08.03.2025 - 14:21
|
Actualització: 08.03.2025 - 19:07
Alemanya, el Regne Unit, Itàlia i l’estat francès han fet públic el suport al pla egipci, que genera consens entre els països àrabs, per a la reconstrucció de Gaza. Això arriba després del rebuig de la proposta per part dels Estats Units, que el van titllar d’inadequat perquè, a parer seu, no preveu l’expulsió de la població de l’enclavament, com va exigir Donald Trump.
Tots quatre països europeus consideren que el pla egipci és un camí realista per a la reconstrucció de Gaza i creuen que, si s’aplica, serà una millora “ràpida i sostenible de les catastròfiques condicions de vida dels palestins que viuen a Gaza”.
A més, asseguren que l’autoritat principal de Gaza, el moviment islamista Hamàs, no ha de governar l’enclavament, “ni continuar essent una amenaça per a Israel”. En canvi, els ministres Annalena Baerbock, David Lammy, Antonio Tajani i Jean-Noël Barrot han declarat el suport explícit al “paper central” de l’Autoritat Nacional Palestina, és a dir, el govern palestí a Cisjordània i reconegut per la comunitat internacional, i també a l’aplicació del seu programa de reformes. “Els esforços de recuperació i reconstrucció han de basar-se en un marc polític i de seguretat sòlid, acceptable tant per als israelians com per als palestins, que proporcioni pau i seguretat a llarg termini tant per als israelians com per als palestins”, han afegit.
Finalment, han aplaudit els “grans esforços” de tots els interessats i el senyal que han enviat els estats àrabs en elaborar conjuntament aquest pla de recuperació i reconstrucció.
Segons que informen mitjans àrabs, el pla egipci preveu una primera fase que implica desminar la franja, proporcionar vora 200.000 habitatges prefabricats temporals per a allotjar 1,5 milions de palestins i restaurar vora 60.000 habitatges parcialment destruïts per a acollir 360.000 persones més. La segona fase és més llarga i es dedica a la construcció d’infrastructures essencials.
El Caire calcula que aquesta reconstrucció costarà vora 53.000 milions de dòlars i durarà cinc anys. També preveu un fons sota supervisió internacional per a gestionar els ajuts.