Acord entre el govern i els agents socials per a fer front a la crisi social i econòmica

  • Les propostes es divideixen en cinc àmbits, com ara mesures per a l'impuls de l'activitat productiva i la indústria, promoció de polítiques d'ocupació i mesures en l'àmbit de formació i la qualificació professional

VilaWeb
Foto de família del Consell del Diàleg Social, on ha participat el president de la Generalitat, Pere Argonès (fotografia: ACN/Maria Asmarat).
Redacció
05.12.2022 - 15:47
Actualització: 06.12.2022 - 22:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern i el Consell del Diàleg Social –integrat pels sindicats CCOO i UGT, Foment i Pimec– han arribat a un acord perquè el pressupost català inclogui unes quantes mesures per fer front a l’actual crisi socioeconòmica. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha considerat que el pacte és “extraordinari i històric” i que és la primera vegada que l’executiu català pacta amb els agents socials mesures a incloure en el pressupost.

Els acords s’han formalitzat avui, però ja es van donar a conèixer la setmana passada. Es divideixen en cinc àmbits: mesures per a l’impuls de l’activitat productiva i la indústria; promoció de polítiques d’ocupació; mesures en l’àmbit de Formació i Qualificació Professional; mesures en l’àmbit de la protecció social; i mesures de consolidació i reforç del Consell del Diàleg Social.

Contemplen d’augmentar un 8% l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) –que es fa servir per valorar la situació de necessitat de la població i determina, per tant, l’accés a les diverses prestacions socials– fins a assolir els prop de 615 euros mensuals, en la qual serà la primera actualització d’aquest indicador des del 2010.

El govern també s’ha compromès a destinar 14,5 milions d’euros del pressupost per a garantir més places de Formació Professional (FP) el curs 2023 – 2024. La partida permetrà crear almenys 257 nous grups. Així mateix, l’acord també preveu destinar 4 milions d’euros d’ajudes per “intensificar el suport” a la internacionalització de les empreses catalanes.

En l’àmbit de la promoció de polítiques d’ocupació, els agents socials i el govern han pactat 595 milions d’euros que han de servir per a enfortir el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). “Aquest ha de garantir l’eficiència i una dotació de personal i de recursos suficient per facilitar l’orientació, intermediació i qualificació que reclamen el teixit productiu i les persones treballadores, especialment les que fa més d’un any que en situació de desocupació, així com els col·lectius prioritaris”, es detalla en l’acord.

A continuació, podeu consultar totes les mesures que han acordat el govern i el Consell de Diàleg Social:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes