Els nous abonaments gratuïts de Renfe es poden obtenir a partir d’avui

  • Seran vàlids fins el 30 d'abril i s'haurà de pagar una fiança, que es tornarà si es fan més de setze viatges

VilaWeb
Arnau Lleonart
30.12.2023 - 10:00
Actualització: 30.12.2023 - 11:34

Els usuaris habituals del servei de Rodalia i Mitjana Distància poden obtenir a partir d’avui els nous abonaments gratuïts de Renfe, que els permetran de viatjar de franc en aquests serveis fins el 30 d’abril. El govern espanyol va prorrogar la gratuïtat d’aquests serveis durant tot l’any vinent, però els abonaments s’han de renovar cada quatre mesos.

Com ja passava fins ara, caldrà pagar d’entrada una fiança, que es retornarà si l’abonament es fa servir més de setze vegades abans del 30 d’abril. Per als viatges de Rodalia, aquesta fiança serà de 10 euros, i per als de Mitjana Distància, 20 euros.

Els serveis d’Avant (Mitjana Distància de gran velocitat) no es poden fer de franc, però tenen una bonificació al preu del 50%.

Renfe recomana d’adquirir els abonaments per mitjà de l’aplicació mòbil del servei de Rodalia (podeu descarregar-la per a Android i per a iOs), o a la pàgina web de Renfe per al servei de Mitjana Distància i Avant. Es generarà un codi QR, que es pot desar al telèfon mòbil i fer servir sense haver-lo d’imprimir. Els abonaments també es poden obtenir a les taquilles.

Per evitar el mal ús en l’abonament de Mitjana Distància, Renfe ha modificat els mecanismes de reserva que dificulten la pràctica de reservar diverses places de tren per a, finalment, tan sols fer-ne servir una o cap. Ara, en els recorreguts de Mitjana Distància per via convencional hi haurà una hora entre la petició de la reserva del seient i la formalització o anul·lació. Fins ara el termini era de deu minuts.

És a dir, els usuaris que no tinguin previst fer servir la plaça reservada amb els abonaments gratuïts hauran de cancel·lar-la abans no s’hagi complert l’hora. Si ho incompleixen tres vegades, seran sancionats amb la prohibició d’obtenir nous abonaments durant els trenta dies següents. Renfe ha dit que també preparava noves mesures per als serveis d’Avant, però encara no les ha fetes públiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any