L’escriptor Raül Garrigasait, president de la Casa dels Clàssics, ja va avançar la setmana passada en aquesta entrevista els nous aires que enfocava la col·lecció Bernat Metge: ‘Es pretén de fer tot un seguit d’activitats que posin els clàssics al centre dels debats i les energies creatives d’avui. Això vol dir organitzar conferències, cursos, passejades filosòfiques… Fins i tot, organitzar un festival.’ Aquest festival, el Clàssics, s’acaba de presentar i veurà la llum per primera vegada la tardor de l’any vinent.

De moment, l’escriptor italià Alessandro Baricco serà l’encarregat de presentar el manifest que guiarà el festival. Ho farà diumenge en una conferència a la seu de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya. L’acte s’acompanyarà d’una lectura dramatitzada de fragments de la seva obra Homer. Ilíada per part de Clara de Ramon i Marc Rius. El concepte de bellesa serà el tema central del festival, en un moment en què és més urgent que mai repensar-lo i reflexionar-hi. Sira Abenoza, directora de la Casa dels Clàssics, explica que han confiat en Baricco per escriure el manifest fundacional perquè és un gran coneixedor dels clàssics, perquè ha fet l’exercici d’utilitzar la Ilíada com a font creativa i fer-la accessible a tothom i, a més, l’ha llegida com un text que parla de bellesa.

Entrevista a Raül Garrigasait, president de la Casa dels Clàssics

El text de Baricco serà la base sobre la qual treballaran, durant un any, una desena d’artistes convidats. N’hi ha de disciplines molt diverses, com ara el director teatral Àlex Rigola, l’actor i director Josep Maria Pou, la il·lustradora Paula Bonet i el cineasta Albert Moya. També hi prendran part el poeta Josep Pedrals, el músic Roger Mas, el crític de cinema Àlex Gorina i les germanes Clara i Ariadna Peya, que formen el duet de piano i dansa Les Impuxibles. Segons que va explicar Garrigasait: ‘Demanarem deu mirades sobre la bellesa: la bellesa innocent, efímera, sagrada, etc., i els artistes convidats, inspirats per la conferència d’Alessandro Baricco i pels textos clàssics que nosaltres els puguem facilitar, prepararan les seves aportacions’. El resultat seran deu obres inèdites, úniques i singulars que es podran descobrir a partir de la tardor del 2019.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb