Acció Cultural mostra preocupació a Ximo Puig perquè el requisit lingüístic del català no s’hagi aprovat encara

  • L'entitat publica una carta oberta recordant que fa més d'un any de l'acord social i sindical per la inclusió de la competència lingüística plena en l’accés a la funció pública

VilaWeb
ACN
16.02.2018 - 11:08
Actualització: 16.02.2018 - 13:31

La junta directiva d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha fet pública aquest divendres una carta adreçada al president de la Generalitat Ximo Puig i al conjunt del seu govern en què mostra la seva ‘preocupació perquè un any i dos mesos després de l’acord social i sindical per a la inclusió de la competència lingüística en català en l’accés a la funció pública encara no s’hagi iniciat la tramitació parlamentària de la llei.

L’entitat remarca la seva ‘actitud constructiva i responsable’ durant els gairebé tres anys de govern i recorda que, molt abans del canvi electoral del 2015, ja va iniciar un procés de reflexió davant del nou període, que s’ha traduït en una profunda renovació de la junta directiva i ha fet el pas ‘de la resistència a la proposta’, a partir del moment en què ‘podíem trobar interlocutors i construir consensos en favor de la llengua, la cultura, i els valors de la democràcia, la igualtat i el respecte al territori’.

ACPV assenyala que la societat valenciana ja no és la de fa 20 anys, sinó que és ‘més madura, més conscient, més adulta’ i considera que l’entitat ha contribuït al canvi i que el seu objectiu ha de ser preservar aquest canvi però també ‘avançar en la dignificació i la promoció de la llengua i la cultura, i col•laborar a fer possibles accions concretes i positives’. En aquest sentit, ha manifestat que davant la voluntat del nou govern d’elaborar una nova llei de la funció pública, Acció Cultural va creure que era hora d’establir que algú que vulgui ser funcionari hagi de ser competent en els dos idiomes oficials.

‘Vam abordar aquest objectiu buscant no que guanyés la nostra opinió, sinó construir un consens entre tots els actors, fins i tot al preu de passar a un segon pla’, defensa i afegeix que el resultat és que l’acord social i sindical es va presentar el desembre de 2016 i que tocava al govern i als partits de la majoria parlamentària, negociar i aprovar la llei. ‘Seria acceptar que el govern no ha estat capaç, en quatre anys, de garantir la igualtat lingüística dels valencians davant l’administració’.

L’entitat lamenta que, un any i dos mesos després, encara no s’hagi iniciat el tràmit parlamentari i afegeix que, tot i que ACPV no va ser qui va proposar fer una nova llei de la funció pública valenciana, ‘és difícil acceptar que s’acabi la legislatura sense establir la plena competència lingüística per accedir a la funció pública’. En aquest punt, remarquen això ‘seria tant com acceptar que el govern del Botànic (pacte de govern valencià) no ha estat capaç, en quatre anys, de garantir la igualtat lingüística dels valencians davant l’administració’.

Davant aquest situació, l’entitat assenyala que encara hi ha una solució possible, reformant la llei actualment vigent i incorporant, entre d’altres punts, la competència plena. ‘Només cal voluntat política, perquè l’acord social i sindical existeix. Nosaltres hem assumit la nostra part, amb responsabilitat. Ara només demanem que el govern faci la seva, i garanteixi un objectiu possible i raonable: la no discriminació per raó de llengua en el tracte amb la nostra administració’, conclou la carta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any