Com votar per correu a les eleccions del 14 de febrer? Tota la informació

  • L'alternativa per a votar sense desplaçar-se al col·legi electoral a les eleccions del 14 de febrer

VilaWeb
Redacció
04.02.2021 - 12:00
Actualització: 04.02.2021 - 13:45

Amb la reactivació de les eleccions del 14 de febrer, hom pot tornar a fer la petició del vot per correu, abans del divendres 5 de febrer a les 14.00.

Quan falten vuit dies per tancar el termini per a demanar el vot per correu, les sol·licituds presentades fins ara arriben a les 121.428. Per tant, ja se superen el total de 78.876 que es van acceptar a les últimes eleccions del parlament del 2017.

Com es demana el vot per correu?

El vot per correu es pot sol·licitar presencialment, en una oficina de correus –mostrant el carnet d’identitat, el passaport o el carnet de conduir– o per internet, mitjançant un certificat digital (com ara l’idCAT el DNI espanyol) a la web de correos.com.

Què cal fer per obtenir l’idCAT?

Si voleu obtenir el certificat digital idCAT, cal que us adreceu presencialment a una de les entitats que ofereixen aquest tràmit –en algunes, podeu demanar hora. En aquest cercador trobareu la que teniu més a prop. Si és possible, cal dur aquest formulari de sol·licitud omplert. Finalment, caldrà descarregar i instal·lar en un ordinador personal el fitxer que conté l’idCAT, amb el document que us hagin lliurat a l’entitat on heu fet el tràmit.

Fins quan podeu demanar el vot per correu?

Cal anar a una oficina de correus o fer la sol·licitud per internet abans del divendres 5 de febrer a les 14.00.

Com es rep la documentació?

La documentació per a votar per correu, la rebreu per correu certificat al domicili indicat. Un funcionari us lliurarà el certificat d’inscripció al cens, una butlleta de votació de cada candidatura, un sobre de votació, un sobre adreçat al president de la mesa on us correspon de votar i un full explicatiu del procediment que s’ha de seguir per a votar.

Quan es vota?

El dret de vot es pot exercir en el mateix moment en què es rep la documentació. L’elector pot lliurar el sobre al treballador de correus mantenint el secret de vot. El funcionari li donarà un justificant que acreditarà que ja ha votat.

Una altra opció és dur el vot a una oficina de Correus abans del 12 de febrer a les 14.00, dos dies abans de les eleccions.

Quan es comptabilitzarà el vot per correu?

El servei de Correus agruparà tots els vots, tant els recollits pels funcionaris als domicilis com els que s’han dut a les oficines, i els lliurarà a les meses electorals que pertoqui el dia de les eleccions, entre les 9.00 i les 20.00.

Els vots que arribin més tard de les 20.00 s’enviaran a les juntes electorals de zona perquè s’afegeixin al recompte definitiu de l’escrutini general.

Es pot votar per correu presencialment, al col·legi electoral?

No. És important de tenir en compte que, una vegada l’Oficina del Cens Electoral hagi admès la sol·licitud de vot per correu, ja no es pot votar presencialment a la mesa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor