des de l’exterior?

Causes personals que ha de valorar la JEZ

En alguns casos poden al·legar-se motius personals per a no formar part d’una mesa electoral. Aquests arguments hauran de ser avaluats per la JEZ pertinent:

 • Lesió, molèstia o malaltia física o psíquica que impedeixi d’exercir les funcions de membre d’una mesa amb normalitat. No cal que hi hagi una baixa laboral, però sí un certificat mèdic que ho acrediti.
 • Condició de pensionista d’incapacitat permanent total per a un determinat ofici.
 • Situació d’embaràs de risc durant els primers sis mesos.
 • Previsió d’intervenció quirúrgica o proves mèdiques rellevants el dia de les eleccions.
 • Pertinença a confessions o comunitats religioses l’ideari de les quals resultin incompatibles amb la participació en una mesa electoral.
 • Canvi de la residència habitual a un lloc situat fora del territori on es fan eleccions.
 • Celebració d’esdeveniments familiars d’especial rellevància que resultin inajornables o que l’ajornament causi perjudicis econòmics importants.
 • Condició de mare o pare de menors de catorze anys, quan l’altre progenitor o un germà més gran o familiar no pugui ocupar-se del menor durant la jornada laboral.

Pantalles facials, EPI i la possibilitat de proves d’antígens a les meses: com votarem el 14-F?

“La por no val”

El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals del govern, Ismael Peña-López, ha dit que “la por no val” per a no presentar-se a la mesa electoral perquè “hi ha garanties”. “És l’obligació de la ciutadania complir, com el policia o la infermera quan li toca fer guàrdia”, ha dit. Peña-López ha dit que les eleccions per al 14-F costaran, si finalment es fan, uns 35 milions d’euros, molt per sobre del cost habitual, perquè s’han de mobilitzar més persones pels protocols de la covid-19 i més policies i habilitar més espais. Si els comicis finalment s’anul·len, es perdran uns 25 milions, l’equivalent al pressupost d’una quinzena d’escoles de primària en un any.

Pantalles facials, EPI i la possibilitat de proves d’antígens a les meses: com votarem el 14-F?

El govern ha preparat un protocol sanitari i insisteix que anar a votar als col·legis electorals serà segur, tenint en compte que el risc zero de contagi no existeix. A més, recomana a les persones de col·lectius vulnerables que votin a primera hora del dia, i que les persones contagiades o confinades per prevenció hi vagin entre les 19.00 i les 20.00, la darrera hora de la jornada electoral.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.