L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha activat una alerta sanitària per una brotada d’intoxicació alimentària causada per toxina botulínica detectada en la tonyina en conserva en oli de gira-sol de la marca Dia. L’alerta afecta Catalunya i el País Valencià, però no pas les Illes, ni Andorra ni Catalunya Nord.

La brotada s’ha detectat després d’emmalaltir quatre persones a Castella i Lleó, de les quals tres ja han estat donades d’alta. Totes van ingerir una ensalada russa casolana elaborada amb aquesta tonyina.

La ingestió de toxina botulínica produeix botulisme, una malaltia en què es manifesten alteracions vegetatives, com ara la sequedat de boca, nàusees i vòmits i una paràlisi muscular progressiva.

El producte afectat és una conserva de tonyina en oli de gira-sol format RO 900, de la marca Dia, amb lot 19/154 023 02587 elaborat a Frinsa del Noroeste SA. amb data de consum preferent 31-12-2022. Els productes afectats s’han immobilitzat i retirat. Les autoritats sanitàries recomanen que no en consumeixi ningú i que tothom ho retorni al punt de compra.

El producte va ser distribuït per la plataforma Dia en establiments de Catalunya i el País Valencià, a més d’Astúries, Castella i Lleó, Aragó, la Rioja, Múrcia, Navarra i Castella – la Manxa.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb