[VÍDEO] Ábalos talla una entrevista per atendre el telèfon quan li demanen pel restaurant de De Aldama

  • Ábalos ha interromput una entrevista en directe a Onda Cero per atendre una urgència domèstica

VilaWeb
Redacció
28.02.2024 - 12:21
Actualització: 28.02.2024 - 12:54

L’ex-ministre de Transports espanyol José Luís Ábalos ha protagonitzat una escena curiosa enmig d’una entrevista de ràdio a Onda Cero quan li demanaven per la relació amb l’empresari Víctor de Aldama, president del Zamora CF i implicat en el cobrament de comissions per la compra de màscares. En el moment que el periodista, Carlos Alsina, li demanava pel dia que Ábalos va celebrar l’aniversari al restaurant de De Aldama, ell s’ha distret mirant el telèfon mòbil i ha dit que tenia una urgència domèstica que havia de gestionar. Per a facilitar-li-ho, Alsina ha donat pas a una pausa publicitària. En tornant, han continuat parlant de la relació d’Ábalos amb l’empresari, però han deixat enrere la celebració de l’aniversari al seu restaurant. Vegeu-ho ací:

Tot plegat venia per les preguntes d’Alsina sobre Víctor de Aldama i la relació que tenien. “El vaig veure unes quantes vegades. Era el president del Zamora CF i feia promoció del llançament del club. Recordo que va fer unes samarretes amb un cor per a donar-li una dimensió més enllà de la qüestió esportiva. Fins i tot em van demanar una fotografia amb la samarreta. No tan sols a mi, a tothom que a ell li pogués interessar per a promocionar-lo”, diu. Tot seguit, Ábalos assenyala que treballava d’assessor per a Air Europa, companyia aèria que va rebre ajudes públiques durant la pandèmia. “Per això també hi havia relació… i tenia relació amb Koldo”, diu Ábalos, i Alsina demana: “Era amic de Koldo i treballava amb Air Europa?” “Jo no en sé el nivell d’intensitat, però sí.”

Tot seguit, el periodista li demana: “També tenia un restaurant que es diu Wellow”, i ell contesta: “No sé si el continua tenint, però el tenia. Bé, no sé si era d’ell o de la seua dona, però sí.” I Alsina continua: “On es va celebrar la festa dels vostres seixanta anys…” “Sí, això va ser poc després de ser ministre. Però vaja, jo llavors no el tenia fitxat, el coneixia poc”, respon ell. Aleshores, Alsina li demana si el restaurant el va escollir Koldo Garcia i la mirada d’Ábalos baixa cap al seu telèfon mòbil, que té sobre la taula. “Possiblement, no ho sé”, diu mentre agafa el telèfon i comença a remenar-lo. A les imatges de vídeo es pot apreciar com la pantalla del telèfon s’il·lumina lleument pocs segons abans que ell el miri, cosa que pot indicar l’entrada d’una trucada o d’una notificació. Alsina encara li demana sobre un sopar de Nadal que es va fer al mateix restaurant, però ja no en rep resposta.

“Perdona, però és que he deixat la casa tancada i miren d’entrar-hi; i he de dir on he deixat la clau…”, explica ell mentre toca el telèfon. “Són les coses de la infrastructura domèstica que formen part de la vida”, continua, mentre Alsina anuncia una pausa publicitària per deixar-li marge per a resoldre-ho.

En tornant de la pausa, Alsina li continua preguntant sobre Víctor de Aldama i, en concret, sobre la relació del Ministeri de Transports amb Air Europa: “Va ser objecte d’un rescat econòmic molt alt, de quasi 500 milions d’euros. El paper de Víctor de Aldama hi va tenir res a veure? Hi va tenir cap feina? Va tenir cap influència?” Ábalos respon: “D’influència no en cal, simplement interessar-se pel tema. Treballava per a Air Europa. Però això no significa res en la resolució del tema. El tema es va resoldre d’acord amb els procediments i, a més, era plenament justificat. Era l’única companyia d’entitat realment espanyola que teníem. I, de fet, les condicions per a les ajudes d’Air Europa van ser molt dures. Van ser les primeres que es van posar, que impliquen que en cas d’impagament es nacionalitza de la companyia. A alguns els va semblar massa dur, però l’estat ha de garantir-se els diners.”

Tot segut, Ábalos diu que mentre es negociava el rescat ell no era conscient que De Aldama fos amic de Koldo García, assessor seu: “No, però vaja, que hi tenia relació. Pel ministeri passa moltíssima gent: proveïdors, col·laboradors… Totes les grans companyies solen demanar visites i mantenen la relació. Però són la relació amb empreses que cooperen i col·laboren. Jo he rebut tots els CEO i presidents de les grans empreses. Vénen a veure’t periòdicament, són proveïdors del ministeri i volen mantenir la relació. Però això no significa que hagis d’actuar irregularment perquè tots els actes de l’administració són reglats i conformes amb el procediment.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor