Per què trontolla l’acord d’associació d’Andorra amb la UE?

  • El govern francès demana un estudi que pot complicar-ne la ratificació i endarrerir el referèndum alguns mesos, pel cap baix

VilaWeb
02.05.2025 - 21:40
Actualització: 02.05.2025 - 21:41

La negociació de l’acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea es va tancar el 7 de desembre de 2023, amb la previsió d’una ratificació ràpida en referèndum, que havia de ser convocat, segons les previsions inicials, el 2024 o a començament del 2025.

Tanmateix, els terminis s’han anat allargant, i ara la qüestió s’ha complicat del tot amb la demanda del govern francès al Consell Europeu d’un estudi per a determinar si l’acord ha de ser considerat mixt o no mixt. La qüestió pot semblar aparentment tècnica, però podria endarrerir significativament l’entrada en vigor de l’acord. Si tot l’acord és considerat no mixt, com fins ara, simplement ha de ser aprovat per Andorra i les institucions europees, però, si és considerat mixt, significa que tracta de qüestions de competència estatal i aleshores en algunes parts caldria l’aprovació dels parlaments dels vint-i-set estats membres.

Això ho podria fer endarrerir anys, i podria haver-hi vets d’alguns estats i que alguns punts fins i tot s’haguessin de renegociar. L’informe i la decisió del Consell Europeu és previst que arribi abans del mes de juny i, de moment, la convocatòria del referèndum ha estat ajornada sense data.

Per què França paralitza l’acord?

Les autoritats franceses sovint han demanat que els acords siguin mixts, com ara, el tractat de la UE i el Mercosur, de manera que hagi de donar-hi el vist-i-plau, i també serveix de precedent perquè la fiscalitat, la lliure circulació de persones o l’obertura de serveis quedin subjectes al control polític dels estats membres en acords futurs amb altres estats i institucions.

La Comissió Europea i Andorra eren del parer que la Unió Europea tenia competències sobre tot allò que s’havia negociat, com ara, la integració en parts del mercat interior europeu, i també en fiscalitat i serveis financers, ja que Andorra no imposa una harmonització fiscal, sinó que simplement es compromet a respectar uns principis mínims (com ara, evitar ajuts d’estat encoberts o pràctiques deslleials) i, de la mateixa manera, l’accés a serveis financers és limitat i regulat.

En canvi, França troba que envaeix algunes competències estatals, com ara, en mobilitat laboral, perquè els treballadors andorrans estaran en condicions equiparables als ciutadans europeus, o que respecte dels serveis financers pot haver-hi competència bancària deslleial i els imposts i les normatives andorranes poden afectar els estats.

Més enllà de les qüestions tècniques, ara s’obre una via diplomàtica, i més tenint en compte que un dels coprínceps és el president francès. El govern d’Andorra ha intensificat els contactes per a convèncer les autoritats franceses perquè permetin que s’aprovi com un acord no mixt i, de fet, aquest dimarts mateix Xavier Espot, cap de Govern, va ser al palau de l’Elisi: en un principi, per a la condecoració de l’ex-representant del copríncep, Patrick Strozda, però també per a tractar unes altres qüestions, com aquesta.

Espot ha dit que era una qüestió de “naturalesa jurídica” i no pas d’oposició de França respecte del contingut de l’acord. I en unes declaracions, després d’haver-se reunit a París amb Patrice Faure, actual representant del copríncep francès, el cap de Govern deia que, encara que finalment hagués de ser mixt, aquesta diferència no era un obstacle insalvable i que, en tot cas, seria una part “molt minoritària”. També ha dit que Andorra aportaria arguments per a defensar que l’acord tingués caràcter exclusiu de la UE, ateses les particularitats del país,

Un debat encès dins la política andorrana

D’altra banda, la notícia sobre aquest contratemps ha obert un debat dins la política andorrana, que ha aguditzat les tensions existents. Sobre això, el principal partit de l’oposició, Concòrdia, ha demanat d’aturar el procés d’aprovació de l’acord d’associació i renegociar un acord més modest. També Andorra Endavant s’hi ha mostrat molt crítica i ha acusat el govern d’haver menystingut, de bon començament, el perill que comportava el debat sobre la naturalesa jurídica de l’acord.

Per la seva banda, el grup parlamentari Demòcrates d’Andorra ha remarcat que l’acord ja es va tancar el 7 de desembre de 2023 i que la petició de suspendre’l, com fa Concòrdia,”no tenia “cap sentit” i solament creava “desinformació i confusió” entre els ciutadans; alhora, retreuen que en el procediment actual no s’ha de renegociar cap contingut, sinó simplement determinar la naturalesa jurídica de l’acord.

En declaracions a VilaWeb, Cerni Escalé, cap de l’oposició, diu que l’acord comportarà l’aplicació de més de sis mil directives, reglaments i decisions europees, mentre que el Consell General n’ha aprovat una trentena aquests darrers dos anys; i que, més enllà de tot el cabal que representa, algunes normes entrarien en contradicció amb algunes de les lleis aprovades: “Cap estat ha aplicat tantes normes en tan poc temps, en relació amb la Unió Europea, com està previst per a Andorra.”

Així, per exemple, sobre la llei del català, que demana una prova de llengua per a renovar els permisos de residència, troba que aquesta clàusula “és incompatible amb el sistema europeu, es consideraria discriminatori per a aquestes persones que han de passar aquests exàmens de llengua en el moment de renovar els seus permisos d’immigració”.

De la mateixa manera, en referència a la crisi de l’habitatge que existeix, detalla que en bona part es deu a una inversió estrangera especulativa, que ha fet augmentar d’un 20% en dos anys del preu de l’habitatge i que compra terrenys de camp i boscos que es destinen a la construcció per fer front a la demanda; i que algunes de les limitacions que s’han posat, que troba que ja són insuficients, tampoc serien compatibles amb l’acord tal com està redactat, per la llibertat de circulació de capitals: “La qüestió és que, en un moment en el qual nosaltres restringim els mercats, es proposa un acord d’obertura de mercats amb la Unió Europea.”

Tot plegat portaria associats uns altres problemes, segons el cap de Concòrdia: “Hi ha una construcció desenfrenada que va arrencant el patrimoni natural i que desarrela també les persones que viuen al país i que crea una mena de suburbanització al país, amb nous nuclis que creixen lluny dels pobles, lluny dels nuclis urbans existents. I això després també ocasiona problemes de connexió i, evidentment, problemes de cohesió social per a un país on avui encara hi ha molts pisos buits i, al mateix temps, persones sense casa.” Alhora, diu que tot i tenir més població que mai i ser l’indret del Pirineu amb més densitat, l’acord preveu un augment anual del 7% dels permisos comunitaris que es donaran.

Per tot plegat, diu que són contraris a l’acord que s’ha tancat i consideren que s’ha de renegociar.

El precedent d’Andorra

L’acord d’associació es va començar a negociar el 2015 i es va tancar políticament el 7 de desembre de 2023. En total, en aquestes negociacions es van fer quaranta-quatre rondes, i bona part del procés es va fer de bracet amb San Marino i Mònegue, i van negociar moltes qüestions de manera simultània amb aquests estats amb la voluntat que hi hagués un acord marc per a tots tres estats i, després, protocols específics per a cadascun.

Però, mentre que San Marino ha fet el mateix recorregut que Andorra, el Principat de Mònegue va renunciar-hi i va suspendre les negociacions del seu acord d’associació just al final, el setembre del 2023.

El govern de Mònegue va considerar que les exigències europees sobre la lliure circulació de persones, serveis i capitals feien perillar el seu model econòmic i social. El fet clau és que la constitució Magna és proteccionista i algunes professions i sectors estan reservats als ciutadans monegascos. És a dir, 6.000 habitants dels 33.000 que viuen a l’estat. Això ha fet que la Unió Europea no pugui aprovar un acord d’associació, perquè vulneraria el principi d’igualtat davant la llei, atès que alguns ciutadans estarien vetats de certs drets econòmics i professionals. Tot i això, el govern de Mònegue va dir que volia optar per explorar alternatives de cooperació més limitades.

Andorra Endavant recorda aquest cas i diu que “la Unió Europea respecta els petits estats sobirans” i que el govern d’Andorra hauria de tenir “la mateixa dignitat i defensa del seu interès nacional”.

Demòcrates defensa que l’acord ja s’ha tancat i, per la seva banda, com explica Escalé, en aquest aspecte Concòrdia proposa de renegociar un acord més modest: “Som europositius, però pensem també que el nostre acostament amb la Unió Europea ha de ser a un ritme més mesurat” i “sobretot tenint en compte els reptes de demografia del país, de protecció del territori i també conservant capacitat decisòria suficient”, i diu que les institucions europees ja ho han fet, que estarien disposats a tocar alguns aspectes, com el migratori o d’inversió, i cita l’acord d’associació del 2016 d’Ucraïna amb la Unió Europea.

La qüestió del referèndum

Tot plegat deixa en una situació d’incertesa el referèndum. La darrera enquesta, de l’Observatori de tardor, elaborada per Andorra Recerca + Innovació (AR+I) amb una mostra de més de vuit-centes persones, revela que un 46,9% dels andorrans votarien en contra de l’acord d’associació amb la Unió Europea si hi hagués un referèndum, mentre que solament un 24% hi votaria a favor. A més, un 29,2% dels enquestats tenen dubtes sobre el sentit del seu vot.

Sobre això, Escalé diu que el referèndum ara no s’hauria de convocar, “no solament pel contingut de l’acord, sinó també pel fet que el clima d’opinió és clarament negatiu” i que “Andorra no es pot permetre l’impacte per a la reputació europea que significaria tancar definitivament la porta com seria un no al referèndum” i que s’hauria d’evitar aquesta situació relaxant els terminis, fent una renegocació i un acostament amb més progressió.

Tot i això, quan es convoqui el referèndum és previst que hi hagi una forta campanya informativa sobre l’acord d’associació que signifiqui una sacsejada sobre l’opinió pública i faci que els andorrans s’acabin de decantar. Sigui com sigui, l’acord d’associació haurà de superar abans les traves aparegudes ara arran de la petició de les autoritats franceses.

 

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor