A Vic, l’antagonisme real

  • La qüestió de fons, la primigènia, és si Vox i qualsevol altra forma de feixisme haurien de ser il·legals o no

Vicent Partal
07.02.2021 - 21:50
Actualització: 09.02.2021 - 14:18
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest cap de setmana, a Vic, i en menor mesura en més poblacions, hi ha hagut incidents causats per la presència pública de l’extrema dreta espanyola. Presència que ha fet que grups de ciutadans s’hagen decidit a plantar cara al feixisme, no des del sofà o de manera retòrica o aprofitada, sinó de veritat. Sense límits.

Hi ha hagut veus, especialment a l’esquerra caviar, que han qüestionat tot això que ha passat. En uns casos, per raons diguem-ne de fons, com podria ser el convenciment que cal respectar el feixisme, com si fos una altra ideologia qualsevol. En uns altres, per raons utilitàries, perquè consideren que així l’única cosa que s’aconsegueix és fer-ne créixer el vot. A parer meu, totes dues posicions són equivocades, sobretot perquè passen per alt la qüestió de fons, la primigènia, que simplement és si Vox i qualsevol altra forma de feixisme haurien de ser il·legals. Jo crec que sí.

Crec que sí, ep, igual com ho creu el Parlament Europeu, que l’any 2018 va demanar per aclaparadora majoria tots els grups nazis i feixistes d’Europa fossen il·legalitzats. Però ho crec encara més, i molt especialment, en el cas de l’estat espanyol. Perquè és l’únic estat d’Europa –i d’ací plora la criatura– on el feixisme encara no ha estat derrotat institucionalment. També per les contradiccions que aquesta qüestió suscita en el si del règim, d’un règim que es mou entorn d’una monarquia d’origen feixista. I sobretot perquè el feixisme és la matriu, la font, del nacionalisme espanyol. I per això l’antagonisme real es va fer visible d’una manera tan eficaç a Vic: entre l’independentisme català i el feixisme. Absolutament incompatibles.

Curiosament, o no, alguns dels qui s’han passat mitja campanya cercant la manera de vincular l’independentisme al feixisme, al nazisme, al supremacisme, al trumpisme i a qualsevol altra cosa semblant, aquests precisament no van aparèixer contra Vox. Fins i tot ens vam trobar que el PSOE condemnava els fets públicament, sense cap recel ni pudor. I això no és casual. No cal sinó recordar que fa uns quants dies Vox va salvar el govern espanyol d’una greu derrota parlamentària i el PSOE no solament no es va incomodar gens i ho va agrair públicament, sinó que encara ho va aprofitar per a atacar el PP, tot posant l’extrema dreta d’exemple, va dir, de responsabilitat nacional. Nacional.

Per entendre el fenomen crec que podem beure d’allò que l’escriptor bosnià –actualment nord-americà– Aleksandar Hemon explica parlant de Trump: “Només els qui no corren perill poden pensar que hi ha algun benefici que puga provenir del debat amb els feixistes, o que és raonable i fins i tot just defensar el seu dret d’existir en l’esfera pública.” Sobre això, qui tem i qui no tem el feixisme, el mapa de les darreres eleccions espanyoles podria ser ben instructiu. Les úniques províncies on Vox estigué per sota del 5% van ser, i no és casual, les quatre del Principat, les quatre basques i una de gallega –malauradament, el País Valencià i les Illes van tenir en aquest cas un comportament equiparable a l’espanyol. I les tres províncies amb menys vot a Vox van ser, per aquest ordre, Guipúscoa, Girona i Lleida, precisament les tres més independentistes de l’estat espanyol. La cartografia de l’antagonisme no permet cap dubte.

De la mateixa manera, i això ja ho veureu, que la cartografia no permetrà tampoc cap dubte diumenge a la nit. Perquè els vots a Vox seran vots nacionalment espanyols, identificables com a tals, bàsicament i sobretot contraris, antagonistes, a la independència de Catalunya. I això ja ho sabem tots, avui. Sabem que no hi haurà ni un sol votant de la CUP que es passe a Vox. I ja hi ha treballs demogràfics que ho certifiquen, alhora que documenten que sí que n’hi ha –pocs, però n’hi ha– que s’han passat de Podem a Vox. I no hi haurà ni un sol votant de Junts o d’Esquerra que passe a Vox. Però els mateixos treballs demogràfics documenten que sí que n’hi ha que han passat del PSOE a Vox. I no pocs, precisament. Entre el 28 d’abril de 2019 i el 10 de novembre del mateix any, a l’estat espanyol més de 230.000 vots van passar de votar PSOE directament a votar Vox. L’explicació?

Per una banda, hi ha la més epidèrmica: recordeu Hemon quan diu que “només els qui no corren perill poden pensar…” Hi ha, però, també la més reflexiva: no oblideu mai que el nacionalisme espanyol és de matriu inequívocament feixista i beneficia sempre Vox. I això significa que Vox tan sols podrà ser derrotat si es derrota el nacionalisme espanyol.

A partir d’això, les explicacions i els malabarismes ideològics que cadascú, sobretot l’esquàlida esquerreta espanyola, vulga fer per justificar-se entren en el regne de l’elucubració intel·lectual, si som generosos, del manteniment de la paradeta al preu que siga, si som més o menys descriptius, o del cinisme, si som contundents. Però no hi ha més cera que la crema.

I precisament una de les grans virtuts de la proclamació de la independència del 2017 és que féu miques tota la comèdia dels quaranta anys de postfranquisme. Havent tornat a l’enfrontament nació contra nació, Catalunya ha obligat Espanya a descarar-se: agressió armada contra els votants, presoners polítics, exiliats, causa general contra milers de persones, detencions arbitràries, judicis políticament motivats, persecució de la llibertat d’expressió, demolició del parlament i els seus drets, insults, desqualificacions, agressions al carrer i tot allò que vulgueu. Una política, en definitiva, de dominació i ocupació, bàsicament feixista, aplaudida i encoratjada –a les ordres del seu rei– per PSOE, PP, Ciutadans i Vox.

I ací hi ha el fil que podem recollir per entendre què va passar a Vic, en tot l’abast. Aquests tres anys darrers han estat difícils, però hi ha hagut una transformació brutal en la societat catalana. Una societat que s’ha fet conscient de l’envit violent i autoritari que Espanya presenta com a resposta a la seua revolució democràtica. I de les conseqüències que té. I d’ací ve que reaccione cada dia de manera més conseqüent, havent assumit que allò que no vol, allò que no acceptarà de cap manera, és ser derrotada. I aquesta conseqüència en tot allò que es fa, que s’expressa en forma de ruptura, tindrà molt segurament una traducció important a les urnes diumenge vinent i, siga com siga, ja té una traducció al carrer, malgrat la pandèmia i tot. Per exemple, amb aquest exercici de control del territori i de desobediència civil, que era allò que vam veure dissabte als carrers de Vic.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Mercè Duran
Mercè Duran
07.02.2021  ·  22:22

“Al fascismo no se le discute, se le destruye” (Buenaventura Durruti)

Núria Coma
Núria Coma
07.02.2021  ·  22:30

Exactament això.
No s’ha de ser políticament correcte amb el feixisme, no s’ha de respectar el seu dret democràtic, perquè no en són de demòcrates, i no s’ha de permetre que vagin a provocar, que és el que fan,perquè a aquests llocs no cerquen vots.
Expulsats , amb forca.
No els volem als nostres pobles.
Molt i molt bé ciutat de Vic

Josep Almar
Josep Almar
07.02.2021  ·  22:33

Caretes fora ! Està definit l’enemic i sabem que serà caixa o faixa. Mai pacten, guanyen o perden però mai pacten.

Joelle Costa
Joelle Costa
07.02.2021  ·  22:34

El feixisme no és una ideologia, és un crim.

Josep Usó
Josep Usó
07.02.2021  ·  22:35

El feixisme mai és democràtic. Ni tolerant. Per tant, no s’ha de negociar, amb ells. Res. I el nacionalisme espanyol ho és; cada vegada es veu més clar. De fet, ara ja es veu que arriba fins allò que s’autoanomena esquerra, allà.

RAMON GUTIERREZ
RAMON GUTIERREZ
07.02.2021  ·  22:44

Comparteixo el diagnòstic respecte de la importància que te decidir si aquests tipus de partits, siguin de matriu feixista o qualsevol altra que qüestioni la democràcia han de ser il·legalitzats. Ara ens trobem amb la paradoxa de suportar que partits democràtics o ciutadans demòcrates senzillament no poden protestar contra ells perquè son “partits inscrits” com qualsevol altre, i per tant, tenen tots els drets, i els antidemòcrates som nosaltres. El món de l’inrevés.

Joan Rius
Joan Rius
07.02.2021  ·  22:47

Un cop Ciudadanos ha fet la seva feina bruta, una bona part dels vots que van aconseguir les darreres eleccions faran cap al PSOE i a Vox. Això demostra que els tres partits funcionen com a vasos comunicants, compartint com a denominador comú un nacionalisme espanyol de matriu feixista, autoritari i demofòbic. Fora els feixistes dels nostres pobles, visca la República Catalana i Laura Borràs presidenta!

jaume vall
jaume vall
07.02.2021  ·  22:59

Seria massa simplista dir que el coratge de molts compatriotes a peu de carrer, a peu d’urna, a peu de manifestació antifeixista, supera en escreix el que han tingut alguns polítics?
I per no generalitzar, en Roger Torrent, en acceptar la pressió dels jutges espanyols, al moment d’acceptar la no investidura del MHP; i les CUP en ser incapaç d’arriscar-se a investir en Josep Turull? Recordem que les CUP no tenen ningú a la presó, per molt radicalment lliures que es proclamin.

Fets, no paraules.

Josep Salart
Josep Salart
07.02.2021  ·  23:00

Cal votar massivament JUNTS x CAT

En un estat independent i modern, les lleis i la justícia, deixen sempre les coses clares en defensa de la democràcia.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
07.02.2021  ·  23:04

Molt bé per Vic que va tornar a fer un Urquinaona.
L’independentisme al carrer comença a treure’s la son de les orelles amb pandèmia i tot.
Un cop més s’autentifica la frase de Vàzquez Montalbàn: ‘contra Franco estabamos mejor’ o el que ès el mateix, el com pitjor millor, o com diu Puigdemont: preparació, confrontació i disputa del territori. Disputa del poder.
No hi ha una altra. O caixa o faixa.

Albert Poblet
Albert Poblet
07.02.2021  ·  23:12

Recordeu també que en Moragues un altre dels signants del pacte dels vigatans el varen decapitar i el seu cap va estar exposat dins d’una gàbia a la Porta del pas de Barcelona durant uns quants anys per atemorir els catalans.

Oriol Verdú
Oriol Verdú
07.02.2021  ·  23:16

Els feixistes estan protegits pels jutges i la policia.

Bieito Seivane
Bieito Seivane
07.02.2021  ·  23:28

Aqui e na Galiza quanta moderaçom e deferência na aplicaçom a Vox do adjectivo “nacionalistas espanhóis”, quando se deveria falar de “imperialistas, supremacistas, chauvinistas, racistas…” É certo que se fala de que som fascistas, porém o adjectivo “nacionalista” para com esta gentalha é generoso em excesso.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
07.02.2021  ·  23:29

Exacte, Partal, un cop més! El nacionalisme i el patriotisme espanyols existeixen gràcies al feixisme; com molt bé dius, són de matriu feixista. España té una història especialment favoirable al feixisme: la perpetuació de l’Antic Règim fins a avui dia. Les estructures de l’estat espanyol són, en el fons i en la forma estructural, les mateixes que al segle XVII. Una monarquia aliena (estrangera de fet), depredadora i corrupta, una noblesa de roba (funcionariat i burocràcia) que depèn i es concentra de i a la cort (Madrid) i una noblesa terratinent al territori (caciquismne) que l’explota i destrueix fins a la desertització i que viu a la cort i li fa la feina el funcionariat escampat pel territori (guardia civil, jutges, buròcretes, etc).

Aquesta estructura afavoreix magnificament el feixisme que enganya als ciutadans fent-los creure que els seus mals venen dels enemics exteriors (l’anarquisme, el comunisme, la massoneria, el separatisme, etc…). I que per altre part els obliga, al menys moralment, a votar els que són el seu déu i la seva providència, que emncara els permet manjar algún rosegó de pa.

Així les coses els ciutadans que composen les esquerres espanyoles han sigut educats en la filosofia de fons del feixisme i del falangisme, com tothom. Sense cap referent quotidià diferent, contraposat i contradictori. No és estrany que no sàpiguen res de la democràcia i que els faci por, i que no comprenguin el perill ni reaccionin contra el neofeixisme de Vox, o PP, o C’s.

Però en aquest panorama hi ha unes veus fortament dissonants: a Catalunya i a Euskadi, que no han mamat la mateixa filosofia, i que a sobre parlen unes altres llengues. I que són socialment i econòmica molt lluny de l’Antic Règim i els seus costums i maneres de fer. En resum: que són incompatibles totalment dins del conjunt España. I per això salten guspires i combats. I Vox ha de marxar per cames de Vic i altres llocs, per exemple. I aquesta incompatibilitat no té solució, s’hi posin com s’hi posin.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
07.02.2021  ·  23:53

Gràcies Sr. Partal.
A Ñ el feixisme és permés, tolerat, és un amic que ajuda al Gobierno a guanyar mocions, etc… I això succeeix perquè la Ñ del 78 és hereva del franquisme i clar el que en va sortir té en molts entorns regust, gust de franquisme.

I l’única manera de lluitar-hi és vencent-lo, ja que a Ñ no l’il.legaritzarien mai.

Enric Carbó
Enric Carbó
08.02.2021  ·  00:00

Doncs avui discrepo. Les llibertats fonamentals son sagrades, i no es pot prohibir cap expressió politica (una altra cosa seria q passessin als fets). Recordo Chomsky defensant la llibertat d’expressió dels negacionistes del holocaust, i com va ser malinterpretat com si ell també fos negacionista. A mes, trobo q l’embat no ha d’anar contra els pallassos sino contra l’amo del circ: els Marchena, Barrientos, PPSOE i demés columna del règim. Països com Dinamarca o Suècia te la seva quota de feixistes, formen part de la normalitat, el q no tenen es una justicia corrupta o un cap d’Estat feixista com nosaltres. Em temo q caiem en una trampa del R78 si ens entretenim amb lumpen com VOX, la nostra energia la hem d’enfocar als pilars de l’estat

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
08.02.2021  ·  00:02

Totalment d’acord amb l’editorial d’avui. Molt aclaridor. Haig de reconèixer però que jo estava dubtant entre plantar cara o fer un Tortosa perquè ara els feixistes van de víctimes.

NIL MALET
NIL MALET
08.02.2021  ·  00:14

Gran article Vicent!
Quan les coses es posen serioses és quan els periodistes demostren si realment creuen en la causa o simplement viuen de la paradeta. La teva posició sembla clara. Fins la victòria sempre!

Albert Ventura
Albert Ventura
08.02.2021  ·  00:20

A mi no em molesten per feixistes sino per espanyols, igual que els altres, del PP als Comuns.

Francesc Josep Robert
Francesc Josep Robert
08.02.2021  ·  00:23

Exactament, cal votar massivament Junts x CAT. Quina és la persona que més odien els feixistes espanyols de tot l’arc parlamentari? . Doncs això, aquesta vegada és ben fàcil.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
08.02.2021  ·  00:27

A mi em sembla que el poble no vol ni feixistes ni gossos. No us ho sembla?
@fentcam

Carles Viñals
Carles Viñals
08.02.2021  ·  00:54

Qui t’ha pres la llibertat no pararà fins a prendre’t també la vida. I no seràs tú sinó ell, qui marcarà les regles del joc, i hauràs d’acceptar-les, si vols viure. Els jueus, la màxima dels quals fou durant divuit segles “si un gentil et pega no t’hi tornis mai, que serà pitjor”, ho aprengueren finalment, es feren soldats i ho posaren en pràctica a Treblinka, Sobibor i el gheto de Varsòvia.

La gent de Vic, Manresa i Valls ens ha marcat el camí. El qui de nosaltres hagi perdut l’últim bri de dignitat, que vagi ara a dir-los “sobretot no respongueu a les seves provocacions.”

El feixisme és la punta de llança del nacionalisme espanyol, que ja no en té prou de voler-nos esclaus. Fem-nos soldats i foragitem-lo dels nostres pobles i ciutats i, de passada, als seus protectors uniformats, feixistes com ells. Com diu Mercè Duran, amb paraules de Durruti: “Al feixisme no se’l discuteix; se’l destrueix.”

No sé si arribarem a les eleccions, però si arribem recordeu que això ja no va de dretes ni d’esquerres, sinò de nació contra nació; del nostre dret a viure, i viure en llibertat.

Antoni López
Antoni López
08.02.2021  ·  01:40

Gossos sí,però vaccinats contra la rabia.

Petrus Cruelus
Petrus Cruelus
08.02.2021  ·  02:07

M’hagués agradat que a Vic també s’hagués plantat cara al feixisme i al racisme les dues vegades (2007 i 2011) en què PxC va ser la segona força més votada a les eleccions municipals d’aquesta ciutat. Una vergonya per als ciutadans de Vic que mai es podran treure de sobre.

Xevi Collet
Xevi Collet
08.02.2021  ·  02:55

Vicent ningú de nosaltres té cap dubte que VOX hauria de ser il·legal i els arguments que dones són irrefutables.

Però no expliques si l’estratègia de Vic servirà per reduir els vots a VOX o, pel contrari, els augmentarà. Perquè aquest és el gran dubte. Dius que s’equivoquen els que pensen que se’ls ha d’ignorar però no expliques de què serviran els fets de Vic. Per molta (tota) raó que tinguem, de què serviran?

Jo el que vull (donat que és evident que, fem el que fem, no serà il·legalitzat) és que VOX tregui quants menys vots millor i m’agradaria que expliquessis quina creus que és l’estratègia per aconseguir-ho.

Estàs segur que amb els vídeos que corren de Vic no hi haurà centenars de votants que dirigiran el seu vot (de PSOE, PP, CS o Comuns) cap a VOX? I fins i tot de persones que potser no haurien anat a votar?

La millor victòria contra el feixisme seria (ara com ara) que el 14F no entrés al Parlament o que ho fes molt per sota de les seves expectatives.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
08.02.2021  ·  05:36

Amb el feixisme no es negocia mai: se’l combat.

Dit això, estan aplicant les tècniques que Goebbels i Göring ja varen dissenyar a Alemanya: crees els aldarulls, provoques, et comportes com un energumen i després acuses els demòcrates de no saber controlar el carrer. Funciona sempre i sembla mentida que no ho sapiguem. Especialment en una circumstància que, de fet, és molt similar a la de la Itàlia dels anys 20 o Alemanya dels primers anys 30: crisi econòmica profunda i ineficiència de la democràcia en respondre les necessitats de la gent. Per això també creixen els feixismes arreu, i aquest mateix parlament europeu que diu que condemna el feixisme hi admet parlamentaris de Vox o del partit d’Urban, normalitzant així l’ou de la serp.

Espanya, a més, és malauradament de matriu autoritària i supremacista. Junt amb Rússia és dels pocs països d’Europa on no hi va haver realment revolució industrial. El nacionalisme castellà, agressiu, extractiu i intolerant ho ha dominat tot i justifica el capteniment de Castella primer, i de l’estat espanyol després. No ara, sinó des de pràcticament l’Edat Mitjana. Cal recordar que Ramir I va casar Peronel·la amb Ramon Berenguer IV per por de les ànsies de dominació de l’Aragó per part de Castella ? O que el Comte Duc d’Olivares era un primer ministre dels Àustries ?

A Catalunya també tenim l’ou de la serp incrustat dins nostre. Sap greu veure com la que jo sempre havia considerat la nostra policia democràtica, girar-se com un mitjó per protegir els feixistes i carregar contra la població civil. Ja es veu que no era una cosa de si al capdamunt hi ha el major Trapero o no (unionista disposat a trencar la lleialtat al govern de la Generalitat i detenir-los a tots, per cert), sinó de la mateixa composició del cos. És normal que reprimeixin protestes violentes, però no que carreguin i colpegin contra gent pacífica mentre deixen actuar els feixistes violents, com han fet mantes vegades. Amb això només contribueixen a accentuar l’estratègia del feixisme per a assolir el poder de què parlava al principi.

Més enllà de tenir polítics eficients, que no estaria malament (començant perquè deixessin d’intentar robar-se la cartera els uns als altres i mostrar tal gran grau d’inèpcia davant la crisi), com a societat hem de ser intel·ligents en la resposta: si VOX cerca incidents, no els donem incidents. Jo crec en fer-los un Tortosa, com aquella cèlebre passejada d’Arrimadas. O en penjar crespons negres a les finestres i anar tancant les botigues a mesura que van passant, o en fer una filera silenciosa de ciutadans a banda i banda del carrer amb estelades i pancartes contra el feixisme mentre van passant. Quelcom que demostri el rebuig però que no els doni excusa en ells o a la (sigh!) nostra policia per presentar-se com a víctimes i començar a reprimir-nos. No crec que els haguem de regalar les imatges que facin que 1 sol votant més a Sant Andreu de la Barca o a Zamora opti per ells.

Perquè del feixisme és molt difícil sortir-ne.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
08.02.2021  ·  06:35

Si, Partal, al fin hemos llegado a hablar de “fascismo”.

Lo que hay que decir son las características que identifican al “fascismo”

Estas características están fondamentalmente centradas en el hecho que el “fascismo” es capacidad de imponerse con la destrucción, destrucción de bienes fisicos pero también de todos los valores que están a la base de la integridad de la persona y de la convivencia y de toda civilización de una sociedad.

El “fascismo” es un cancer que lleva la persona y la sociedad a la destrucción fisica y moral.

Lo de España contra Catalunya es “fascismo” y no es solo lo de la derecha (PP, CS, VOX) sino también lo de una izquierda (PSOE, PODEMOS) que quiere imponerse con la degradacion y destrucción de valores basicos fundamentales como la Verdad, la Libertad, los derechos humanos.

La lucha de Catalunya contra España para llegar a la Independencia es la lucha del Antifascismo que es Nobleza de Espíritu contra la pura capacidad destructiva fisica y moral del fascismo, el cancer sin ningún escrupulo moral que solo es capaz de destrucción.

El problema de ER es no entender que el tiempo es precioso y que hay que llegar a la Independencia lo antes posible… El tiempo que Catalunya continue bajo la dominación de España solo sirve a la fascistizacion de Catalunya a través de la destrucción y degradacion de todos sus valores civiles y morales… Españolizacion de la sociedad catalana

Santi ALBORS
Santi ALBORS
08.02.2021  ·  07:11

“tota la comèdia dels quaranta anys de postfranquisme”.
Frase lapidaria Sr. Partal. i això es lo que especialment amb dol.
Pluri2po1,3kgr que ha perdut la vida amb la creença de una millora social, que constata el retrocés, i tot perquè les “elits”, han sabut jugar amb la ignorància.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
08.02.2021  ·  07:18

Com apunta Mercè Duran: “Al fascismo no se le discute, se les destruye”, en paraules de Buenaventura Durruti. En el meu cas a més a més em ve pel nom.

Berta Carulla
Berta Carulla
08.02.2021  ·  07:33

Precisament, benvolgut director, ahir llegia el testimoni d’un cupaire passat a aquesta formació. Potser era fals i interessat, no dic que no. Però em fas pensar que la confluència independentista no és tan pura, conté, a part d’infiltrats, una porció de nacionalisme espanyol. Quan veig aquestes mans entrellaçades entre la Sabater i la Colau, per exemple, acluco els ulls perquè em fa més por que una pedregada. I la Colau no ho sé, però la Jessi, que per cert prové de la dreta blavera valenciana, després de la bufetada que espero rebran, no em semblaria escabellat imaginant-la fent el salt cap a la dreta, exactament cap a aquest partit feixista. Quan llegeixo el rostre de l’Albiach veig una reaccionària oculta rere una màscara que s’esquerda per moments.
No estan tan lluny. Espanya és una llosa. Pels catalans directament una làpida.

Albert Miret
Albert Miret
08.02.2021  ·  08:07

Espanya té un problema que no es diu el 3%, sinó el 100%. L’existència del feixisme més atroç com més se’l posa en perill, ve donada en gran part per la inviabilitat econòmica del país. Espanya no és viable econòmicament. Mai oblidaré com durant el darrer trimestre de l’any 17,  importants personatges espanyols no s’avergonyien en proclamar durant els moments més àlgids de la seva inestabilitat, que “si Cataluña se va, España deja de existir”, que en realitat volia dir “Madrid, deja de existir”, perquè la resta d’Espanya els ha importat sempre una merda. Això sol explica el seu problema i el perquè de necessitar el feixisme, els reis i els seus exèrcits bestials (Vox), per defensar l’indefensable. I és que en ple segle XXI no hauria de poder-se mantenir una comunitat esclavitzada mentre se l’espolia i es destrueix, però no massa, allò just per poder-li prendre-li tot el que produeix, i per poder-ho fer sense que es rebel·lin, prendre-li tots els seus drets. Espanya no pot deixar de ser feixista, i necessita que tots els seus poders, judicials, repressius, militars, econòmics i religiosos ho siguin. Sense feixisme, Espanya desapareix com a país. Ho tenen claríssim. Molt més que nosaltres, i per això, per evitar-se problemes, la Unió Europea la defensa fins allà on pot, traint tots els seus principis pels quals va ser creada, quedant-se per tant sense projecte, la qual cosa li acabarà costant la seva pròpia existència. En aquest equilibri polític tan inestable, cada vegada que els ensenyem les dents i els beneficis de la llibertat, els fem un mal irreparable, i per això no és només un dret, sinó un deure defensar-nos tal com ho han fet els vigatans i ho van fer els d’Urquinaona. Prou de paciència, tanta ja es transforma en covardia, prou de bondats fictícies i absurdes que només beneficien als nostres enemics. Votem massivament  Junts x Catalunya!

Carles Mateu Blay
Carles Mateu Blay
08.02.2021  ·  08:09

Totalment d’acord Vicent.

Joan López
Joan López
08.02.2021  ·  08:18

Borges,Vic,Salt,Manresa,etc,etc Catalunya no es España,mai lo ha sigut. Aqui el faixisme no tè cabuda, I als partits politics que treuen renda del faixisme tots saben qui son,a que si sr.Illa.
El diumenge 14 tothom a votar,los del tanquem Catalunya tambè,molt bonic I glamouros però no serveix per res.

Pepita Carlos
Pepita Carlos
08.02.2021  ·  08:19

Aquest govern español, permet que el feixisme corri al seu aire, per tot l’Estat amb el soport dels jutges i les policies espanyoles i alguna d’aquí con ARRO i la BRIMO.
No és pot permetrà, tots els que donin soport ho pactin amb aquest govern espanyol afavoriran el feixisme.
Hem de fer neteja

Adrià Arboix
Adrià Arboix
08.02.2021  ·  08:37

“En nom de la tolerància podem reivindicar el dret a no tolerar la intolerància”
Valentí Puig (Palma, 1949)

Pep Agulló
Pep Agulló
08.02.2021  ·  09:00

VOX, FEIXISTES ESPANYOLS

Estic en contra del relativisme ideològic. En democràcia no totes les ideologies són iguals. Em remeto a la paradoxa de la intolerància de Karl Popper: ¿En nom de la tolerància tenim dret a no tolerar la intolerància? Perquè en aquesta famosa teoria de la decisió, Popper ens diu que hem de defensar la nostra societat dels intolerants que la volen destruir… Com?

La resposta pot ser l’exemple d’Alemanya, il·legalitzant-los. Però en un règim del tot feixista, il·legalitzar Vox seria com agafar aigua amb un colador que té un dels forats tapats. Cal destruir el règim neofranquista que és el que aixopluga a Vox…O com diu Vicent: tan sols podrà ser derrotat si es derrota el nacionalisme espanyol.

A més, no hi crec en la il·legalització d’idees, sinó de comportaments. Els fets de Vic és un exemple de com la població respon al feixisme en l’acció directa sense haver d’esperar cap llei. Al carrer, traient-li l’oxigen, creant exemple, esmolant-se pel combat futur…

El feixisme alimenta el nacionalisme espanyol. El nacionalisme espanyol impregna tots els partits del règim, monàrquics (dreta, esquerra…). A la identitat espanyola hi trobareu el feixisme, a la catalana no.

Josep Gualló
Josep Gualló
08.02.2021  ·  09:01

VIC ÉS L’EXEMPLE DEL SENTIMENT DE CAYALUNYA, NO UNA EXCEPCIÓ

Les coses que tenen en comú VOX i el PSOE, ara i en el passat, quan vox no existia oficialment però si en la practica, son moltes més de les que força gent creu. Poso només dos exemples. un per cada banda.

Primer el més recent. Qui va salvar recentment al PSOE al parlament espanyol? VOX per afinitat política.

Anem al de mes enrere, quan Espanya ja portava temps estarrufant-se quan parlava de la transició democràtica modèlica que meravellava a tot el mon. Qui va fundar el moviment terrorista d’extrema dreta “ELS GAL” ? Felipe Gonzalez amb el seu esperit de Suresnes.

Segons l’estudi demogràfic de que ens parla el director del nostre diari, el 2019 a Espanya més de 230.000 vots van passar del PSOE a VOX. Segur que en % a Catalunya ens va tocar una quantitat petita, Però algun escó poen treure.

Si el proper diumenge, entre PSOE (ILLA), ERC I COMUNTS, no tenen majoria per formar el tripartit que volen, hi sumaran VOX, si serveix per guanyar.

El perill no és gens menor i em sorprèn que tothom visqui tranquil, o casi. Només ens queden cinc dies (comptant avui) per fer que Laura Borràs (JUNTS) guanyi les eleccions i per tant a Catalunya ens guanyem la independència.

Au vinga. Tot Catalunya ha de viure cinc dies com el de dissabte a Vic.

Ramon Perera
Ramon Perera
08.02.2021  ·  09:07

A mi il·legalitzar un partit feixista em sembla una visió massa simplificada de la situació. Per les raons que segueixen.

Il·legalizar el partit:
– No farà que desapareguin els seus membres.
– No farà que desapareguin els qui els votarien.
– I potser sobre tot, no farà que desaparegui aquell poder a l’ombra que preveu emprar per als seus interesos la gent dels dos punts anteriors, il·legalitzats o no.

P.S. A més, il·legalitzant els feixistes els posem en una situació en que els podem controlar democràticament menys que si són legals.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
08.02.2021  ·  09:16

De l’Editorial d’avui m’agrada la frase: Havent tornat a l’enfrontament nació contra nació, Catalunya ha obligat Espanya a descarar-se. És exactament això. Igual com es va descarar al 1936, ara ho fa en la versió 2021. A Catalunya sempre hi hagut feixistes. Abans sota el paraigües del PP i ara tenen un partit que els representa molt millor, VOX. Cal tenir en compte que molts votants de VOX a Catalunya probablement votaran per primera vegada. L’abstenció de l’espanyolisme a les eleccions catalanes abans del 2010 ha estat notable. Ara aquest vot també s’ha descarat. Perquè en aquest segle l’eix esquerra-dreta és una fotografia molt difuminada i no sembla haver-hi diferències marcades entre el PSOE i el PP, per exemple. A Catalunya passa el mateix amb JxCat i ERC, el model social i econòmic que presenten és molt similar, amb matisos estètics i històrics que els diferencien poc. L’eix que importa és el nacional, per això el canvi de votants de PSOE a VOX i si ho miréssim de PSOE a PP o a l’inrevés veuríem com importa més l’eix nacional que l’eix social. I sense que la corrupció sideral d’aquests partits els passi gaire factura. El procés català ha descarat l’estat i ha despertat les baixes emocions nacionalistes espanyoles, tinguem-ho clar. Això anirà agafant volum. El què va passar a Vic aquest cap de setmana no hagués estat possible fa … diguem 20 anys? o fins i tot 10?. Darrera la “unidad de la patria” hi ha el feixisme, tan li fa que es digui VOX, PP, PSOE o, …, és feixisme. Aquest és l’enemic que hem de vèncer.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
08.02.2021  ·  09:21

Al feixisme se li ha de plantar cara, totalment d’acord.

Però hem de pensar fredament que a cada moment s’ha d’escollir quina és la millor manera de plantar cara.

I ara, en campanya electoral, manifestar-se en contra de forma activa, quan munten una paradeta, és un error nostre de campanya. VOX gaudeix del suport del borbó i de tots els mitjans de comunicació espanyolistes (o naZionals espanyols) que li faran d’altaveu de qualsevol incident per manipular-lo i presentar-los com a víctimes, per comptes del que realment són, els agressors que esperen el moment per a afusellar 26 milions de persones.
En campanya no podem fer un Urquinaona.

Dit això, potser, vaja estic segur, que ens aniria millor no fer concentracions de protesta activa davant les seves paradetes.
Concentracions si, i el més massives possible, envoltant les paradetes, a una certa distància, en silenci i potser donant l’esquena, amb desplegament de senyeres gegants si es vol. Es a dir fer un Tortosa.
No podran gravar vídeos que després puguin manipular i penjar a les xarxes. Això requereix també que els mossos, que hi seran al mig, estiguin per una vegada de part de Catalunya, i contra els violents de debò, i parin els peus a les més que segures provocacions dels feixistes. Només cal que els mossos, si senten un exabrupte d’odi o antidemocràtic d’algú de VOX, el portin a comissaria en aquell moment per a declarar, encara que a continuació surti, amb això ja s’haura frenat la espurna provocadora.

Així aconseguirem fer evident el rebuig del poble català i no donarem munició electoral a VOX en no tenir vídeos que mostrar fent-se les víctimes.

Pere Grau
Pere Grau
08.02.2021  ·  09:39

Magnífic com sempre. I quina és la conclusió a treure’n? Per mi, és aquesta: 1. Qui sigui català i li quedi un brot de dignitat, que voti independentisme; 2. Qui sigui independentista o només de paraula o sense voler arriscar-se gaire, o sense tenir pressa, que voti ERC o CUP; 3. Qui sigui independentista amb tot el que aquesta paraula hauria de comportar, que voti Puigdemont. Així de clar i de senzill…

PERE SIO
PERE SIO
08.02.2021  ·  09:50

En qualsevol democràcia autèntica els partits o moviments feixistes o nazis haurien de ser il·legalitzats, silenciats als mitjans públics i combatuts, ja que són forces contradictòries i incompatibles. El Parlament Europeu el 2018 va aprovar la seva il·legalització, però com tot el que no són els diners, el club dels Estats es fan l’orni i miren cap a una altra banda. Cal només veure com les resolucions europees s’incompleixen de forma permanent.
A Espanya ningú amb dos dits de front, pot somiar ni pretendre que VOX sigui il·legalitzada, perquè ha de saber que l’Estat espanyol no és una democràcia. A la Transició PP-PSOE i l’esquerra caviar van optar per perpetuar, legalitzar i participar amb l’ideologia dictatorial i feixista del franquisme, i avui aquí la tenim ben instal·lada i a ple rendiment.
Per revertir la situació a Espanya caldria fer moltes més coses a més d’il·legalitzar VOX i d’altres institucions, ja que també s’haurien de fer caure els Poders de l’Estat (Judicatura, policia, militars, alt funcionariat…) el que vol dir a la realitat enderrocar tot l’edifici actual del sistema espanyol per fer-ne un de nou. I això, com tothom sap, és una utopia irrealitzable
Els catalans hem de deixar-nos de somnis, de debats estèrils, i pel bé de la nostra salut i del nostre futur, hem de posar tots els nostres esforços a fer el está a les nostres mans, com és proposar-nos de veritat plantar cara a l’Estat, amb intel·ligència per poder marxar d’Espanya el més aviat possible.
I això ara passa per posar el 14-F un vot a l’urna que sigui, útil i massiu, i cal fer-ho per JXCAT del MHP Puigdemont. Si seguim votant als que només pretenen viure de la política i als unionistes que volen perpetuar aquests sistema, no aconseguirem mai el nostre objectiu. Això sï que está al nostre abast i ho podem fer.

Josep Vilà
Josep Vilà
08.02.2021  ·  09:52

Ben dit. Matrix ha deixat d’ensenyar la cara amable. Vox és l’Espanya real.

ramon Feixas
ramon Feixas
08.02.2021  ·  09:54

Davant aquest tema Sempre penso que encara no fa un segle de l’horrorós cap d’estat i guerra fratricida que va fulminar el pensament democràtic i de drets humans com el concentrat dels herbicides a les plantes no desitjades. Pels franquistes els partidaris dels drets humans i pràctiques democràtiques son herbes no desitjades. La força policial quan cal que tingui efectes de croada, passa a mans judicials i ningú j hi pot fer absolutament res. Així que costa molt que la força policial pugui actuar contra VOX . No son precisament una mena de gent els jutges per perjudicar els seus privilegis guanyats bèl·licament d’una manera tan estrepitosa mentre encara hi ha qui ho pot recordar i molts que en podem recordar la saó que va deixar la guerra. Allò sí que dividia famílies, encara que tothom hagués d’estar quiet i fer el besamans.
Per frustrant que sigui l’absurd primitivisme cultural dels franquistes, no ajuda gaire l’enfrontament violent, ja que és el llenguatge en els que senten còmodes i segurs. Per això VOX té tanta afecció a provocar. És cert que la consciència social sempre té el perill de derivar en conformisme acrític o bé arrapar-se al peix a l cove ( és una expressió que no faig servir amb gaire ganes perquè se sol fer servir per la rivalitat partidista que desdibuixa el seu significat, però que defineix la cultura d’estrats a la piràmide de poder, encara avui adherits a la consciència política de la nostra nació). La consciència social no canvia d’avui per demà i en un medi religiós monoteista com és el del déu diner, una part dels defectes de la cultura imperialista, hi és ben fervent. Només cal observar les lletanies en favor de líders que uns les resen per interessos propis, però molts necessitat de protecció. Els mitifiquen igual els primitius mitificaven herois híbrids de divinitats i d’humans, però també inspirat en el component cultural que és un referent social del circ romà. La cultura del dit amunt, dit avall és ben viva i està de moda com mai.
Així doncs, no és tema senzill. De fet el trumpisme, que és el que dóna una fotografia més exacta del fenomen de l’extrema dreta, que té com principal objectiu la concentració de poder garantint el llibertinatge a qui el gestiona com l’han tingut tradicionalment emperadors i monarques tant que pel que a la violència com l’espoli, és l’exageració en pantalla de l’evolució del seu règim. El jutgen però difícilment entri a la presó. Els defensors dels drets humans, els posen a la presó i després ja es buscarà un relat jurídic escaient, quan tothom sap que l’extrema dreta realment vol desestabilitzar la convivència per provocar violència.
Una de les millores que necessita la consciència social és no caure en baralles que necessiten els franquistes per poder justificar la intervenció judicial.

Andreu Sancho
Andreu Sancho
08.02.2021  ·  10:20

El feixisme -a tot arreu- es nacionalisme radical, superb, excloent i violent. A l´estat español l´unic feixisme que existeix és l´espanyol. L´estat espanyol es nacionalista radical, superb, excloent i violent.
Ah! …i amb el feixisme no s´hi dialoga s´el combat!

Jaume Bonet
Jaume Bonet
08.02.2021  ·  10:24

Crec que VOX cerecava lo que va passar, quan va anar a Vic. No sé si fou encertada o no la reacció de la gent, i no ho discutiré. Allò que sí que crec és que per moure la gent a votar independentista, per frenar fins allà on es puga la tupinada previsible i els efectes de la calúmnia que probablement publicaran els mass media espanyols divendres i/o dissabte i/o diumenge, cal que els independentistes no just opinem en els mass-media “nostres”, ans que escampem arreu informació sobre els greuges seculars, repetits, immensos, que patim des de fa segles. Que ho escampem compartint per internet (facebook, twitter,youtube, instagram, e-mail, etc.), tant entre coneguts com a tota casta de gent (motoristes, futbolistes, boletaires, cases … regionals andaluses, o gallegeues, o … etc., etc., etc.). (Jo ho faig tant com puc i em va bé agafar coses del youtube OCTUVRE i de la pàgina de facebook No hi ha temps que no torn, tot i que hi ha molts d’altres llocs d’on agafar informacions resumides i enllaços diversos). Sense fer-hi feina voluntària, tots, serà molt difícil vèncer el monstre (el monstre te assalariats que li fan sa feina i que paga amb lo que espolia als països catalans).

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
08.02.2021  ·  10:30

1) VOX no hauria de ser legal.
2) Ll uitar contra el feixisme SI.. però..
3) La violència contra VOX els dona vots i prestigi.
4) El nacionalisme espanyol i VOX es retroalimenten mútuament.
5) VOX difícilment desapareixerà mentre hi hagi l’espanyolisme (genocida) actual.
6) L’esencia d’Espanya és feixista.

ernest ramos
ernest ramos
08.02.2021  ·  10:45

estem fent-los-hi propaganda !

fer ” tortosa” o “Alella” és allò que valdria !

JOSEP RAMON MIR
JOSEP RAMON MIR
08.02.2021  ·  11:03

Sí senyor, em trec el barret, Sr Partal.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
08.02.2021  ·  11:13

Avui hi discrepo. Em sembla que hem tornat a caure en el parany.
La discrepància no és de fons (enfrontar-se al feixisme) sinó de la forma de dur-lo a la pràctica. Per dues raons:
1- La que hi assenyala l’Enric Carbó.
2- La que hi assenyala l’Ernest Ramos.
És clar que s’ha de lluitar contra el feixisme, però no hem de fer-ho donant-li una impagable propaganda gratuïta.
Els aldarulls són notícies llamineres per al públic. Alhora, quan es visualitzen enfrontaments amb els Mossos d’Esquadra, s’agreuja l’esquerda de confiança entre la ciutadania i la policia de Catalunya.
Ja ens hem fet uns quants trets al peu i aquest pot ser un de gros. Cerquem formes intel·ligents d’enfrontar el problema.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
08.02.2021  ·  11:36

Veient les notícies de condemna arreu de les tve., victimitzant VOX, no cal dir res més. I pensava dins meu: com és que no está il·legalitzat? I com és que el PP, amb tanta corrupció manifesta, emulant una actitud mafiosa, tampoc ho està?. Ja no és qüestió de sentir-se espanyol o no, sinó de valors, de dignitat i coherència a prevaler. La que no autoritza tampoc al PSOE, uns i altres, a brandar qui més, la patent de pota negra espanyola primacista i excloent. Espere i desitge que assolim la independència i ens ressitue a cadascú on toca. Segur que aleshores, només aleshores, podrem ser amics. En peu d’igualtat.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
08.02.2021  ·  11:44

Gran “exercici de control del territori i de desobediència civil” i un motiu per a l’esperança. De tota manera, no sembla que hi hagi cap partit que vegi amb bon ulls accions com aquesta, fora del seu control, perquè, entre altres coses, iniciatives així, gairebé sempre els fan quedar en evidència.

Hi ha qui diu que si fóssim tan antiprocessistes com ho som d’antifeixistes, ja seríem independents fa temps i no li deu faltar raó. Potser arribarà un dia què la gent es cansi i tot, i agafi les regnes de la independència actuant al marge dels partits.
Ara no sembla proper perquè sempre és molt més fàcil i còmode seguir protestant, votar i que siguin uns altres els que facin la feina. Potser passa d’aquí quatre anys o qui sap si haurem d’esperar-ne quatre més. Ja depèn de la pressa que tinguem.
Descabellat, potser, però segur que canvis molt més dràstics s’han donat a la història.

Rubèn F.Pola
Rubèn F.Pola
08.02.2021  ·  11:46

— Hèracles? Hooola, què tal, com estàs? D’això, sóc Illa, Salvador Illa, ¿no voldries pas fer un tretzè treballet? Voldria passar pàgina del procés.

La meva primera reacció davant dels fets de Vic ha estat tipus esquerra caviar, versió “raons utilitàries”: “l’única cosa que s’aconsegueix és fer-ne créixer el vot”. És millor, pensava, fer-los un bon Tortosa. Em reconforta(va) la imatge dels quatre de Vox envoltats de vuit mossos llençant proclames a una plaça buida. Però, ben rumiat, Vicenç Partal té raó: aquesta posició, com la caviar de fons, són posicions equivocades. El tercer paràgraf de l’editorial és clau, és el full de ruta a seguir per mantenir viu l’esperit de l’1-O. Sens dubte, a Vox l’afavoreix més un Urquinaona que no pas un Tortosa, però no siguem ingenus, si l’Urquinaona (o els vídeos @Joan F Ruiz) no el posem nosaltres ja se’l ‘fabricaran’ ells. ¿Que això els farà créixer i els donarà visibilitat? Sí, però la seva visibilitat donarà també visibilitat a més coses: que PSOE, Cs, PP i Vox són vasos comunicants (@Joan Rius); que “el feixisme és la matriu, la font, del nacionalisme espanyol”. Què vam aconseguir amb l’1-O? Que, democràticament, Espanya se l’aparelli amb Hongria i Polònia i no pas amb França o Alemanya; que, pel que fa a com tractar les minories nacionals i els problemes territorials, a Espanya no se l’emmiralla pas amb el Regne Unit o amb el Canadà, sinó amb Rússia, la Xina o Turquia. ¿Que Espanya no ens enverina ni ens gaseja ni ens gulagueja ni ens empresona de per vida? Ben entès que no, només faltaria, però, vista la crueltat i l’acarnissament amb què es tracta els presos i es persegueix els exiliats, la percepció de la comunitat internacional comença a ser que si no ha estat així no és pas per falta de ganes. Què s’aconseguirà amb una oposició activa, ferma, massiva a Vox? Que Europa vegi que amb Espanya té un problema molt, molt greu, i que val més que mogui el cul perquè el ‘problema intern espanyol’ Espanya ni sap ni pot ni vol solucionar-lo.

— Permeteu el referèndum i intenteu guanyar-lo. Us sortirà més a compte, Salvador.

Carme Vinaixa
Carme Vinaixa
08.02.2021  ·  11:57

D’acord amb en Ernest Ramos fer una Tortosa crec que seria el més assenyat no val la pena que els donem munició Fora el Faixisme de les nostres vides

Aleix Gaus
Aleix Gaus
08.02.2021  ·  12:28

La millor forma no votarlos el que passa la gent demócrata ja estem farts del feixisme. Ells son el nacionalisme espanyol radical, per tant nosaltres també tenim dret a dir que el nostre nacionalisme no te res a veure amb el d´ells. Dissapte a Vic va ser una resposta clara que prou feixisme

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
08.02.2021  ·  13:51

Estic amb Xavi Collet i Miquel Gilibert (entre les 2 i les 6 de la nit) en combatre el feixisme però de forma intel·ligent donat que potser sense voler els estiguem fent la campanya, donat el recolzament de polítics i premsa manipuladora dominants.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
08.02.2021  ·  15:28

Potser a Europa es va votar contra el feixisme, però tots els països europeus tenen grups d’extrema dreta legalitzats. La qüestió és fins a quin punt s’haurien de tolerar segons quines actuacions i declaracions d’aquests partits i principalment de les insititucions que els protegeixen.

Per entendre’ns, no sé si s’ha de protestar contra una parada de Vox que no fan res més que ser-hi, però si que hauríem de protestar contra els mossos que carreguen contra els que protesten O contra els jutges que els deixen lliures després d’agredir Blanquerna, per posar un exemple.

Són les institucions les que són feixistes i això no que no s’hauría de tolerar, en un país pretesament democràtic i europeu.

jordi Rovira
jordi Rovira
08.02.2021  ·  15:58

Una editorial amb la qual estic plenament d’acord. I a la què hi sumo unes consideracions que venen a tomb, doncs surten al pas de les diverses polèmiques electorals ( o electoralistes ) què hem d’afrontar aquests dies. Estic d’acord en considerar al nacionalisme espanyol l’enemic natural de la identitat catalana. Aquell nacionalisme feixista que ja ens ha atacat, ferit i ocupat més d’un cop. Aquell nacionalisme antic, incompetent e incapaç que perviu en forma d’enemic que ens declara la guerra. Aquell nacionalisme que ocupa un estat i no mostra la més mínima capacitat més enllà del dret de conquesta. Una conquesta quimèrica i allunyada del fer normal en el joc de gestió que hom espera d’una societat moderna i de servei. Aquell feixisme que disfressa un discurs com el que resa sobre “els deu anys perduts per l’independentisme”: però no tenen l’estat?; no és tot seu tal i com volen?; així doncs com és que la culpa és dels altres, mentre són incapaços de solucionar res fent tot l’ús i abús que volen del seu estat?
No companys, la guerra no la faig contra ERC, Junts, Pedecat, Cup, etc. El meu enemic és molt clar. Per tant, permeteu que qualsevol altra cosa, pugui considerar-la a la cua. A la cua de preferència, a la cua d’atenció, a la cua dels problemes. Primer guanyar la guerra i després Déu dirà.

Roser Caminals
Roser Caminals
08.02.2021  ·  16:35

El feixime s’ha d’il.legalitzar. El problema és que altres partits que no es diuen Vox fan servir les mateixes tàctiques repressives. Recentment a Salt, un fotoperiodista acreditat va rebre una salva d’un anti avalot que el va eixordar i el va tombar a terra, mentre la resta d’anti avalots s’ho miraven. Les ordres no venien de Vox. Vivim en un estat policia, i tots els seus membres, de Vox als Comuns, en formen part.
El Vicent hi toca. L’esquerda més profunda entre Catalunya i Espanya és la que separa autocràcia de democràcia, dos cultures polítiques irreconciliables. Els partits catalans poden ser incompetents i corruptes, però no comparteixen el chip autoritari.
A la pell de brau només hi ha dos partits: unionistes i independentistes.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
08.02.2021  ·  18:43

Fer un Tortosa no serveix de res, encara ens donen més pel sac
Prou de lliris
I si treuen molts vots a Catalunya …vol dir que cinturó roig …de roig…res…facha de tota la vida
Cal votar massivament a JUNTSxCATALUNYA

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
08.02.2021  ·  19:38

Els hi fem la campanya o millor un tortosa?
CAL VOTAR MASSIVAMENT JUNTS×CAT
ARA MÉS QUE MAI

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes