El coordinador general del PP català, Xavier Garcia Albiol, ha avisat els partits independentistes que en cap cas l’estat espanyol permetrà la convocatòria d’un referèndum unilateral d’independència (RUI) i que, si cal, podrien suspendre’s competències a la Generalitat per evitar-lo: “L’estat disposa de l’article 155 per a casos de situacions d’excepcionalitat com aquesta’.

En una entrevista d’Europa Press, Albiol ha assegurat que no li agradaria haver d’arribar a aplicar l’article de la constitució que permet suspendre competències autonòmiques, però ha dit que l’estat ha d’utilitzar ‘qualsevol instrument al seu abast per garantir que ningú segueix endavant amb un procés de ruptura de la societat catalana ni s’utilitzin les institucions catalanes per a aquest fi’.

‘Si –els independentistes– van augmentant la pressió i els disbarats, no ens semblaria malament que, d’una manera proporcionada, es respongui amb tots els instruments de l’estat de dret incloent l’article 155’, ha sentenciat.

Albiol considera que aplicar aquest article ‘no significa la suspensió necessària de l’autonomia de Catalunya, sinó la capacitat de l’estat de recuperar determinades competències’ per impedir que es faci un RUI o qualsevol iniciativa d’aquest tipus.

Per aquesta raó, està convençut que mai es portarà a terme un referèndum a Catalunya, i ha avisat que impugnarà els pressupostos de 2017 de la Generalitat si inclouen una partida per finançar-lo.

A més d’aquesta impugnació, ‘l’estat no permetrà que s’utilitzi la infraestructura actuant de la manera que correspongui, sempre portant a terme l’acció més proporcional possible’, ha insistit, i ha fet broma animant els independentistes a organitzar un RUI a les seus de l’ANC i Òmnium perquè no podran fer-ho en instal·lacions públiques.

‘El 9N es va deixar passar però les conseqüències estan arribant. L’estat de dret no funciona amb la rapidesa que ens agradaria però al final acaba posant tothom al seu lloc’ i ara hi ha un expresident, Artur Mas; una exvicepresidenta, Joana Ortega, i una exconsellera, Irene Rigau, que estan a punt d’anar a judici i amb moltes possibilitats de ser inhabilitats per aquell episodi, ha recordat.

Albiol considera que el RUI és una mostra que els independentistes ‘veuen que arriben al punt final i no tenen més relat ni capacitat d’inventar’ i per això han posat sobre la taula un nou mecanisme que saben que no portaran a terme, ha dit.

‘No m’estranyaria que portessin a terme algun tipus d’acció radicalitzada i absurda per intentar mantenir una tensió al carrer’, ha destacat, i, després de preguntar-li per quin tipus d’acció seria, ha respost que una com el RUI o qualsevol que busqui la confrontació directa amb l’estat.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb