No us enganyeu: Vox no és cap anècdota

  • Tan sols la derrota total del nacionalisme espanyol podria permetre algun dia l'emergència d'una altra Espanya, d'una Espanya diferent

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al parlament espanyol es farà avui la cinquena moció de censura d’ençà de la darrera transformació formal de la cambra, al final del franquisme. Se n’encarregarà l’extrema dreta de Vox, en una operació política que d’alguna manera recorda aquella primera moció de censura que Felipe González va perdre el maig del 1980 però que el va dur al poder l’octubre del 1982.

Hi ha una tendència entre els analistes polítics, que jo crec perillosa, a reduir la importància de Vox, a presentar-lo com un excés temporal que en el moment adequat serà reconduït oportunament pel Partit Popular. És veritat que el PP ha acollit durant dècades l’extrema dreta i també és cert que les diferències entre tots dos partits són més d’intensitat de to que no pas programàtiques. Però la situació ara és molt diferent, com també es veurà en el desenvolupament d’aquesta moció. El PP no passa el millor moment, ni de bon tros, i Vox, en canvi, connecta amb la porció sociològicament franquista –és a dir, nacionalista– de la societat espanyola. I ho fa amb una eficàcia molt més que notable. No és cap sorpresa que polítics tradicionalment molt espanyolistes de partits com el PSOE apareguen cada vegada amb més regularitat, i sense vergonya, al costat de Vox. Simplement, són més nacionalistes que d’esquerres eren.

Aquest desacomplexament espanyolista de Vox, violent, agressiu, autoritari, amb un fort component masclista, profundament anticatalà, dur en el llenguatge, fàcil en l’acusació contra l’anti-Espanya… funciona bé perquè connecta amb les arrels del nacionalisme espanyol. Unes arrels que cal recordar que no han estat mai tallades. I això té un gran poder sentimental.

Durant la transició es va provar de disfressar el nacionalisme espanyol, atenuar-lo i, tal com ja va passar en el temps de la Segona República, fins i tot es va intentar de trobar una alternativa progressista dins seu que, com ha passat sempre en el decurs de la història, no va reeixir. En canvi, la frustració que bona part de la població va acumular havent de reprimir els seus sentiments els primers anys de la transició és ara la benzina que catapulta Vox i que el podria dur a ser, en un temps raonablement pròxim, el primer partit de la dreta espanyola i, per tant, o l’alternativa de govern o el partit de govern i tot. El moment també és diferent perquè, per desgràcia de tots, l’extrema dreta creix arreu, està molt ben organitzada, domina bé les tècniques de manipulació informativa i s’ha tecnificat i modernitzat com mai.

La jugada d’avui, concretament, s’ha planejat amb una gran visió estratègica. En un moment d’una frustració social molt intensa, per la covid, Abascal es presentarà com l’alternativa a Sánchez. A un Sánchez que ja ha arrossegat personalment cap a la bandera a la carasseta, portant el discurs al terreny on els ultres se senten més còmodes. I el PP, faça què faça, perd. Si hi vota a favor, reconeix la direcció d’Abascal en el vot de la dreta. Si hi vota en contra, hi haurà una fuita de vots espectacular. I si s’absté serà acusat de no entendre quina és la prioritat. Aquesta moció de censura és l’assalt de Vox, l’intent d’assalt, al lideratge de la dreta espanyola, tal com la moció de censura del 1980 va servir perquè Felipe González deixàs clar que a l’esquerra ell era l’única alternativa.

He dit això de la bandera en la màscara de Sánchez i voldria fer-hi un incís final. El món és ple de nacionalismes i n’hi ha de reaccionaris i de progressistes, de destructius i de constructius. No passa mai, però, que un nacionalisme salte d’una banda a una altra sense que un fet molt major, extraordinàriament gran, l’hi obligue. Una catàstrofe política o humana, generalment. I en aquest àmbit, l’esquerra espanyola cau una vegada i una altra en un error monumental: intentar de ser tan nacionalista espanyola com ho és la dreta.

Perquè cada vegada que fa això, no aconsegueix res més sinó despenalitzar i homologar un nacionalisme, l’espanyol, que és reaccionari per definició, autoritari i antidemocràtic. I que no pot ser una altra cosa. Ep!, com el nacionalisme serb o el nacionalisme rus, per posar dos exemples entenedors i comparables.

Per això, igual com passa en situacions semblants arreu del món, només la derrota total del nacionalisme espanyol podria permetre algun dia l’emergència d’una altra Espanya, d’una Espanya diferent. A l’antiga Iugoslàvia això ho van comprendre alguns sectors progressistes serbs que van treballar molt per la independència de tots els altres, entenent que la descomposició de l’estat i la derrota eren la catarsi necessària per a canviar el seu país a fons. Però a Madrid Sánchez competeix amb Abascal a veure qui porta la bandera més grossa a la màscara. I així els va.

PS. Adobar Espanya no és pas feina nostra. Ho dic solament per si algú s’ha equivocat de debat o jo no m’he sabut explicar bé.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Oriol Roig
Oriol Roig
20.10.2020  ·  22:18

Què voleu que us digui… Potser que passin a manar d’una punyetera vegada. Amb tota la testosterona d’un sol ou, Espanya va perdre les colònies africanes en plena dictadura. Potser amb la testosterona de dos o de quatre aconseguirem que també perdi les colònies entre Gibraltar i els Pirineus. Millor les coses clares que amb les mitjes tintes del Gobierno actual, que en el fons és una tinta tan negra a efectes pràctics com ho era la del PP o ho seria la de Vox. La diferència és que una part de catalans que ara se sent còmode amb un Gobierno “progresista”, potser no s’hi sentiria amb un de Vox.

Josep Almar
Josep Almar
20.10.2020  ·  22:21

Dons estem fotuts. No veig cap polític en el panorama català capaç d’entomar el repte i proposar sortir cagant llets d’Espanya. Temps negres i penúries econòmiques que patirà tot el país. I jo voldria deixar de ser propietat d’algú que em tracte malament.
Només una excepció al panorama de mediocritat catalana i amb fort lideratge: MHP Puigdemont. No vull imaginar-me un enfrontament Vox-ERC amb l’Oriol dient a Vox que estima als espanyols i l’altre enfotent-se de tots nosaltres mentre ilegalitza partits indepes i entitats socials, ja ens han demostrat abastament que molts jutges d’altes instàncies els hi riuen les gracies i juguen al mateix partit…sempre a punt per fotre’s amb Catalunya i els catalans per el simple fet de ser-ho

Alfons Tur
Alfons Tur
20.10.2020  ·  22:25

Sincerament, dubto que mai a Espanya hi hagi una massa crítica prou gran per a fer-ne una cosa diferent, però en qualsevol cas, no és pas la meva guerra.
Pel que fa a Vox, el gran perill no em sembla que entrin o no al govern central (que hi entraran segur, un dia o altre), sinó com han reconduit l’autoritarisme espanyol tradicional , amb totes les característiques que esmenta el Sr. Partal i l’ha fet esdevenir una part més del panorama polític del règim actual. Cal no oblidar però, que qui va encetar aquest neofeixisme espanyol desacomplexat fou ciudadanos; el seu paper de droga de disseny, aparentment tova que ha dut ara espanya cap a la droga dura actual, que és vox.

Josep Usó
Josep Usó
20.10.2020  ·  22:35

El que em sembla clar és que a Espanya hi ha una amplíssima base sociològica molt nacionalista i molt reaccionària. Però molt. Segurament, en poc temps, VOX serà partit de govern. Caldria haver partit palletes, com es deia a la Plana, quan això arribe.

Matilde Font
Matilde Font
20.10.2020  ·  22:39

A mi no me fan cap gràcia els de VOX ni crec que són una anècdota aïllada, més bé me fan molta por. Que conste que la resta de fatxes també me’n fan de por.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
20.10.2020  ·  22:57

jo no m’he sabut explicar bé.

Doncs no, crec que dones massa importància a VOX

Felipe González era un inútil, però tenia més categoria que aquesta gentussa. No estic d’acord en que els comparis. Si la gent vota VOX, es que vol una Dictadura com la del Tsar Putin?

Josep Castelltort
Josep Castelltort
20.10.2020  ·  23:04

No aconsegueixo entendre aquesta preocupació tant gran pel paper de Vox. Catalunya no s’independitzarà si no cau el règim del 78. El règim del 78 caurà quan el sistema polític divideixi als espanyols seriosament en dos bàndols i no sigui presentable internacionalment. Qui més ajuda a que això passi és Vox.
Que no és bonic? Gens. Que és perillós? Sí.
Però el més perillós per a Catalunya acomodar-se a un Gobierno de España progressista, que és qui millor sap dividir els catalans i ensorrar-los.

Antoni Dalmases
Antoni Dalmases
20.10.2020  ·  23:08

Espanya és plena de franquistes. Catalunya està farcida d’icetes, carrizosos, duranlleides, albiols, comuns, mossos brimoarro, colaus , colauetes i valls, amb escolanets pseudoesquerranosos de repúbliques missaires amb el bisbe a guaret repartint excomunions i epístoles cíniques. En aquest panorama, la gent normal, les persones, no tenim més remei que esperar l’ apocalipsi.

A mi, que mani Vox em repugna, però que uns indecents que prometen negociar i mercadegen rient mentre ens estomaquen, em resulten odiosos. Vull dir que, com deia el poeta salvadoreny Roque Dalton: “No oblidis mai / que els menys feixistes / d’entre els feixistes / també són / feixistes”.

Victor Serra
Victor Serra
20.10.2020  ·  23:20

Totalment d’acord. Es molt perillós el que està passant amb VOX. Tant el PP com Ciudadanos, que en el fons són quasi el mateix que VOX, varen blanquejar-lo acceptant el seu suport per formar Govern, pensant que el farien desaparèixer quan volguéssin i ara està a punt de menjar-se’ls a tots dos.

Josep Maria Rúbies
Josep Maria Rúbies
21.10.2020  ·  00:03

I ara la dreta espanyola esborra els poemes de Miguel Hernández del cementiri de l’Almudena. Y després que faran? La dreta que fa això és feixista. Són els fills del “guia” Aznar i del Nacionalisme totalitari. Estem en perill d’un període totalitari.

Antoni López
Antoni López
21.10.2020  ·  00:19

Ja era hora que algú ho digues. La fam i la pobresa van votar a Hitler.Els qui varem “viure”durant el franquisme no volem o no hauríem de voler tornar-hi i em temo que hi tornarem empesos per els efectes del Covit-19, administratius, econòmics i polítics ben aprofitats per als carronyers.

Josep Gualló
Josep Gualló
21.10.2020  ·  00:23

ESTIC UNA MICA PERDUT

VOX va exercir d’acusació particular en totes les causes contra l’independentisme. Això demostra que forma un tot amb el poder judicial.

No entenc els globus sonda llançats darrerament parlant de possibles indults. Tampoc entenc que ahir ala tarda, l’audiència nacional vagi absoldre al Major Trapero i la resta de la Cúpula del Mossos de tots els delictes de que estaven acusats.

La sentencia serà comunicada a les parts avui. El dia que VOX presenta la moció de censura. Hi ha massa coses que no lliguen. Qui sap si avui lligaran.

Joaquim Torrent
Joaquim Torrent
21.10.2020  ·  00:29

No és només Vox, avui s’ha ratificat una sentència que prohibia les comunicacions en la nostra llengua entre el PV i les Illes o el Principat…

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
21.10.2020  ·  01:03

QUATRE BARRES I TRES PAÏSOS:

1. Heu parat esment que dintre (per les forces d’ocupació) de l’estat colonial els únics que plantem cara som els territoris colonitzats?

2. Em podeu explicar algú qui planta cara a les “demarcacions hautomàtiques” com Múrcia i Albacet, Andalusia, Extremadura, Andalusia, Castella la nova i la vella (per dir-ho quan hi havia voxisme amb Franco al capdavant), Sabta, Mililla i l’Aragó?

3. Com a internacionalista global convençut crec que l’espectacle de veure l’estat colonial gestionat pel feixisme madrileny (i amadrilenyat a les colònies peninsulars) serà un gran esdeveniment i implorant la socialdemocràcia estatal seny i trellat serà per a baquejar-nos de riure.

4. No estic avesat sobre el tema però em podeu informar si el quintacolumnista i col·laboracionista Gabriel Rufián ha entrevistat al seu programa “La Fábrica de España Una, Grande y Libre” algun membre del futur “gobierno” voxià per a fer-hi unes rialles plegats?

Josep Blesa (València)

Robert Mora
Robert Mora
21.10.2020  ·  01:03

Absolutament d’acord amb les tres idees força.
La primera que Vox acabarà substituïnt el PP, ho he dit moltes vegades i la reticència a entendre que la gent està farta de correcció política és molt intensa. Perquè l’única diferència entre PP i Vox és la hipòcrita correcció política del PP.
La segona, que l’esquerra espanyola no té res a fer a mitjà i llarg termini sense desfer-se’n de la pesada càrrega del nacionalisme espanyol, però que està tan enviscada que no hi pot (ni vol) fer-ho.
La tercera, que ja s’ho faran. Espanya no és el nostre afer. A nosaltres ens atenyen la independència dels nostres pobles, català, valencià i balear i de la nació completa, en aquest ordre o en el siga mes convenient.

Gemma R.
Gemma R.
21.10.2020  ·  01:13

Si que se t’ entén Vicent. Que l’ esquerra espanyola per poder fer d’ esquerra primer ha de fer neteja del franquisme a les institucions, però no pot fer-ho si primer no re-democratitza, i no pot re-democratitzar si no accepta i recolza el dret d’ autodeterminació, veient en la descomposició de l’ Estat, una oportunitat de començar de 0. Si no es treu Catalunya de les urpes del règim, el règim no es trencarà mai, perquè sóm la seva menjadora econòmica i l’ enemic necessàri d’ ón treure els vots. El problema és que els que conformen el règim, també són al PSOE molts d’ ells, i ténen molt de pès. I a Podemos no hi ha valentía necessària per abandarar una revolució. Ara que són dins veuen lo gros que és el problema. Per tant, no ho faran. I els nostres es quedarán parats com ara, mentre ens van prenent eines, i per quan Vox sigui al poder, estarem tant desprotegits q no podrem ni moure un dit sense que ens vagin tancant un a un a la presó. Per això és urgent marxar, i costa de creure que un partit estigui boicotant la unitat per a fer-ho. Costa i fa mal. I la pandèmia ens té tancats sense capacitat de movilizació. Estem ben atrapats.

Antoni Gavarró
Antoni Gavarró
21.10.2020  ·  01:29

Segons expliquen les cròniques sobre la societat alemanya de principis dels seixanta, la derrota i els crims de guerra hi estimularen una general convicció sobre les culpes i les causes segons la qual provenien de les circumstàncies esdevingudes després de la derrota de la primera guerra mundial. Ho he recordat tot llegint l’Editorial dels Sr. Partal d’avui, en la seva encertada referència a “la frustració que bona part de la població va acumular havent de reprimir els seus sentiments els primers anys de la transició és ara la benzina que catapulta Vox”.

És la diferència entre una derrota sense pal·liatius i una condemna pública com la de Nuremberg, i una adaptació per conveniència i interès dels franquistes a les formes de la democràcia liberal, sense destruir ni l’artefacte del saqueig econòmic armat durant la dictadura ni les seves bases ideològiques. La reacció de la societat agressora és molt similar, però la seva transcendència política és diametralment oposada perquè les relacions de poder són del tot oposades.

Arendt escrivia en aquell moment que els nazis pels crims comesos i que tothom creia impossibles, amb poc temps havien destruït tot el teixit moral occidental. Pel contrari qualsevol observador de les elits espanyoles, comprovarà que el teixit moral espanyol predominant i tradicional, allunyat del general del món occidental, per allò tant controvertit com real de la “banalització del mal”, es manté intacte en els seus postulats més autoritaris i materials i tant el PSOE fins a Vox en són la prova perquè les diferències són sobre les formes, el to i la intensitat però no sobre tals postulats d’arrel imperial.

És possible però bastant difícil que la independència catalana sigui una realitat sense la derrota total del nacionalisme espanyol, però molt més improbable és encara la seva derrota per l’adveniment d’unes forces polítiques espanyoles renovadores. No sé a quins pensadors i estrategues serbis es refereix el Sr. Partal quan fa el paral·lelisme entre Iugoslàvia i Espanya, però aquesta conclusió hauria de fer variar del tot tant alguna de les tàctiques electorals d’algun dels partits independentistes, com la no intervenció de la UE no fos cas que a la fi el nacionalisme espanyol, emulant el nazisme, ensorri al seu torn tot el teixit moral occidental per mantenir el propi heretat del franquisme. De moment ja n’ha fet alguns estrips no menyspreables degudament aprofitats per Turquia, Polònia, Hongria, Rússia, Xina i els que vindran.

Carme Perello
Carme Perello
21.10.2020  ·  06:51

ezpaña mai s’enfrontat a fer-se un auto-anàlisi.
Per què ara? si tenen la gallardia patriotera ezpañolista com mai¡
tenen molts ciutadans -apart dels cayetanos, marquesos, amigotes, empresaris-amigotes-
ciutadans de peu, que amb una paraule d’ezppppppaña, se’ls hi posa els pèls de punta.
No ens enganyem¡¡¡ no canviaran, per què?????
Perquè tenen l’educació, la filosofia de ser ezppppañol, amb un orgull descalvacat en el temps, per sobre de tot.
Sí, ara amb el missatge de la por, se’ls estan posant a la butxaca.
Això de la convivència a Catalunya, no ara, abans dels 2012, que amb un veí, no parlàvem del tema de cultura, política, etc….per no engrescar el vesper…..ara és la primera bala que llencen. Tenen les tv, ràdios, diaris, fent propaganda de l’orgull ezppppañol.
I això, malgrat ens pesi, part d ela societat ezppppañola els hi agrada.
I parlem de l’ezppppña profunda, però no vol dir la pobre ezppppña, vol dir la
pobre de ment¡¡¡¡ aquesta és la que controlen 4 desalmats miserables en plan hitlerià.

Joan López
Joan López
21.10.2020  ·  06:57

Totalment d’acord amb al comentari de Oriol Roig,millor un enemic sense careta a lo que tenim ara,un predigistador amb careta de bò,però tan o mes nacionalista espanyol que vox.

Berta Carulla
Berta Carulla
21.10.2020  ·  07:40

He arribat tard a l’editorial d’ahir però m’interessava molt. Benvingut benvolgut Vicent, ja era hora! És tan necessari parlar d’això dels mitjans!! La tv i la ràdio fan molta molta pudor, efectivament, ÉS UN DRAMA! Si us plau Vicent no deixi de denunciar, ens hi va el futur, la llibertat i fins la vida.
Enganxo el primer dels comentaris que m’he trobat, d’antologia:

“El Dr.Oriol Mitjà no entenc per què suscita tant de rebuig i hostilitat. Suposo que a la gent no li agrada que se’ls parli tan clar, sense pèls a la llengua. Vaig veure l’ entrevista i efectivament ell parlava en termes generals i va ser l’ Ustrell qui el va arraconar cap a la convenient pregunta i la inconvenient resposta.Que tinguem gent tan qualificada i reconeguda internacionalment com l’ Oriol Mitjà i no pugui expressar la seva opinió en un mitjà públic quan se li està demanant expressament per l’ actuació de la consellera en plena pandèmia, demostra la classe de sectarisme inherent als mitjans públics. L’ editorial de la Laura Rosel em va semblar una estratosfèrica i acarnissada reacció contra un expert epidemiòleg que en tot cas, li dóna mil voltes a la consellera en termes de coneixement científic. Una defensa tan escandalosa d’ un partit des dels mitjans públics fa molta pudor. ER espero que es foti una gran castanya a les el.leccions perque estem arribant a punts intol.lerables. Ho han enfonsat i boicotejat tot. La gent del carrer tenim ulls, no som idiotes i podem discernir el que estan fent.”

Gràcies un cop més Vicent, el país estem en les vostres mans.

Us demano a tothom disculpes per aquesta intromissió.

Carles Serra
Carles Serra
21.10.2020  ·  08:39

Gràcies com sempre Vicent, qui ha donat valor democràtic a VOX són els partits que no han tingut cap problema a manifestar-se amb vells, com tampoc senyalar-los con feixistes/franquistes; l’exemple més clar de lo que intento dir, és quan en el Parlament de Catalunya el franquista Cuscubiela els i deia demòcrates amb els Cs, PP i PSO€ de Catalunya, titllant d’antidemocretes a la resta de partits.
* torno a recordar lo que fa anys va dir en Pla : lo més semblant a la dreta espanyola, és l’esquerra Espanyola
*També quan algú va dir que dintre de cada espaÑol hi havia un petit Franco.
Una solicitud Sr.Vicent, a veure quan fa una editorial analitzant els ciutadans que viuen a Catalunya i que el seu vot pot anar entre PSO€ de Catalunya a Cs

Albert Miret
Albert Miret
21.10.2020  ·  08:56

Curiosament, Vox apareix a Espanya -dic apareix, perquè ja hi era des de sempre amagat dins del PP- de la mà del rei Felipe VI. Ho dic, perquè qui tingui por de l’arribada al poder de Vox, ha de pensar que el seu poder ja fa temps que el patim. O no és tenir tot el poder estar comandat pel “Jefe del Estado” directament? Sí, si, és l'”aporellos” el que tiba els fils a l’organització de Jutges, Fiscals, Policies, Abogados del Estado i, per descomptat, del Clero. Què volen fer ara? Prohibir els partits no nazionalistes espanyols, destruir totes les autonomies, i -sobretot- acabar amb la història, l’idioma i la cultura catalanes que és la seva obsessió per sempre més. Que no ho estan fent ja des de l’1O no només Vox, no, sino Vox, PP, PSOE, C’s i PSC, i més passivament Podemites, Comuns i fins i tot la cúpula directiva d’ERC? La gran vergonya no és només a l’Espanya podrida, és a la Unió Europea que covarda com sempre, calla davant d’una nova onada de nazisme sanguinari, que ells van conèixer tan bé.

Eduard Pertíñez
Eduard Pertíñez
21.10.2020  ·  09:32

No acabo d’entendre que a la portada d’avui de Vilaweb no hi hagi cap referència a l’absolució de Trapero. Potser és que vaig errat o el meu navegador no s’actualitza correctament, però jo no ho trobo.

Joan Begue
Joan Begue
21.10.2020  ·  10:00

Soc apostata, pero permeteu-me que deguin la tradició doni gracias a Deu.
Ojala guany la moció de censura el Abascal Campeador i les seves ordres, i analitzeu que això es d’una estratègia que transcendeix a la Zarzuela i les arrels de don Pelayo.
Estem davant un canvi per esgotament del sistema econòmic internacional i qui millor que la Status quo no vol mantenir l’ordre en els terrenys més inestables fins i tot van fer volar Almiralls van posar papas a la catòlica estimada Polònia.
Aquí a casa tenim un problema força comun i es que encara creiem les guerretes entre dretes i esquerres, entre el setè de cavalleria i els indis.
Deixeu-los que beatifiquin en Franco i l’enterrin novament junt amb el braç incorrupte de sta Teresa
Que la merda sura un temps i al final es desfà en residu orgànic.
Sempre han estat be en format A. GUERRA o el señorito González.

Joan Aymamí
Joan Aymamí
21.10.2020  ·  10:01

Abascal, Garriga, Casado, Feijoo… que en pensen “els que manen?”
Fa uns anys, el 2014, el banquer Oliu proposava “una especie de Podemos de derechas… el Podemos que tenemos nos asusta un poco.” I criticava PP i PSOE perquè cap d’ells representa els interessos empresarials ni son defensors de l’activitat privada…
Curiosament el 2015, Cs de Rivera van passar 7.6% dels vots i 9 diputats a 17.9% i 25 diputats al Parlament. Però el més gros va ser que es van presentar també al Congreso i els nous partits varen obtenir 20.7% vots i 69 diputados Podemos&Co. i 13.9% vots amb 40 diputados Cs. Rivera-Oliu “même combat”?
I ara que en diu? i la col·lega Botin? i el Florentino? S’hauria de preguntar a Bertin Osborne i col·legues si deixaran caure Aznar per posar-hi Ortega-Smith. El problema potser és que Casado s’ha carregat la Cayetana i el Villarejo&Co diuen que Soraya i la Cospe estan a matar. Però no imagino Fainé posant el “yugo y las flechas” en la Visa de LaCaja. Això no!

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
21.10.2020  ·  10:19

Si miramos al siglo pasado nos damos perfectamente cuenta que en todo el mundo la izquierda que no ha defendido la Libertad siempre ha acabado en un espantoso desastre

En España la que llaman izquierda es una chapuza de una ignorancia y un cierre mental apabullante… No sólo no defiende la Libertad sino que la persigue, la humilla y la aplasta.

El pobre Sánchez y todo su PSOE, el pobre Iglesias y todo su PODEMOS en la actitud de ir de listos que tanto los caracterizan oponiéndose a la Libertad de elegir del Pueblo de Catalunya en estos tres años la única cosa que han conseguido ha sido el asombroso crecimiento de la derecha más auténticamente reaccionaria y franquista de VOX

No es para nada una broma decir que Sánchez, con su PSOE y Iglesias con su PODEMOS han sido los auténticos padrinos que han propiciado y hecho tanto crecer a VOX y dar leña al más feroz franquismo

¿ER?

Un pobre partido de imbéciles… No hay otro nombre que merece los que solo son los siervos de los siervos de la deriva fascista en acto

Jordi Miralda
Jordi Miralda
21.10.2020  ·  10:41

És molt interessant l’afirmació de Vicent Partal dient que “No passa mai, però, que un nacionalisme salte d’una banda a una altra sense que un fet molt major, extraordinàriament gran, l’hi obligue”. Crec que això és cert quan la direcció del salt és d’un nacionalisme reaccionari i supremacista cap a un d’ideal progressista i democràtic. Però quan el salt és en direcció contrària, malauradament el salt es pot produir de forma molt més oculta i aparentment suau, que sembli una cosa que formi part del sistema. No cal sinó recordar la transició de la república de Weimar al nazisme, i el que ha passat i pot passar als EUA amb Donald Trump, al Brasil amb Bolsonaro, o a l’Índia amb Modi.

Josep Salart
Josep Salart
21.10.2020  ·  10:49

Sincerament crec que, quan marxem, i serà molt aviat perquè a les properes eleccions desmuntarem la cúpula d’ ERC i no ens podran parar, dic que crec que veurem un terriotori español immers en una guerra entre, els que voldran manar i els pobres enganyats de anys i anys. Es desmuntaran les comunitats autónomes per l’intervenció directe de la UE, probablement l’idiota del rei, marxarà i els de l’Ibex escamparan tant com puguin el seu poder per no trobar-se pel mig. No és Vox ni PP, ni PSOE, és que tots son españols abans de rés i clar, voldran continuant sent “muy españoles, muchos españoles y todos españoles”. M’ho espero per veurel’s esbodellant-se.

Presos, families i tots el que patiu diariament, exiliats, dona i filles d’exiliats, ja venim i ens venjarem, mala feina però és lo que tocarà ¡¡

Eduard Samarra
Eduard Samarra
21.10.2020  ·  10:50

Anem cap a un model de societat on l’extrema dreta està quedant totalment legitimada. És un error de base pensar que la gestió de la pandèmia és una excepció en el dia a dia. Pregunta retòrica: qui se sentirà més còmode i impune en una societat on els veïns, paranoïcs i emporuguits, ens denunciem els uns als altres, els governs autoritaris invaeixen la nostra sobirania (tant la del cos com la de les relacions socials) i la censura és tan extrema que expressar certes idees comporta presó?

Per a qui estigui obert a deixar entrar noves idees.

https://www.youtube.com/watch?v=PRu6Mgb49Uk

Salutacions

Gerard Palacín
Gerard Palacín
21.10.2020  ·  11:26

Absolutament d’acord. El virus Vox és el virus del supremacisme estúpid, dels egoistes, dels malvats… Ens ho adverteix Rob Riemen. Aquest virus maligne s’estén per tot Europa, una mentalitat malalta, una mentalitat de tarats… que no podem menystenir, perquè la seva capacitat de fer mal és molt gran

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
21.10.2020  ·  11:39

I davant d’una molt possible arribada al poder dels franquistes què passarà amb els presoners i exiliats? Què passa amb la nostra cultura? Amb la democracia i els drets de tots, i especialment de les dones? Fem tard, això no és cap broma.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
21.10.2020  ·  11:52

Espanya aguantarà el desprestigi perquè ara, amb VOX ha retrobat la seva essència fundacional de segles MOLT ANTERIOR AL FRANQUISME.

Quan diem que Espanya és un estat fallit no ens adonem que ells funcionen millor amb consignes colonials i militars perquè molts ciutadans NO SÓN DEMÒCRATES en absolut i Europa no fa (ni crec que pugui fer) res.

Amb VOX pot passar el mateix que passava amb el Partit Nazi: alguns se’l prenien com una broma passatgera. Però va ser votat per una gran majoria d’alemanys cansats de veure una Alemanya que, tot i democràcia, no avançava politicament ni econòmicament.

Vull equivocar-me però penseu que dreta i esquerra són un clam uníson que demana I VOL un imperi espanyol com el triturar les civilitzacions americanes.

Ara estan convençuts que podran triturar Catalunya i el “comunisme” de Podemos i, per tant, tenen la moral de victòria dins del cor.

Pep Agulló
Pep Agulló
21.10.2020  ·  13:33

DRETES, ESQUERRES, EXTREMES…

Què és ” l’extrema dreta de Vox”?

Vox és un partit de l’Estat espanyol que ha triat per guardaespatlles en els temps que corren. Una particularitat diferent de la resta de feixismes europeus.

L’Estat deu estar molt espantat…

Carles Viñals
Carles Viñals
21.10.2020  ·  13:41

Em cau l’ànima als peus sempre que llegeixo “Espanya implosiona”, “Espanya és a punt de caure”. Xifrar en la mort de l’enemic l’única esperança de “victòria”, al marge de tota reacció digna d’aquest nom, és una confessió tàcita d’impotència i derrota. Espanya no caurà per sí sola, perquè als espanyols els lliguen sentiments i principis de provada solidesa (no importa la seva qualitat moral), que els immunitzen contra qualsevol daltabaix politic i/o econòmic, i els cohesiona al voltant del concepte d’Espanya com ja voldría jo que als catalans ens cohesionés la idea de Catalunya.

Espanya no cau; a Espanya se l’ajuda a caure amb l’acció combinada i continuada de polítics i poble, començant per mostrar-li desobediència en totes i cada una de les innombrables ocasions que ens ha donat al llarg dels tres útims anys. No importa per quina d’elles començar, perquè totes són bones i qualsevol moment és el millor moment per revoltar-se. Voleu saber l’última de totes, estimat “Govern efectiu” nostre ? La prohibició d’utilitzar la llengua catalana en les comunicacions oficials entre València i les Balears. Desobeïreu o acatareu ? Quina pregunta més tonta oi? Doncs bé: si acateu aquesta ordre per defugir la repressió, (qualsevol que aquesta sigui), ens confirmareu un cop més que els catalans no tenim dirigents o, si més no, no tenim els que ara mateix necessitem. Al mariner que no sap on vol anar, cap vent no li serà favorable.

I nosaltres ? Pensem fer alguna cosa a més de blasmar (amb tota la raó del món, això sí), la inoperància i claudicació del “Govern efectiu” ? O ens decidirem a actuar començant per desfer-nos d’aquesta angoixosa i paralitzant sensació de solitud i aïllament ? Ens organitzarem (clandestinament, per descomptat), en ordre a enfortir-nos en tots els aspectes, començant per enfortir la nostra moral de lluita i dotar-nos dels mitjans necessaris ? I no em pregunteu com es fa això, perquè teniu com a mínim la mateixa intel.ligència i imaginació que jo, que lògicament no us ho explicaré aquí mateix. Que tampoc no farem això, que és molt perillós ? Ho entenc molt bé; la por és lliure i tothom és lliure també de constituir-la en rectora única del seu capteniment. Però em quedarà mol clar que de la mateixa manera que a Catalunya no tenim dirigents, demostrarem que tampoc no hi ha poble. I dubto molt que, fins i tot si Déu ens deparés l’home que ens pogués dirigir, tinguéssim la intel.ligència per reconéixe’l i el coratge de seguir-lo. Continuem doncs vessant metres cúbics de tinta en meditadíssims editorials, acuradíssimes anàlisis, inspiradíssims articles i comentaris de tota mena, en la confiança que acabin ensorrant Espanya com les trompetes de Josué feren caure les muralles de Jericó.

D’una biografía de Napoleó en trec una exhortació de Raynal que ens vé (a tots, polítics i poble), com anell al dit i que deixo a la vostra consideració. Lamentaré que a més d’un i de dos li pugui semblar massa dur. Més dur és encara per a mí sentir la necessitat de dir-ho.

“Pobles febles, pobles estúpids, doncs que l’opressió continuada no us aporta cap energía, doncs que us manteniu en gemecs inútils (…) doncs que sou milions i suporteu que uns quants homes armats us dominin al seu antull, OBEÏU !! No ens amoïneu més amb els vostres planys. Apreneu si més no a ser desgraciats, ja que no sabeu ser lliures.”

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
21.10.2020  ·  15:54

Bona tarda!
Per llegir-vos a tots cal molta, molta estona.
Cadascú expressa les seves opinions amb més o menys paraules, però tots i totes estem d’acord en què el VIRUS de Vox vol aprofitar-se de la situació sanitària-social-laboral-política … per aprofundir en la seva empenta. Saben que a Ñ n’hi ha molts dels seus, que de moment estan semiadormits al PP i Cs.
La moció propaganda de Vox d’avui pretén captar més votants i els gurús del ‘Gobierno más progresista de la historia’ ho han veneït tot pensant que encara en traurien ells profit.

Molt em temo que pugui ser a l’inrevés.

Amb tot, nosaltres hauríem de treballar més per “marxar” que per seguir amatents als afers de Ñ.

Salvador Molins
Salvador Molins
21.10.2020  ·  17:40

‘L’estat espanyol està molt espantat’, jo crec que per això mateix fa temps que s’està preparant per aturar – nos i destruir – nos, ja que Espanya veu i pondera el que nosaltres els catalans i els nostres dirigents no volem veure, no ens ho acabem de creure, som un elefant amb les cadenes trencades.
Criticar ER? Intentar destapar el seu error? Millor optar directament per Puigdemont, tots junts, quants més millor. I, encara millor optar per qui es comprometi en aixecar la DUI, completar – la! En la línia final expressada per Carles Vinyals: Siguem lliures! Tots junts, àdhuc la gent fidel a ERC.
No defallim! No podem defallir, hem de persistir.

jordi Rovira
jordi Rovira
21.10.2020  ·  18:04

Efectivament, adobar Espanya no és feina nostra. Tampoc la podríem fer. I com molt bé redacta l’editorial, hi ha nacionalismes de molt tipus; però quan aquests van donant bandades és que alguna cosa passa. Si Catalunya deixa de jugar a ser el motor d’Espanya, la seva carta de presentació, i la seva opció de viabilitat; només resta la radiografia de l’Espanya profunda: aquest problema Europeu que ja no es pot deixar més de banda. Certament, la geopolítica que mirava el sud espanyol com un espai exterior, ara es topa de cara amb una realitat incòmode. Però també amb un model d’oportunitat que pot ser la base d’experiències possibles a aplicar en les altres fronteres d’Europa. I sí, l’extrema dreta es rearma, però també s’exposa. Nosaltres hauríem de ser els primers en ser alhora tan clars en veure-hi els perills, com en desitjar la seva exposició. L’experiència del franquisme latent no és gens positiva, i sembla com si encara no acabéssim de veure’n les conseqüències.
Per tant, davant de Vox tot el respecte, com també la més ferma de les oposicions; i per descomptat, utilitzar tot allò que ja té de feblesa per a derrotar el nacionalisme espanyol: el nostre enemic declarat, i el nostre referent al respecte del que no volem ser.
PD: L’espanyolisme d’esquerres té aquí un taló d’Aquil·les que hem d’explotar.

Josep Parareda
Josep Parareda
21.10.2020  ·  19:03

Deixant un moment de banda el tema de l’article, voldria comentar que m’han cridat l’atenció la sintaxi dels mots “cassareta” i “serb”. Del segon mot al GDLC només hi surt la forma “serbi” (individu del poble eslau de Sèrbia), no pas serb. I pel que fa a “carasseta” el GDLC diu que vol dir “carota”. Aleshores el text d’en Partal diu:

“[…] es presentarà com l’alternativa a Sánchez. A un Sánchez que ja ha arrossegat personalment cap a la bandera a la carasseta”.

No acabo d’entendre la frase. Voldria dir potser “arrossegar la carota a la bandera”?

Pel que fa al tema dels de VOX (que vol dir “la veu” en llatí) que ves per on, ja fa anys i panys que hi ha un grup musical Pop que es diu ULTRAVOX (excel·lent grup res a veure amb el feixisme) i casualitat, fan servir ULTRA de prefix, mentre que aquests de VOX haurien de dur ULTRA de sufix.
Tant és que hi hagi en Pere com en Pau a Madrid, el seu objectiu sempre és i serà assimilar-nos “sin que se note el cuidado” o a ventallades, tan hi fa. Però saben que primer han de destruir la llengua catalana per a aconseguir-ho (fou l’objectiu en la fundació de C’s).
Aquest paio amb esguard de dimoni d’Els Pastorets no fa gens de bona espina, i els seus deixebles de C’s i d’en PePe no son pas uns angelets tampoc. Tanmateix els més anti-catalans varen ser i són en Guerra & González, que es disfressaven de xaiets progres.

Roser Caminals
Roser Caminals
21.10.2020  ·  19:08

No crec que el poder ascendent de Vox resulti en una Espanya diferent. L’única conseqüència positiva que se’n pot desprendre és generar més energia independentista.

ramon Feixas
ramon Feixas
21.10.2020  ·  20:15

Doncs aquesta és la situació. Hi ha qui s’emperna en dir que tot l’espanyolisme és monolític i tot l’independentisme és monolític. No ho és una banda ni ho és l’altra. Conclusions? Cap. Serien inútils totals. Reflexions? Moltes, encara que siguin inútils totals. Potser seria bo de començar a desgranar la pluralitat de l’espanyolisme i la pluralitat de l’independentisme per no fotre’s la gran castanya. Com més se sàpiga explorar la pluralitat d’una manera enfocada a l’objectivitat, més possibilitats hi haurà de guaitar far vers un bon port, però no cal picar esquerdes d’un monòlit mastufejat. A veure si es confronten opcions d’una manera on la confrontació de sigui destrucció. Però més sovint que no plou els termes són interpretats sense opció a avaluar la reinterpretació si aquesta no ve de la pròpia reva .

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes