L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha activat una alerta sanitària per una brotada d’intoxicació alimentària causada per toxina botulínica detectada en la tonyina en conserva en oli de gira-sol de la marca Dia. L’alerta afecta Catalunya i el País Valencià, però no pas les Illes, ni Andorra ni Catalunya Nord.

La brotada s’ha detectat després d’emmalaltir quatre persones a Castella i Lleó, de les quals tres ja han estat donades d’alta. Totes van ingerir una ensalada russa casolana elaborada amb aquesta tonyina.

La ingestió de toxina botulínica produeix botulisme, una malaltia en què es manifesten alteracions vegetatives, com ara la sequedat de boca, nàusees i vòmits i una paràlisi muscular progressiva.

El producte afectat és una conserva de tonyina en oli de gira-sol format RO 900, de la marca Dia, amb lot 19/154 023 02587 elaborat a Frinsa del Noroeste SA. amb data de consum preferent 31-12-2022. Els productes afectats s’han immobilitzat i retirat. Les autoritats sanitàries recomanen que no en consumeixi ningú i que tothom ho retorni al punt de compra.

El producte va ser distribuït per la plataforma Dia en establiments de Catalunya i el País Valencià, a més d’Astúries, Castella i Lleó, Aragó, la Rioja, Múrcia, Navarra i Castella – la Manxa.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.