Això del TSJ és una imposició del poder espanyol i no té res a veure amb drets, ni amb convivència, ni encara menys amb pedagogia

  • Invocar els drets, la convivència o la raó pedagògica en defensa del català és perdre el temps i entrar en un carreró que no porta enlloc

Vicent Partal
09.05.2022 - 21:40
Actualització: 09.05.2022 - 21:47
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El TSJC va decidir ahir de collar més encara els grillons i va ordenar a la Generalitat de Catalunya que d’ací a quinze dies totes les escoles facen una assignatura troncal més en castellà. El text deixa clar, a més, que els és igual que els partits pacten el que vulguen perquè ells ja ordenaran què cal fer. Que ara mateix és imposar el 25% de castellà a l’escola.

La resposta catalana a aquest nou atac ha estat, per això mateix i novament, una resposta equivocada. És molt poc assenyat d’insistir a modificar la llei de política lingüística, si el TSJC ha deixat clar que amb això no n’hi ha prou. I encara vam sentir declaracions del govern, els partits i les entitats catalanes que parlaven de la raó pedagògica o invocaven la democràcia, la convivència o fins i tot els drets humans. Que tot això va a favor nostre no ho negaré pas, però és evident que als efectes del problema que tenim sobre la taula, tot aquest enfilall de declaracions i invocacions no serveix de res.

Perquè això no és una qüestió de tenir raó o no. Això és una qüestió d’imposar el poder espanyol sobre Catalunya. I el TSJC fa això: imposar el seu poder de manera brutal, un poder que ells saben perfectament que és incontestable si l’independentisme intenta transitar la via tancada de l’autonomisme constitucional, una via que no porta enlloc.

El TJSC, en definitiva, deixa clar qui mana i qui ha d’obeir. I exigeix que s’acabe la xarrameca. Els drets de les persones o els debats intel·lectuals ni els interessen ni els fan ni fred ni calor –i cometre més de cent vint faltes d’ortografia en un text de quinze pàgines hauria de ser-ne una demostració més que suficient. Especialment perquè és fàcil de constatar que ni una cosa tan elemental i diria que gairebé de bon gust no els importa gens: a ells això no els fa passar vergonya perquè són conscients que la seua missió és imposar el poder espanyol, no pas discutir-se amb ningú i encara menys escoltar raons. I val més que això ho entenguem tots i ho interioritzem i actuem en conseqüència. Que deixem de perdre el temps fent volar coloms.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Antoni Bardera
Antoni Bardera
09.05.2022  ·  22:03

Desobediència i punt!

Jaume Bonet
Jaume Bonet
09.05.2022  ·  22:06

Sense independència no hi haurà ni català, ni economia, ni poble, ni salut … El poble ja ha votat independència … els polítics que no obeeixen el mandat del poble estan fent de traidors … si no tenen prou coratge que es retirin … INDEPENDÈNCIA
https://www.levante-emv.com/opinion/2020/04/02/les-hemos-destrozado-sistema-sanitario/1997485.html

antoni nogueras
antoni nogueras
09.05.2022  ·  22:07

Cóm sempre, molt entenedor.

Nina Santiago
Nina Santiago
09.05.2022  ·  22:08

Tanta resistit per acabar acceptant la sentència perquè així està muntat.
Si preventivament no ho han sabut fer ara és tard.
Amb el temps he entès que és millor dir si a tot o fer el que et doni la gana.

Ramon Perera
Ramon Perera
09.05.2022  ·  22:11

El TSJC i Pegasus, això hauria de fer tan o més efecte que la mani 11-S de 2012.

A que esperem?

Josep Dalmau
Josep Dalmau
09.05.2022  ·  22:13

Nomes es pot dir ;
“Aneu a la merda”

Oriol Catafal
Oriol Catafal
09.05.2022  ·  22:15

Molt d’acord.
Clarivident.
Hem de fer allò que puguem fer, allò que estigui a les nostres mans. Parlar, parlar, parlar i parlar i llegir, escriure, veure tele, cinema, escoltar ràdio en català. I, fer-ho bé i correctament (expressions genuïnes, vocabulari ric, frases fetes, ús correcte dels pronoms febles, ús dels fonemes de forma correcta,…)

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
09.05.2022  ·  22:22

Ahir et queixaves de l’oprtunitat perduda del M.H. P. de la Generalitat d’Amunt.

Si analitzem bé l’escaquer observem quehàbilment elpodercolonial ha col·locat de peons que els protegeixen a ells.

La jugada és clara: enderrocar els peons col·laboracionistes que els fan de para-xocs per a poder batre llurs amos colonitzadors que s’amaguen darrere d’ells.

Com hem fet durant molts d’anys els valencians: Màdrix dictava llurs lleis, decrets, etc els 5ªcolumnistes feien com que obeien i nosaltres acatavem o no segons les circumstàncies “tenint l’efecte estanc sense que es notàs la cura” …i nosaltres sense fer escafalls desobeïem.

La tan bescantada ineficàcia española prové de la manca d’implicació d’un bon toll de gent que d’amagatotis hem fet el contrari que ordenaven.

https://blocs.mesvilaweb.cat/josepblesa/bausset-y-en-su-pueblo-que-lengua-hablan-los-labriegos/

Si no, per quins set sous estem encara vius i ben vius?

https://blocs.mesvilaweb.cat/josepblesa/y-en-su-pueblo-que-lengua-hablan-los-labriegos/

Josep Blesa (València)

Camí Tous
Camí Tous
09.05.2022  ·  22:24

La vergonya que ens fan passar els nostres representants polítics no té aturador. Mai hagués pensat que cauríem tant baix. Pensava que no hi hauria cap més President pitjor que en Montilla… però veig que em vaig equivocar. No se’l pot anomenar ni president. No me’l sento meu. És molt lamentable.

Aleix Vidal
Aleix Vidal
09.05.2022  ·  22:37

Mentre els nostres polítics fan pena i vergonya, els mestres ens hem de declarar en objecció de consciència lingüística.

Si els metges antiavortistes hi tenen dret, nosaltres també.

Carles Serra
Carles Serra
09.05.2022  ·  22:38

Apreciat Vicent, com a l’editorial d’ahir ja et vaig comentar, que necesites més per viure i veure per tenir clar que aquesta espaÑa i una majoria de la seva societat és d’idologia FRANQUISTA.
Fins quant Vicent et seguiràs sorprenent?
Que necesites més per viure i veure que aquest Aragonés i el seu partit ER són còmplices d’aquesta espaÑa.
Que necesites més per viure i veure que aquest mal dic govern de Catalunya, són una ESTAFA en tota regla, botiflers i traïdors els que volem ser lliures d’aquesta espaÑa.
Com alçades d’ara podem seguir definint ER partit i dependentista, com podem seguin dient PSC, quan TOTS sabem que és una sucursal del PSO€ a la colònia catalana, amb gent d’obediència en el partit i sistema.
En fi Vicent, ni esma em queda per seguir escrivint, en veure tants despropòsits i traïcions.

Fèlix Arias
Fèlix Arias
09.05.2022  ·  22:40

Encara hi ha qui dubte quina és la única solució sostenible per al català?

Avui, en un merescut homenatge en memòria d’en Miquel Strubell i Trueta, el professor Isidor Marí ha dit que els dos grans problemes del català són la fragmentació i la subordinació.
Per revertir la situació només hi ha un camí: la independència dels Països Catalans.

Ras i curt doncs, Independència!

Antoni Soler
Antoni Soler
09.05.2022  ·  22:42

Adéu Catalunya,arriba Cataluña,es qüestió de temps,no massa

Joan Benavent
Joan Benavent
09.05.2022  ·  22:49

No hi ha més alternatives: o ens fem respectar i fotem fora de casa nostra aquesta banda de putins, o ens suïcidem sense més dilacions. Però prou de continuar fent el pallús, per favor.

Francesc Rossell
Francesc Rossell
09.05.2022  ·  22:51

Teniu tota la raó. Ara caldria que els docents ens plantéssim i no féssim colònies fins que el TSJC ens hi obligui.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
09.05.2022  ·  22:54

Només s’hi pot fer front amb la desobediència. La resta és paper mullat.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
09.05.2022  ·  22:56

La sentència, una vegada s’ha acceptat no trencar la Constitució colonial, és una conseqüència lògica i els polítics hauran de complir.

Modificar la llei de política lingüística és una qüestió suïcida perquè s’accepta la validesa de la llei constitucional espanyola que SEMPRE anirà contra Catalunya. SEMPRE.

No hi ha altra solució que la desobediència de la llei espanyola injusta.
Constitució que va ser aprovada il·lícitament en ple franquisme SENSE LES MINIMES GARANTIES DEMOCRÀTIQUES.

Mai he estat d’acord amb V Partal quan ens prometia que la constitució actual era el Tractat de Lisboa i, per tant, havíem d’estar tranquils.

ÉS LA CONSTITUCIÓ: No veieu que no són els jutjats actuals i que només qüestionant i desobeint la Llei Magna Espanyola ens en podrem sortir?

Tot aquesta monstruositat era previsible mentre no ens enfrontem decididament amb la Constitució franquista PENSADA ESPECIALMENT CONTRA CATALUNYA.

Esteve Mach
Esteve Mach
09.05.2022  ·  22:57

Totalment d’acord amb el que dius, Partal.
Deixa’m afegir que, aquest mateix vespre, TV3 explicava el retrocés del català. En un tema important -no recordo quin – el coneixement de català entre els alumnes de 4art d’ESO era de 7/10 l’any 2006 i ara havia baixat a 2/10.
Durant tots aquests anys, on era la inspecció d’Ensenyament de la Generalitat? Còm és que dormien a la palla?
Ara, Madrid i TSJC ja s’atreveixen a donar el cop de gràcia al català, sense embuts. Ben cert. Però mentre no hi havia 25% ni quotes…les autoritats catalanes ja assistien passivament a que el català se’n anés per l’aigüera. Fets canten.
Ja veurem ara si s’atreviran a defensar el primer dret dels catalans. Perquè, si no fan ni això, còm els hem de creure quan diuen que faran la independència?

joan rovira
joan rovira
09.05.2022  ·  23:01

VilaWeb, en l’etapa del Reader’s Digest (seleccions) dels Països catalans, abans de la seva (autodestrucció) o substitució dels humans catalans inútils pels humanoides útils.

Seria difícil trobar col•lectius de professionals més inconseqüents que (els catalans); dels polítics als periodistes, passant per tota la taxonomia dels col•legis d’interessos professionals.

Talment, un producte reeixit de l’edat mitjana en què els interessos s’associen en gremis fent coses per amagar el seu mesellisme compulsiu davant les oligarquies pròpies i alienes.

Com saben arreu d’Europa prefereixen, abans que ajuntar-se per recuperar la dignitat de tot el poble, desenvolupar el nepotisme de les capelletes professionals amb l’autoritat.

Un procés que ens mena directament a la forja d’una nova identitat com a mesells declarats prèvia a la seva extinció i substitució per humanoides humans de parla catalana.

Com a subscriptor (conillet d’índies) voluntari hi participo amenament per tal de viure la meva cremà en directe, ja que com a bon català pago el meu enterrament trimestralment.

En definitiva, com a bon català dels quatre punts cardinals participo de la gran festa del foc de Sant Josep a Sant Joan al redòs d’aquesta gran falla que és la societat oligàrquica actual.

Cremant-la anualment per tal de refer-la immediatament per a preparar l’adveniment dels següents oligarques i així indefinidament fins arribar a la societat dels humanoides humans.

Visca la nova!

Josep Usó
Josep Usó
09.05.2022  ·  23:03

Sembla mentida que encara des de les “autoritats catalanes” es continue acotant el cap i deixant els professionals de tota mena als peus dels cavalls. Caldrà plantar-se. Del que no hi ha dubte és que allò de la democràcia no regeix, a casa nostra.

Miquel M.Matas
Miquel M.Matas
09.05.2022  ·  23:07

I quí desobeirà ? el 18%…..de la població…..dels mestres….?

Aquí hi ha una paraula que ningú no vol pronunciar i es diu DEMOGRAFIA,,, a veure si ens ho fiquem al cap ….demografia……..i a partir d’ aquí algú que tingui el país ficat al cap que digui què s’ ha de fer.
Miquel Matas

Josep Maria Llort
Josep Maria Llort
09.05.2022  ·  23:13

Per si calien més raons, jo no accepto que uns analfabets funcionals com aquests em diguin com he de fer la meva feina.

Josep Gualló
Josep Gualló
09.05.2022  ·  23:13

NO DIRÉ QUE HEM DE DESOBEIR, ÉS EL QUE PENSO I NO EL QUE RECOMANO. RECOMANO OBEIR.

No vull que sigui el segón dia seguit que el meu comentari és censurat per VilaWeb.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
09.05.2022  ·  23:15

L’editorial no es mulla, només ens aconsella que deixem de perdre el temps fent volar coloms.

Desobediència i recolzament en cada apartat que calgui. Si avui és això, demà desobediència en lo que sigui..

Aneu a la merda, es estética, frase inútil que no comporta cap acció.
Cal acció i fixeu-vos que estem sols, ni polítics ni associacions ni premsa amiga¡¡

N’estic convençuda que ells es fan creus de lo fàcil que es tenir aquesta colònia a ratlla.

Tothom te por i quan passa això només hi ha una solució:
fer més por…

Joan Rius
Joan Rius
09.05.2022  ·  23:18

Política de terra cremada. Com més ens acovardim, més mal faran. És un xantatge que s’alimenta a sí mateix.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
09.05.2022  ·  23:23

És evident. La qüestió és per què els partits no ho volen reconèixer. I no ho volen fer perquè els obligaria tornar a la via de la confrontació, i no hi estan disposats. Només cal veure com fan el plora miques per veure d’aconseguir alguna dimissió/cessament per l’espionatge, com si la dimissió d’un ministre canviés res de substancial. Necessiten com l’aire que respiren mirar de vendre el seu pla A, perquè no tenen ni volen tenir pla B.

Gerber van
Gerber van
09.05.2022  ·  23:24

És realment legal una decisió judicial amb 120 faltes d’ortografia? Encara es pot entendre i interpretar sense ambigüitats jurídiques? Potser això obre una obertura a la desobediència legal. Però com sempre, si el govern català així vol fer ho. Com ara sabem tots com són, l’esperança que el govern de Aragonés cometra desobediència és nul·la.

Clara Antich
Clara Antich
09.05.2022  ·  23:38

Es un atac directe a tots els catalans, als nostres drets i una evidencia que nomes ens volen humiliats. Mentre, els politics fent-se fotos somrients amb el president del pais que ens oprimeix.
Amb actituds servils no ens farem respectar. Aqui una evidencia mes

ALBERT VIDAL
ALBERT VIDAL
09.05.2022  ·  23:39

L:única resposta correcta és la desobediència, presentar recurs és donar-los la raó, la Generalitat s’ho ha d’oposar, dir clarament que desobeeix. Si no ho fan s’ha de fer palès que ni el partit que governa, ERC, ni el que li dóna suport, Junts, tindran mai més el nostre vot, que pleguin i fotin el camp, no mereixen representar als catalans.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
09.05.2022  ·  23:51

Be, quan un s’abaixa els pantalons, ja no ve d’un pam! No hi ha limita ni moderacio al poder absolut. O practiquem la confrontacio oberta i descarada, i comencem a fer accions contundents, o ho perdrem tot. Per exemple que dimonis hi fem al Congreso de Madrid? I al Senat? A partir de dema cap diputat ha d’acostar-se mes a aquestes institucions; cap diputat a part dels botiflers de torn: Psc, Comuns i tutti quanti. Volen imposar oi? doncs per aixo no calem diputats ni taules ni monsergues d’estar per casa! I replantejar-se seriosament que fer amb el Parlament, donat que no serveix per a res iomportant.

I si hi ha algu que encara vol posr l’altres galta, endavant!, Jo, no.

Joan Vilarnau
Joan Vilarnau
10.05.2022  ·  00:09

Tothom parla de desobediència, però ningú no fa res. Tothom es queixa, però ningú no es mou. Com a país hauríem d’anar a psicòleg, perquè som incapaços fins i tot de pagar els impostos aquí. Ells ho saben, i se n’aprofiten: cada cop ens collen més, però tornarà a guanyar ERC.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
10.05.2022  ·  00:17

Lawfare, etnicidi, repressió, imposició, arbitrarietat, espionatge, infrafinançament, … tot són peces engranades del mecanisme antidemocràtic que mou l’Estat d’origen franquista.
Democràcia i llibertat són conceptes buits a l’Espanya actual.

Josep Jallé
Josep Jallé
10.05.2022  ·  00:29

Ho he dit al vespre i ho torno a repetir:
Sorprèn, encara, que es blasmi la inexistència d’un estat de dret, democràtic i en línia amb d’altres, especialment del nord de la UE. Sorprèn i mentre en blasmem, ells van fent “firme el ademán” i “sostenella y no enmendalla”.
I els titelles de la Generalitat, encaixant mans i assistint a actes amb opressors i repressors. De divendres passat. Ni un gram de dignitat en aquesta colla del quartet E J S C (… ejcs!), que va amagant de canviar la llei de la immersió lingüística, matant-la i mentint-nos, com si fóssim rucs de mena. Però, a qui es pensen que enganyen!. Pocavergonyes!. Salut.

Berta Carulla
Berta Carulla
10.05.2022  ·  01:22

En 22 anys, els empadronats a Catalunya nascuts a l’estranger (fora de l’estat espanyol) s’ha multiplicat per 6,5: dels 253.000, l’any 2000, als 1.642.298 el 2022.

Com la catalanofòbia atiada a Ñ els últims anys fa que ja no hi hagi més colons espanyols disponibles per al seu trasllat a Cat, l’estat procura que arribin d’altres llocs en proporció molt més alta que a altres territoris de l’estat, junt amb el regne de València i les Illes.

Després ERC té muntat un xiringuito molt lucratiu amb els migrants nord-africans, ja que reben ‘ajuts de l’Estat’ segons acollim. Potser el director ens en podria parlar obertament d’aquest tema en una editorial, a veure si es tallen una mica i podem aturar la nostra residualització a costa de gent que és als carrers fent la vida impossible als aborígens. Cal enfrontar aquest tema i d’altres d’una vegada, per supervivència. Gràcies.

Cal fer objecció de consciència i desobediència, hem de fer-ho nosaltres perquè els polítics que tenim no ho faran, simplement són on són perquè l’Estat els hi permet estar i els hi permet estar perquè té assegurada la seva submissió.

Tampoc no n’hi ha prou amb fer objecció de consciència i desobediència, cal també generar contingut en català a les xarxes, a internet, fer recerques en català i desvincular-se de tota empresa de parla castellana.

I ser incòmodes als castellans, resultar conflictius si se’ns obliga a abandonar la nostra llengua, aparcar definitivament la nostra amabilitat.

El castellà no necessita cap protecció, només ens fan guerra oberta.

Cal expulsar aquest estat etnocida, lladre corrupte i autoritari, del nostre país. Estem sols, però si ho aconseguim trobarem suport.

Jordi Torres
Jordi Torres
10.05.2022  ·  05:53

És exactament això, Vicent.

Joan López
Joan López
10.05.2022  ·  06:41

Bè estem sotmessos a una tirania que poc a poc va foradan catalunya,que pot fer individualment cada independentiste per defensarse o millor per atacar?
Proposso que donem ideas per fer-nos forts,i deixar ja de banda aquet espai tan ploramicas que fem. Que tv3 anuncie un gazpatxo andaluss o que anuncie xai d’aragò es el sintoma que tornan los colons…..doncs donem ideas per combatrel i prou de plorar.
Visca Catalunya Lliure.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
10.05.2022  ·  07:19

Fer lleis per part del jutges españols residents es suplantar el Parlamentito catalan que es un senzill os pel gos. Imprimir la llei en un idioma inventat, castizo i colonial demostra que España fa el que vol amb els negritos catalans, oi junqueras de sanchez, l’amo de la colònia? Assumim la realitat, com fa el junqueras, estarem mes contents i tips

Albert Miret
Albert Miret
10.05.2022  ·  07:37

Contra la barbàrie d’aquesta gentussa només hi ha una resposta vàlida: la desobediència. Què faran si nosaltres simplement no en fem cas? Continuaran xisclant com fan les bèsties, o fotran un guàrdia civil a cada aula. Doncs continuem cap on anàvem i deixem-nos estar de subnormalitats.

Jaume Riu
Jaume Riu
10.05.2022  ·  07:59

COL·LABORADOR DEL GENOCIDI
Imposar el poder espanyol en la cultura és genocidi cultural i, per tant, desobeïm en defensa pròpia.
Qui no desobeeix la ressolució -amb 120 errors ortogràfics que menystenen la cultura-, del TSJC, és collaborador del genocidi, aquesta és la qüestió.

Dario Beksic
Dario Beksic
10.05.2022  ·  08:15

M’estranya que ningú vegi una cosa: La realitat és que actualment a Catalunya es fa bastant més de 25% de classes en castellà, sobretot a secundària. Cal fer, doncs, a l’inrevés – executar aquesta sentència al peu de la lletra – 75% en català, peti qui peti (i sigui acomiadat el qui calgui de l’ensenyament).

Després, recordo diversos articles dels temps àlgids del “procés” afirmant que el perfil social i econòmic dels independentistes era més elevat que el dels unionistes. Doncs bé – a perpetrar-ho i potenciar-ho. A la llarga, els espanyols quedaran reduïts a la classe baixa que farà feines que ningú altre vulgui fer, i el poder ni l’ensumaran. Així, que vagin posant les seves denúncies, que només fan que disparar-se al peu. Posem-hi la dosi adequada de mala llet social, i no sé pas quants voldran quedar-se a viure entre nosaltres.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
10.05.2022  ·  08:20

Com bé diu Sr. Partal “Això és una qüestió d’imposar el poder espanyol sobre Catalunya.” I mentrestant ells van fent camí en el españolitzar Catalunya i van aconseguint els seus propòsits. I em pregunto davant aquest greuge. Algú dels governants de la gestoria autonòmica seria capaç d’actuar al servei del país i anar a totes per obtenir revertir aquesta situació escandalosa de repressió a la nostra llengua? Tot i que suposes acabar amb la seva carrera política, la prebenda, anar a presó…..
Perquè desaparèixer del mapa polític, acabaran fent-ho tots igualment. Se’ls hi en refot tot el que pugui passar amb la llegua i el país. La seva ideologia és el mentrestant.

Anna Ferri
Anna Ferri
10.05.2022  ·  08:24

L’únic camí és la INDEPENDENCIA!!

Jordi Nogués
Jordi Nogués
10.05.2022  ·  08:27

M’afegeixo al que diu el Sr Dalmau “Aneu a la merda”!

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
10.05.2022  ·  08:38

D’acord amb ttps://www.elnacional.cat/ca/opinio/jordi-galves-catala-val-mes-vosaltres_754494_102.html.

Aquí i ara ni els tribunals son tribunals de justicia ni els polítics representan els votants.
La realitat de Catalunya avui es viu sotmesa a una dictadura .
Aqui i ara hi ha una guerra oberta i clara per aniquilar a Catalunya per part d’Espanya ,cosa que ve de segles . Es tan guerra com totes les altres de les que ens escandalitzem . Si. Destrueixen la llengua la sanitat, la cultura ,l’ensenyament, l’intimitat de les persones, la lliure expressió . Es una perssecució. si. Hi ha mols perseguits des de la llengua que ens acull a tots fins a individuus un per un . I son els tribunals els que ho están duent a terme.
N’hi ha un que vol el poder i l’altre que es humiliat i destruit costi el que costi, com en totes les guerres. Els jutjes , en el cas de la llengua fan el mateix que els militars. A Espanya hi ha d’aquesta pràctica una tradició secular.
Els polítics catalans ,tots ells, uns miserables , la submissió del Sr Aragonés es tan palesa que es patètica .

Som una minoría a la que volen destruir i dissoldre .

Pep Agulló
Pep Agulló
10.05.2022  ·  08:52

ÉS BEN BÉ AIXÍ…

Entenc el que vol dir la frase de l’editorial, en el context que ho diu: “transitar la via tancada de l’autonomisme constitucional, una via que no porta enlloc.”

Però sí que ens porta, a l’afebliment i al desarmament de la ciutadania cada cop més difícil de revertir.

La resposta poruga i irreal del govern català, ens vol narcotitzar de què malgrat els atacs a la llengua, el “mentrestant” sense resposta ferma, ens manté fora del que és un pas enrere, una derrota rere l’altra…

Penso que si hem de respondre com a país a l’embat de l’Estat, primer hem de fer la guerra dins les files de l’independentisme, amb una lluita política des de dins o des de fora les institucions contra l’autonomisme humiliant i enterrador de l’1-O.

Aquest és un pas previ a qualsevol resposta a l’Estat, perquè l’autonomisme com a estratègia és deixar ficar l’Estat dins l’independentisme.

PS. REDACCIÓ. Cada cop que acabo de llegit l’últim comentari i vull fer el meu, he de pujar dalt de tot per trobar l’enllaç. Abans a l’editorial era al final dels comentaris per què ara no ?

carme escudero
carme escudero
10.05.2022  ·  09:05

I què!! Mentre aquests polítics facin el què fan, mslgrat les humiliacions.. és incomprensible!! però el poble els passara pel damunt segur. I serà aviat. Ja no podem més. Mentre els autònoms i petites empreses s’endeuten i mantenen el pais, ells a cobrar i cobrar, sense treballar. Són una càrrega inútil a les nostres esquenes. FARTA D’ELLS

Carles Blas
Carles Blas
10.05.2022  ·  09:12

Delenda Carthago est. Aquest govern ha de plegar. O tenim un govern que obeixi el poble o millor no tenir govern.

Montse Vives
Montse Vives
10.05.2022  ·  09:16

A vegades, parlant la gent no s’entén o sigui, desobediència sostinguda. Independència a la vista.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
10.05.2022  ·  09:24

Ens ho estàn robant tot: l’idioma, les infraestructures enrgètiques verdes (“la transició enrgètica es decideix a Madrid i es fa am Aragó”), empreses que el Felipe va obligar a marxar i no tornen, fons europeus, intimitats…España no té aturador i amés veient com el govern de la generalitat acota el cap dia sí dia també.I anirà a més.
Calen nous lideratges valents i disposats a desobeïr.És urgent sinó ho tenim perdut. I no és pessimisme.Al temps.

Joan Aguilà
Joan Aguilà
10.05.2022  ·  09:39

La única resposta digna és dir que no només no complirem la sentència del 25% sinó que passarem a expedientar i despatxar tots els professors que donin classes en castellà quan no toca, cosa que s’hauria d’haver fet des de sempre. Si hi ha un tema en el qual la desobediència és qüestió de vida o mort és aquest.

Antoni Sala
Antoni Sala
10.05.2022  ·  09:46

El moment i els motius els tenim, com el 2010.
Ens falta una directriu, que no ha de ser el govern autonomic, sino una mena de govern paralel, que ens aglutini i ens dirigeixi, per implementar la DUI i defensar el territori com sigui, i al preu que calgui

María Elena Vivancos
María Elena Vivancos
10.05.2022  ·  10:03

No veig mes que sumisio en aquets govern, l’única solució es a través del Consell per la República força l’independencia i posar en marxa el mandat de l’ 1O

David Cortés
David Cortés
10.05.2022  ·  10:25

El moment de deEl moment de desobeir ha arribat. Prou ja de tota aquesta simulació de “democràcia plena”. Ens hem de plantar. Assertivament.
Si el senyor Cambray no es veu en cor d’afrontar-ho, que cedeixi el lloc a una altre persona: qualsevol persona dels milers i milers d’independistes servirà. Només cal que desobeixi i que accepti la sentència d’inhabilitació. Llavors en posem un altre que torni a desobeir i així fins l’infinit. Asertivitat i desobediència per fer-nos ingovernables. És la única manera. Com ja ve s’ha dit aquí, si no actuem com una nació independent, ningú s’ho creurà que ho serem algun dia.

Josep M. Moreto
Josep M. Moreto
10.05.2022  ·  10:30

Vejam: Desobeir, jo ja ho faig. Rarament sobrepasso el 0 % diari en castellà. Però en aquest tema els qui han de desobeir són els mestres i estan sota l’espasa de Damocles. Cal, doncs, una alternativa. M’ofereixo a subscriure una contribució a una compensació pels mestres que s’atreveixin a desobeir aquesta interlocutòria (una mena de Caixa de Solidaritat). El CxR podria ser el coordinador. Tot sigui per desqualificar un poder judicial que, al marge d’experts, s’atribueix el coneixement en educació, sanitat, política,…

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
10.05.2022  ·  11:07

Ui sí, és una imposició política…Bravo, heu arribat a la conclusió que tots tenim de fa anys. Però …, convé anant donant voltes i voltes. Propostes clares per avançar? Un altre dia. Vinga on és la llista cívica? Per què no en parleu?

Salvador Aregall
Salvador Aregall
10.05.2022  ·  11:11

Totalment d’acord amb l’Editorial d’avui. Si, no es pot fer front a l’absolutisme espanyol que no para de burjar la llengua catalana perquè sap que sense llengua no hi ha país. Des de l’autonomisme constitucional, es qüestió de temps, desapareixem com a poble. Fora de l’autonomisme és un espai irreal, idíl·lic, virtual que ningú ha transitat mai i el més greu i complicat és que no se sap com fer-.ho. Tots els que llegim aquest diari –i molts, moltíssims més- sabem des de fa molts anys que això què ha fet el TSJ és imposició de poder, encara més, és una imposició fraudulenta basada en una llei derogada. Però tan li fa, és el dret penal de l’enemic. Bé, com ho fem?, fora de l’autonomisme vull dir. Estem disposats a perdre feina, patrimoni i anar a la presó?. Això passarà si els que decideixin saltar la paret són pocs, però què passaria si fóssim molts? Què hauria passat si la gent no hagués marxat de l’aeroport del Prat l’octubre del 2019?. Us ho imagineu 50.000 persones ocupant el Prat?, la transcendència d’un bloqueig indefinit d’aquesta categoria seria gairebé definitiu. Creieu que l’estat té capacitat per controlar aquesta situació?. No, no la té de cap manera. Doncs la cosa va per aquí .

Josep Soler
Josep Soler
10.05.2022  ·  11:41

Que mes es pot afegir al que diuen gairebé els 57 opinants que m’han precedit?.
La veritat es que estem tocant os amb el que som, i cap dels nostres actuals dirigents (aquells que tant es vantaven fa quatre dies del 52% indepe) es capaç de dur a terme una politica mínima, rigorosa, real, per la “salvaguarda de la nostra identitat catalana”.
Veig que -com jo mateix- la gran majoria veuen la independència com a la darrera i única via de la nostra salvació i per tant caldrà utilitzar tots els medis per tal d’assolir-la.
I fe de deu que aquesta politica nostra no passa de cap manera per tornar a exhibir i fomentar, l’absurda idea d’anar pel mon amb el lliri a la ma – pur estil Marta Rovira – com a forma efectiva de lluita politica.
Per cert, deixeu-me dir que si hi ha d’haver salvació, aquesta ens vindra ens vindrà per les dones. Ho constato pel seu llenguatge clar i directe:
Berta Carulla, Anna CASACUBERTA, Rabha Hmmane, Clara Antich, Anna Ferri, Annamanu Ràfols, Montse Vives, María Elena Vivancos.
Perdoneu per si m’en descuido cap.
La meva mes entusiasta admiració.

Mireia Costa-Pau
Mireia Costa-Pau
10.05.2022  ·  11:56

(Soc Daniel Bonaventura)

Catalunya pot estar tranquil·la: el Govern presentarà “un recurs”.

52 per cent d’idiotes

Francesc Casas
Francesc Casas
10.05.2022  ·  13:04

Lamentablement, i de moment, ens aboquen a la desobediència.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
10.05.2022  ·  13:17

L’única proposta factible i practicable és la del Sr. Dario Beksic – 08:15

Fantàstica! Llàstima que el nostre governet autonòmic no ho farà mai.

“M’estranya que ningú vegi una cosa: La realitat és que actualment a Catalunya es fa bastant més de 25% de classes en castellà, sobretot a secundària. Cal fer, doncs, a l’inrevés – executar aquesta sentència al peu de la lletra – 75% en català, peti qui peti (i sigui acomiadat el qui calgui de l’ensenyament).”

Joaquim Cabanas
Joaquim Cabanas
10.05.2022  ·  13:39

Molt d’acord amb Miquel M Matas i Berta Carulla.
La demografía és el gran problema !!!
Joaquim Cabanas Miret

Jordi M Ribes
Jordi M Ribes
10.05.2022  ·  14:27

El que hauria de fer el TSJC és garantir l’ús del 75% del català i sense faltes en l’administració de la jústícia.
Jordi M Ribes

Roser Antich
Roser Antich
10.05.2022  ·  14:29

Aneualamerda

Agustí Delgado
Agustí Delgado
10.05.2022  ·  15:05

És exactament això. Clar i català.

Ismael Calvet
Ismael Calvet
10.05.2022  ·  15:09

El dia que un sociòleg es dediqui a estudiar la resposta catalana a tot aquest farcell d’agressions li petarà el cap.

Si no és que és català i li paga el sou el govern, és clar.

GUILLEM VERGER
GUILLEM VERGER
10.05.2022  ·  16:28

Quan el jutge és part, un dels litigants cau inevitablement en la indefensió més absoluta. Això és el que sembla que no entenen o fan veure que no entenen els nostres polítics i bona part dels catalans, quan una i una altra vegada insisteixen en presentar recursos que tothom sap que seran rebutjats. A banda de queixes, plors i indignació no veig cap altra acció contra la laminació de l’autogovern, la persecució política i la substitució lingüística que fiar-ho tot als tribunals espanyols o a les gracioses concessions del govern més progressista de la història, que no vol dir res més que estavellar-se un cop i altre contra la mateixa paret. Potser cal que guanyi la dreta feixista i criptofeixista perquè despertem d’una punyetera vegada. Tot plegat, desolador.

Guillem Canet
Guillem Canet
10.05.2022  ·  18:43

Per què els catalans tenim l´obligació d´aprendre l´espanyol i en canvi els espanyols no tenen l´obligació d´aprendre ni que sigui una de les altres llengües oficials de l´estat?

Al acceptar això a la Constitució espanyola ja vam acceptar la nostre subordinació a l´espanyol.

Què podem fer? parlar sempre en català si o si . Si ens truquen d´Espanya per publicitats tambè. Hauriem de fer com que no entenem l´espanyol.

Ara que hi penso, els presos politics van ser els primers en acceptar un judici en castellà. De vergonya.

david graupere
david graupere
10.05.2022  ·  19:14

Ja és el súmmum del menyspreu… no els deixen fer la comèdia de la llei de política lingüística, el petit parlament de cartró … els sous és l’únic real.

Els polítics “independentistes” ja no podran fer-se l’orni. Ja no poden fer el seu teatre. Quin plaer.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
10.05.2022  ·  19:33

A les democràcies amb divisió de poders, el judicial no fa les lleis; només jutja infraccions. Ací hem passat de la dictadura militar a la tirania judicial, que fa NOUS GARROTS SOTA FORMA DE LLEIS, com diu el nostre poeta Lluís. L’objectiu és el de sempre: treure`ns la llengua i la dignitat. La resposta ja la dona el poble: QUI MANA MÉS QUE EL QUE MÉS MANA? EL QUE NO CREU. Per quan la llista cívica electoral per treure el mal govern?

Josep Arnau
Josep Arnau
10.05.2022  ·  20:18

Després de 4 anys i mig des del 1-O, ha quedat clar que ERC, JxC i CUP no tenen cap intenció de fer la independència mentre l’estat espanyol els pagui unes nòmines que no guanyarien de cap altra manera.
És l’hora que els ignorem, passem pantalla i comencem a potenciar nous líders i partits que estiguin disposats a defensar Catalunya. No ho faran ni TV3, ni cap mitjà del règim. És l’hora que mitjos independentistes com VILAWEB, comencin una campanya de suport a aquests nous líders. Fins on estem disposats a arribar?

Oriol Martí
Oriol Martí
11.05.2022  ·  00:39

Moltíssimes gràcies, Vicent, perquè és exactament així.
I un cop assolit el 25%, calcem-nos que ve el 50%.
Cal llegir a Resina amb calma, entre d’altres perquè en hi va la supervivència.
No podem cedir.
Agraeixo molt les contribucions d’altres subscriptors per donar mes amplitud al tema
Gràcies a tothom
Oriol Martí

Sebastià Batlle
Sebastià Batlle
11.05.2022  ·  00:56

Cap credibilitat a aquesta mena d’ aplicació de l’ anomenada justícia. Per cert, què hi ha al darrera de l’ 11 M, 17 A, corrupció, ………………….., i es mira cap a un altra lloc ??. JA, JA, ….. ,en canvi, lo que és del propi poble, garrotada va i garrotada bé.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes