A Espanya els testicles prenen el lloc del cervell

Aquell 'aporellos' del 2017 tenia un preu altíssim i PP i PSOE –perquè, com diria Unamuno, tenen testicles al cap en comptes de cervell– el pagaran ara

Vicent Partal
21.02.2022 - 17:58
Actualització: 21.02.2022 - 18:58
VilaWeb
Partidaris d'Ayuso es van concentrar ahir diumenge a les portes de la seu del PP. Fotografia d'Emilio Naranjo

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Unamuno és una mala bèstia, un personatge histriònic que, tanmateix, precisament per la pròpia exageració, encarna perfectament aquesta Espanya desorientada que corre, ja fa més de cent anys, com una gallina sense cap en cerca d’algun relat creïble i que s’aguante sobre quina és la seua identitat, sobre què caram és això de ser espanyol. Però, a vegades, la seua pirotècnia verbal té molta gràcia i encert.

I per aquest motiu aquest cap de setmana he rellegit aquella famosa carta que va escriure a Azorín, parlant precisament de Catalunya i de la independència que tant temia veure arribar. I l’he llegida arran de l’espectacle que s’ha armat amb tot això del PP partit i barallat, Vox veient-se ja a la Moncloa i el PSOE corrent a reconfigurar-se com un partit de centre, enemic de les esquerres i dels separatistes i la mala gent i garantia de la pàtria única, unida i estable –ja m’enteneu… I he trobat un fragment que em sembla molt encertat i útil per a entendre on som. Don Miguel, parlant de la “bàrbara mentalitat castellana”, diu que “a Madrid tenen testicles en compte de cervell” i que d’ací naixen sempre els seus problemes. D’aquella correspondència ja fa un segle, però reconec que encara m’ha servit per a mirar-me aquest sainet divertidíssim que s’ha muntat i que té la gran virtut que trencarà –a molt curt termini, perquè la farà literalment impossible– aquesta etapa lamentable que l’independentisme català viu d’ençà de les eleccions d’ara fa un any.

Per què? Perquè això, tot aquest espectacle de corrupció descarnada, masses cridaneres, guerra civil mediàtica, càlculs sense ideologia i driblatge curt sobre un camp ple de fang, solament té dues eixides possibles. A curt termini, o a Espanya mana obertament el feixisme o mana el PP amb el PSOE, de bracet l’un amb l’altre. I totes dues possibilitats, i aquesta és la gràcia del moment, fan que siga impossible, impracticable, aquest projecte tísic i pusil·lànime que ens ha proposat el govern d’Esquerra Republicana i Junts. Aquesta cosa d’anar escolant-se pel forat de l’aigüera sense cap més pretensió que deixar passar el temps escalfant la cadira.

Fa anys que avise –ho vaig dir molt clar, per exemple, en aquest editorial del 2020– que el bumerang de la revolució democràtica catalana, de l’octubre del 2017, colpeix Madrid; i que açò té conseqüències molt importants per a nosaltres. Fa temps que avise que Vox pot guanyar les eleccions espanyoles simplement perquè és la cosa més natural en un país embriagat d’un nacionalisme, l’espanyol, que sempre ha estat feixista i que no pot ser més que feixista. Ja fa molts anys, concretament el 2013, em vaig discutir amb uns quants ingenus perquè vaig dir que el PSC, si s’arrimava al nacionalisme espanyol, tombaria cap a l’autoritarisme, cap al feixisme, i acabaria obrint-li la porta. No hi ha pitjor cec que aquell que no hi vol veure, però ací els teniu. Personalment, no em fie mai de les enquestes però sí que m’interesse per allò que dibuixen com a tendència i aquest cap de setmana n’hi ha hagudes tres que han situat Vox davant el PP en intenció de vot; i dues (aquesta i aquesta) també diuen que l’avança en escons al parlament espanyol. Això, doncs, dibuixa un possible govern Vox-PP però amb la presidència en mans de Vox. L’aporellos del 2017 tenia un preu altíssim i PP i PSOE –com diria Unamuno, perquè al cap hi tenen testicles en compte de cervell– el pagaran ara.

El pagaran o –l’aritmètica no deixa fer més invents– s’hauran d’ajuntar per a frenar temporalment la vergonyeta que els puga fer sentir que aquella Espanya de la transició admirable aparega finalment davant Europa i el món tal com és. Com nosaltres sempre havíem sabut que era: un país corcat per un imperialisme delirant de tercera divisió, incapaç de pensar-se a ell mateix com a res més que com una presó, particularment contra bascs i catalans i en general contra qualsevol veí que siga diferent d’allò que marca l’ortodòxia hereva de la Inquisició.

Però si s’ajunten –és a dir, si el sainet actual acaba amb la senyora Ayuso anant a Vox o amb un partit instrumental que pacte amb Vox i al PSOE no li queda més remei per a impedir el govern de l’extrema dreta que pactar amb el desnodrit PP que puga eixir de l’escissió que s’acosta–, aquest també serà un bon escenari per a nosaltres, per a l’independentisme. Perquè tindrem la coalició del 155 clarament i nítida al davant. Però sobretot perquè cap dels nostres lamentables polítics ja no podrà fer empassar a ningú aquesta ensarronada segons la qual cal ser amiguets del PSOE i donar-los suport en tot. I si ho fan –que malgrat tot encara en són capaços– tindran el fracàs electoral assegurat en qüestió de molt poc temps. Perquè la realitat que es dibuixa a Madrid, la que s’ha fet perfectament visible aquest cap de setmana, no deixa ni un centímetre de marge a cap altra actitud de la part catalana que no siga l’enfrontament i la confrontació. Fins a guanyar.

 

VilaWeb us pot oferir tots els continguts amb accés obert perquè més de 22.000 lectors ja han decidit d’ajudar-nos fent-se’n subscriptors. Si ho voleu, i podeu, us demanen que ens ajudeu a créixer.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jordi Parera
Jordi Parera
20.02.2022  ·  21:59

Per ser justos els unics que donen suport a canvi de res al psoe son els d’Erc supso que per agua tar largument fara servir diputacio i ajuntaments.

Lluis Molist
Lluis Molist
20.02.2022  ·  22:21

Son els mateixos del 36…………..NO han marxat mai. !!!!

Josep Usó
Josep Usó
20.02.2022  ·  22:40

És que es pot enganyar a tot el món un temps o a una sola persona tota la vida. Però ara ja ha arribat l’hora de girar les cartes i veure el joc de cadascú. I Espanya no té res més que l’as de bastos. Mai ha tingut cap altra carta. S’ha acabat el temps de les cadires amb sou a canvi de res.

Joan Benet
Joan Benet
20.02.2022  ·  22:44

No aposti gaire sobre el que poden fer els nostres polítics…
Jo no crec que tinguin límit possar a la indignitat que estan disposats a acceptar. Res que no sigui la pèrdua de sou els pot inquietar el més mínim.

Josep Carreras
Josep Carreras
20.02.2022  ·  22:52

Vicent: no és aixó, l’important és cobrar a fi de mes, guardia civil, policia nacional, exercito nacioná, funcionarios diversos, mossos de cuadra, perdò mossos d’esquadra i demés lletraferits.!!. Endavant empresaris catalans, no defalliu, que la mamella pugui rajar!!

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
20.02.2022  ·  22:58

No servirà la política d’ERC i Junts…..Ni tampoc la de Compromis, q ja toca deixar de fer d’escolanets dels espanyols.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
20.02.2022  ·  23:03

Per sort per nosaltres Espanya mai no ens falla.

Els partits catalans encara serien a temps de posar-se al front de l’alliberament.

Si no ho fan, no caldrà esperar a que perdin unes eleccions. Simplement els il·legalitzaràn i no s’hi podran presentar.

Faríem bé d’anar preparant la llista d’electors per quan això passi perquè són prou incompetents com per esperar fins que ja sigui tard per a ells.

joan rovira
joan rovira
20.02.2022  ·  23:11

Ja ho sabeu lectors de VilaWeb tots a votar esquerres espanyoles perquè les dretes més dretes que, fins hi tot les esquerres espanyoles, no ens facin el mateix que han fet sempre en qualsevol forma de govern, que és sotmetre als catalans. Com feia un comentari tots d’esquerres i espanyols!

O, com per a guanyar aquí significa avançar per la descolonització col.lectiva. Lenta i feixuga sense la col.laboracio dels responsables d’informar sobre l’organitzacio colonial i els seus intermediaris. Proposo, per si és d’interès d’algú, un programa de descodificacio individual dels apartats següents:

A. Les institucions autonòmiques -generalitat i parlament-
*No controlen immigració ni fronteres.
*Tampoc infraestructures: ports, aeroports, carreteres, ferrocarrils i ni rodalies.
*No aturen l’espoli fiscal astronòmic. Només gestiona les despeses ordinàries.

B. Els ciutadans colonials
*Voten l’escenari oficial -institucions autonòmiques- que només gestionen.
*No voten l’escenari paral•lel -DIBA, AMB, CZF, Turisme, Fira, BR, TMB, etc.- on adopten els interessos dels lobbys internacionals, espanyols i catalans.

C. Els intermediaris del format colonial
*Col•legis professionals -Periodisme, Advocacia, Economistes, Enginyers, Arquitectes, Aparelladors, Metges, Ensenyament, etc.-
*Universitats i departaments universitaris, sindicats, etc.
*Foment i tota mena de cercles a redós dels negocis del BOE.

CONCLUSIÓ
1. Sense informar i descodificar aquest entramat colonial és impossible avançar tal com ho demostren els successius intents d’alliberament del poble l’any (1931-1939) repetit (1976 -1982) i aquest segle (2017-)
2. Sense explicar els mecanismes psicològics emprats: a/dissonància cognitiva, b/la mentalitat retributiva i c/dilexia organitzativa. Les consciències individuals estan intoxicades i són incapaces de discerniment.
3. Cal afrontar aquest estat de coses que, ates la singularitat i persistència de l’anorreament físic, psicològic i mental, tant individual com col.lectiu, impedeixen qualsevulla comparació internacionals.
4. No hi ha subjecte polític oficial, encara. I, si “demos”. Aquesta és la paradoxa del colonialisme català. Cal un pacte entre les elits polítiques, mediàtiques i professionals per obeir el mandat del poble.

Joan Mollà
Joan Mollà
20.02.2022  ·  23:19

Les masses del PP, entre l’estupidesa de Casado i la corrupció d’Ayuso tria aquesta. Trista decisió, és tot el que hi ha en un sistema de partits que actuen com un ecosistema, en el què l’espècie dominant acaba essent la que té més mala llet. “Marca España”.
Cap problema si acaba manant la dreta feixista. Bé, el problema serà per als nostres partidets, que es quedaran sense autonomia i sense càrrecs. Com diu en Joan Ramon, nosaltres ja triguem massa a fer una llista electoral i a lluitar a camp obert. A trencar tabús de que som uns rics insolidaris. Som dels pocs llocs on es pot fer créixer la flama de la regeneració democràtica a Europa.

jaume vall
jaume vall
20.02.2022  ·  23:20

La descripció i l’anàlisi de l’editorial és encertada, i demostra que un periodista ben informat, reflexiu, i intel·ligent, pot arribar a anticipar l’avenir.
Segur que és veritat que Castella té testicles enlloc de cervell. No com en Pere Aragonès que té un cervell molt ben endreçat que el porta a prendre les decisions correctes en favor de Catalunya. Per a què necessitem els testicles, si ja ens va tan bé només utilitzant el cervell?
Això de que la deriva autoritària espanyola ens servirà als catalans per cohesionar-nos i vèncer, segurament també devia ser una idea comuna el 1925, i al 1939…

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
20.02.2022  ·  23:27

A mi que m’agrada veure els vaivens dels nostres col·laboracionistes i quintacolumnistes de diaris del tipus “Las Colonias de Madrid”, publicat a València, la “Vanguardia Española de la colònia del nordeste”, publicat a Barcelona i una colleta més de subvencionats des de la metròpoli o per la Confederación Episcopal Española i altres màfies….i els que s’arroseguen darrere del carro com els gossets del tipus ARA fent el que poden per a dir quelcom, per a que algú els crega, tot i no pintar ni fava en aquest conflicte aliè i estranger.

LA CRÒNICA:

A darrera hora del divendres feien costat al poder establert al carrer de Gènova, 13 de Màdrix, a l’endemà, jugada magistral de Miguel Angel Rodríguez, fent-los recular als genovesos, i a darrera hora del dissabte contra-atac traient el tràfic d’influències mercantils, i ara ja, després de les enquestes españoles fent corriments cap a IDA i el seu trànsit situacional acollint als voxistes per tal de salvar els mobles rere la inundació. 🙂

En el fons, no em direu que el nostres col·laboracionistes i quintacolumnistes no són una colla de tonis-cantons en versió tragicomèdica?

M’encisa la possibilitat, des de fa anys, que el Milòvic español puge al poder i acabe amb el seu estat colonial, tal com l’original petà Iugoslàvia:

Tot fent-la desaparèixer del mapa.

Una lliçó que vaig aprendre fa molts anys llegint història i reflexionant-la:

Les nacions ocupades s’alliberen sempre quan a l’estat ocupant governa el més bèstia nacionalisme d’estat. Als colonitzats només els cal resistir i ajudar a que s’autodestruïsquen els colonitzadors.

I que cap connacional caiga en el parany del:

“Si tú no vas, vienen ellos” d’aquella ultranacionalista española dita Carme(n) Chacón que es feia passar per “catalaneta”. Eh, Josep Sort?

Si el que desitgem els colonitzats és que vagen “ellos”!

I el més aviat possible!

A veure si, en aquest viatge, ens centrem en la faena!

Josep Blesa (ValènciA)

Eduard Elias
Eduard Elias
20.02.2022  ·  23:34

Ho sento, però avui no comparteixo el pronòstic del Sr. Partal.

Un any abans (més o menys) de les darreres eleccions, també pintaven a Podemos fent el “sorpasso” al PSOE. Després, “la brunete mediàtica” espanyola li va buscar draps bruts i el que va fer falta per desinflar Podemos i reduir-lo al que és ara: un partit que calla i es va empassant gripaus per apuntalar un PSOE que, comptant amb el seu suport, fa el que li dóna la gana.

La meva sensació és que amb VOX passarà el mateix: ara el deixaran créixer i que amenaci de sobrepassar al PP, però, quan s’acostin les eleccions, ja li treuran draps bruts i punxaran la bombolla, forçant a VOX a convertir-se en el puntal del PP.

L’alternativa del PPSOE… no sé si la veurem formalment. A la pràctica, la veiem cada dia des de l’inici de la transició :-)))

Jaume Riu
Jaume Riu
20.02.2022  ·  23:49

POLÍTICA SENSE EXCUSES
Al dictador Franco, que havia guanyat la guerra, li van riure la gràcia de la successió per una monarquia borbònica instaurada, que no pas restaurada per ell.
Fins el 1975, la població desinformada i atemorida es va creure totes les excuses del règim.
En la transició a la democracia, els partits prohibits i el polítics perseguits pel franquisme vivien tan desinformats i atemorits que es van creure l’excusa de la monarquia, i es van avenir a blanquejar el rei Borbon amb una llei de partits que legalitzava comunistes i republicans, però al mateix temps amb una Constitució que des del 1978 no deixa ser ni republicà ni comunista.
Des de 2010 quan van retallar l’Estatut que haviem votat en referèndum, i l’havia aprovat el parlament, fins avui mateix, resulta que tots els partits de Catalunya són conservadors de la monarquia franquista.
Segueixen tan desinformats i atemorits que alguns encara participen en el govern d’una Generalitat autonòmica sempre intervinguda.
D’aquesta manera es validen les excuses inventades per blanquejar el model autonòmic .
Així doncs, des de fa més de 80 anys, la majoria de la població d’quest país s’ha cregut totes les excuses polítiques.
Però ara, amb el fet evident de necessitar l’extrema dreta per sobreviure, tothom veu que la política del regne d’Espanya s’ha quedat sense excuses.

Cèsar Bonnín
Cèsar Bonnín
21.02.2022  ·  00:26

Potser que parem de mirar sempre cap a Madrid i ens mirem nosaltres mateixos, i no només el malic. Perquè passi el que passi allà, aquí votarem el mateix i seguirem igual. Quan un poble perd la dignitat com nosaltres no és mereix ser anomenat poble, i de fet acaba deixant de ser-ho i desapareix. Aquest és el camí que portem, és el que ens hem buscat i és el que ens mereixem.

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
21.02.2022  ·  02:23

Tu mateix ho has dit, Vicent:
“encara en són capaços”.

I com comenta en Cèsar Bonnín:
“aquí votarem el mateix”.

Entretant tenim gent com en Joan Ramón Gomà o en Joan Mollà (i molts altres) que estan convençuts de que fent
“una llista d’electors”
per guanyar un grapat d’escons farem avenços significatius (sense identificar quins). Tot ignorant que el Parlament de Catalunya ja ha mostrat la seva inutilitat per avançar ni un sol pas més en la conquesta de la independència de Catalunya; doncs com va dir el president Quim Torra:
“un dels obstacles per assolir la independència és l’autonomia”.

I entre els uns i els altres segueixen posant vels als ulls de tothom per evitar adonar-se que és estèril votar en clau constructiva al Parlament de Catalunya. Que el Parlament de Catalunya (o millor dit el que en queda) el que s’ha de fer és demolir-lo i certificar la seva ruïna. I que per tant a les eleccions del Parlament de Catalunya allò que cal és votar en clau destructiva a opcions com Escons en Blanc. I que l’energia constructiva cal dirigir-la al marge del Parlament de Catalunya a un procés autènticament constituent; cosa que no són ni el Debat Constituent ni, per ara, el Consell per la República. Doncs no estan fonamentats en un autèntic empoderament de la gent, sinó en apoderaments parcials i controlats pels seus organitzadors, dirigits exclusivament a legitimar unes intencions no declarades.

Però no patiu, que arribaran les eleccions i anys després podrem fer el mateix exercici que fa en Vicent: recordar que ja ho vàrem advertir. Perquè malgrat tot, i malgrat saber-ne les conseqüències, els mitjans de comunicació (Vilaweb inclòs) seguiran parlant d’allò que diuen o fan els partits polítics, ni que sigui per a criticar-los; tot negligint la feina d’articular un autèntic empoderament de la gent. I als partits ja els estarà bé la crítica doncs com digué en Salvador Dalí:
“És important que sempre parlin de nosaltres, tot i que no sigui amb bones intencions”.

Federació de Comitès Poble Català Albert
Federació de Comitès Poble Català Albert
21.02.2022  ·  04:32

Sí, Vicent, potser que Vox governi Espanya i porti el nacionalisme espanyol annexionista fins on pugui contra el poble de la nació catalana.
Però el primer poble que paga i pagarà que un govern nacionalista espanyol promogui més “a por ellos” a Catalunya, en diferents formats, és el poble de la nació espanyola. Perquè això comporta tenir un govern què li limiti llibertats.
En aquest sentit, parafrasejo i adapto al poble espanyol una afirmació de Karl Marx i dic: “Un poble que accepta que la seva nació oprimeixi una altra nació, no pot ser lliure.
Albert Bertrana Bernaus

Rosa Guallar
Rosa Guallar
21.02.2022  ·  07:23

Totalment d’acord amb Lluís Molist. I dir que es bo que de cada dia estigui més clar que Espanya no té solució com a estat faixista que és. I aquesta gentussa, ja madrilenya, d’ERC, Bildu, BNG, Compromís, i fins i tot la CUP hi entra en aquesta mentida espanyola (jo no m’oblido de com van fer la llista al parlament europeu, excloent Puigdemont, que s’oferia a anr segon). Aques gentussa, deis, d’ERC, Bildu, BNG, Compromis,, i fins i tot la CUP, que ens estan fotent amb el rollo de fer veure que volen construir alternativesque, ho sabem, són impossibles, adherint-se al PSOE/Podem. Que des del primer dia s’han aprofitat de la “por a la dreta”, quan tots saben que cal incloure al PSOE en el concepte “dreta espanyola”, que sempre és feixista en un grau o altre. Fotem el camp de Madrid, que és el que hauriem d’haver fet l’endemà del 3 d’octubre. Cragirats de merda, que collons hi feu a Madrid.

Jordi Torres
Jordi Torres
21.02.2022  ·  07:25

Molt encertada editorial, gràcies, Vicent. Jo també crec que, de la nostra condició de colonitzats centenaris no n’escaparem sense pagar un preu. Posats a pagar-lo, que sigui el de la via ràpida del feixisme ridícul i tronat, i no el de la sèrie tragicòmica: ‘Com bullir una granota catalana’, que ja fa tres-centes temporades que dura. Com diu el meu germà: Millor una vegada vermell que cinquanta vegades groc.

Igual que el monstre d’Amstetten, Espanya fa dècades que manté als catalans segrestats al soterrani espanyol. No ens hem de portar bé esperant la benevolència d’un estat psicòpata; hem de cridar, cagar-nos a sobre i llençar-li la merda a la cara; fer-li la vida impossible, quan baixa diàriament a donar-nos el menjar i a abusar de nosaltres. Hem d’aconseguir que la ferum d’aquesta Espanya podrida arribi fins al menjador de la casa, escales amunt, on la família, rep les visites i fa el seu dia a dia, fent veure que això del pare és normal, “només és una mica excèntric”.

Quan la fortor arribi al carrer, als veïns… el muntatge espanyol serà molt més difícil de sostenir. Patirem, però com a mínim avançarem. No com ara.

Ed Garrido
Ed Garrido
21.02.2022  ·  07:34

Efectivament Sr Partal. El Govern de la Poltrona nomes es salva gracies a TV3, que li tapa les vergonyes. Impressionant la manipulacio en favor dels JJOO que fan als telenoticies, dignes del millor No-Do, tal com ens ensenyen els companys d Octuvre.

Albert Miret
Albert Miret
21.02.2022  ·  08:05

Desenganyem-nos. L’única possibilitat que tenen de continuar enganyant a Europa -no pas per cap tipus de política perquè repeteixo que espanya no és en absolut política, sinó que és un negoci de la màfia-, era continuar amb l’esquema de dreta (PP), i esquerra (PSOE). Des que el reiet felipó va extraure de PP tot el bestià més bèstia (valgui la redundància) per a tenir un exèrcit personal que li permetés manipular els altres partits, la cosa nostra madrilenya no lliga ni amb cordills. Com ho faran ara per continuar simulant que són un “estado democrático” semblant als d’Europa i sobretot seguir parant la mà a les seves almoines? Estan entre l’espasa i la paret, no pas perquè afecti la seva absoluta estupidesa d’haver arribat fins aquí, sinó perquè un estat dominat pels ultres, portaria la UE a haver de castigar monetàriament espanya igual que Polònia i Hongria per comportaments nazis, i així com la dignitat, la confiança i qualsevol altra virtut al seu cervellet testicular l’hi són indiferents, els diners no els ho són ni al felipó que ja no sap ni d’on treure més ferralla de guerra per vendre’l al mercat ambulant dels països pobres. El trencament d’eeehhhhhhhpaña és divertidíssim, però encara ho és més veure -com diu en Vicent- que entre l’estúpid i la corrupta, trien a crits la corrupta que els promet que madrit és espanya, i tots els altres servim només per a ser espoliats.
La UE no ho sé perquè ja ha demostrat la facilitat amb què defeca sobre els seus principis, però els països europeus, per molt que hagin mantingut per força aquest estat impossible, no podran seguir alimentant un pou sense fons que avui ja li suposa una mossegada important al sou d’uns treballadors que n’estan fins al gorro d’espanya. Els pobles europeus es revolucionaran si la UE segueix abocant el sac a madrit sense res a canvi.

Francesc Clarà
Francesc Clarà
21.02.2022  ·  08:14

Fins a guanyar …

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
21.02.2022  ·  08:17

Sempre… mirant a Espanya. Per avançar realment hem de millorar a Catalunya, hem de parlar clar i dir que cal obligar a dimitir els dirigents actuals (que s´ho miren tot) i eleccions obertes ja.

Pep Agulló
Pep Agulló
21.02.2022  ·  08:23

ANEM CAP EL PITJOR…NO SÉ SI MILLOR…

Els vots de Vox i del PP han donat la majoria feixista a Espanya. Tal com van prometre en el seu programa electoral, una de les primeres lleis serà la il·legalització dels partits independentistes. La Generalitat passarà a ser governada pels unionistes…

Al carrer la ciutadania es comença a organitzar al marge dels partits “independentistes” que assisteixen atònits al seu destí, incapaços d’organitzar la defensa del territori, amb tota mena de retrets entre ells… El Consell per la República agafa la direcció política del combat. Les organitzacions cíviques passen a la clandestinitat…

Podria ser aquesta narració d’uns fets que crec, seria l’única manera de treure l’independentisme de l’atzucac autonòmic…

PAU BOLDU
PAU BOLDU
21.02.2022  ·  08:32

Omplir la butxaca, endollar amiguites i cunyades, forrar a Ferrovial del hermano, ampliar les nomines publiques a nivell de vergonya, crear impostos ESPECICS I descomunals ALS CATALANS, es AMPLIAR LA BASE, del mediocre PUNTAL CATÒLIC DEL SANCHEZ.155. Dels quasi 8 milions de residents a Catalunya, nomes 3 milions paguem impostos DESCOMUNALS. SOM UNA ONG que paga als 5 milions nouvinguts al paradis del tot pagat

Victor Serra
Victor Serra
21.02.2022  ·  08:50

El problema dels polítics catalans, de qualsevol que es vulgui dedicar a la política ara i en el futur, és que en realitat no tenen cap poder. Té raó Joan Rovira. No us deixeu enganyar. Cap polític català, encara que vulgui , no controla les forces de seguretat, l’Hisenda, les infrastructures, els alts funcionaris….. res de res. Això és una dada fonamental a l’hora de dissenyar una estratègia per desempallegar-nos de l’Estat espanyol. Si ells cauen en l’error de mostrar-se descaradament feixistes ( no està tant clar que ho facin), i nosaltres ens convertim en un dic de contenció, podem tenir una oportunitat amb l’ajuda d’Europa. Però caldrà treballar-se-la. De totes maneres, no podem trigar a posar en marxa un pla silent, però efectiu, per anar ocupant cotes de poder real, com fan els bascos. Potser si plantegéssim tenir un status com els Bascos i Navarresos, tindriem més possibilitats d’aconseguir-ho . I un cop dominem la Hisenda i tots els resorts del país, tot serà molt més fàcil. Amb momentum o sense.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
21.02.2022  ·  09:23

No cal parlar sempre d’españa Partal. Ni tampoc posar sempre com qui no vol la cosa a Junts per enmerdar una mica al President Puigdemont i al CxR. No, parli d’en Jordi Sanchez si vol parlar de miserables.
Ells, al tenir-nos la mides preses, continuaran uns, vivint sense treballar, i els altres (els amos) enriquint-se.
Europa, que també ens coneix, només l’interessa que no ens matin del tot per poder recuperar els diners. No confonguem Europa amb els bancs alemans..
A mi em preocupa a qui tinc al voltant per lluitar, i per més que miri, només veig inmigrants que parlen castellà i catalans que encara volen ser estafats, insultats, comprats a preu de saldo per partits empresa com ERC i sense dignitat, que ja es dir ¡¡¡
Parlant d’ERC, quedo sempre reflexiu llegint l’articulista Sergi Sol al diari d’extrema dreta La Razón. L’assessor més important d’en Junqueras i de TV3, columnista de Vox ¡¡¡

Cosme Viladegut
Cosme Viladegut
21.02.2022  ·  09:24

Va ser gràcies als testicles i la prepotencia que els espanyols que els següents paisos en el seu temps i ara van fugir. Els nostres polítics els podrien preguntar com s’ho varen fer.
-Territorios que se liberaron de las garras saqueadoras de Madrid.

1587. Nagasaki (Japón).
1599. Protectorado sobre Camboya.
1623. San Cristóbal y Nieves.
1624. Barbados.
1632. Antigua y Barbuda.
1640. Portugal
1640. Macao (China). Malaca (Malasia).
1642. Norte de Taiwán.
1654. Santa Lucia.
1655. Jamaica.
1663. Territorios de Ternate, Tidore a Indonesia y una parte de la isla de Borneo.
1670. Bahamas.
1674. Granada.
1700. Territorios de la casa Habsburgo: Austria, Hungría y Bohemia (hoy Rep.Checa, Austria, Hungría, Eslovaquia y Alemania)
1704. Gibraltar.
1711. Paises Bajos y Flandes, actualmente: Bélgica, Luxemburgo y Países Bajos, también algún territorio del norte de Francia, como Artois.
1714. Ducado de Milán
1734. Reino de Nápoles (actualmente sur italia) junto a las islas de Sicilia, Cerdeña y Malta.
1783. Dominica.
1794. Oregón, Idaho, Montana, Washington y sur de Alaska, USA: y, el Suroeste de Columbia Británica, de Canadá.
1791. Ciudad de Oran (Argelia).
1801. Estados de Luisiana, Arkansas, Oklahoma, Kansas, Nebraska, Dakota del Sur, Dakota del Norte, Wyoming, Montana, Idaho, Minnesota y Iowa..
1802. Trinidad y Tobago.
1811. Paraguay y las Isles Malvinas.
1819. Colombia y Ecuador.
1819. Estado de Florida y partes de los estados de Luisiana y Texas,
1821. Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Panamá, Belice.
1828. Uruguay.
1836. México, que también contenía los estados de California, Nevada, Utah, Arizona, parte de Colorado, Kansas, Oklahoma, parte de Wyoming, y parte de Nuevo México.
1844. Chile
1845. Venezuela.
1847. Bolivia.
1816. Argentina.
1865. República Dominicana.
1879. Perú.
1885. Islas Marshall, pertenecientes a las Carolinas Orientales.
1888. Isla de Pascua
1892. Islas Gilbert, pertenecientes a las Carolinas Orientales., Fueron abandonadas en 1885 y ocupadas 7 años más tarde por el Reino Unido.
1898. Cuba y Puerto Rico. Florida, Luisiana.
1898. Capitanía General de las Filipinas, que incluía Filipinas, Marianas, Guam, Carolinas y pretensiones sobre Sabah en Malasia.
1899. Palaos.
1938. Islas Salvajes, que pertenecían al conjunto de Canarias.
1958. Diversos territorios del norte de Marruecos: Tetuán, Arcila, Larache, Aulef, Alcazarquivir, Xauen, Bab Taza, Puerto Capaz, Ketama, Torres de Alcalá, Villa Alhucemas, Targuist, Axdir, Ajnoul, Nador y Zeluán.
1968. Guinea Ecuatorial. Formada por las islas de Fernando Poo, Annobón, Elobey y Corisco, además de la Guinea Continental Española.
1969. Ifni, territorio ahora de Marruecos.
1976. Sahara Occidental (Cabo Juby, Saguia El Hamra, Río de Oro).

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
21.02.2022  ·  09:32

D’entrada torno repetir el ja he dit moltes vegades, que per a mi les propostes “Escons en Blanc”, com fa el Sr. Pere-Andreu Ubach, no deixen de ser un parany, conscient o inconscient, pro espanyolista.
Perquè si no em demostren, llei electoral actual en mà, que si guanyés una proposta com aquesta s’haurien de repetir les eleccions, el que veig és que ens volen colar per la porta del darrere el genocidi lingüístic i cultural total dels Països Catalans. Perque l’espanyolisme, amb un 20% dels vots, faria i desfaria, a educació, a l’administració, a la retolació, al funcionariat,…., durant 4 anys el que volgués, i seria democràtic, perquè a l’altra banda no hi hauria ningú gràcies als rucs que han votat en blanc.

Que cal desempallegar-se de les cúpules botifleristes del partits autoanonenats independentistes?, cert, especialment la ER de Junqueras, que va trencar la unitat d’acció amb egoisme partidista venent allò “d’eixamplar” la base. Jo ja vaig deixar de votar-los des del 2017.

Per a fer-ho, per a fer aquesta catarsi, calen, com a mínim, dues coses:
1.- Una llista electoral unitària oberta i renovada, i, sempre que sigui possible, amb gent que no siguin vividors de la política, que tingui o hagi tingut una feina on es guanyava les garrofes.
2.- Una llei electoral on, al mateix temps que es recull l’acta d’electe, es signi una carta de dimissió si no es compleix el promès en campanya electoral. Una mesura com aquesta hagués fet avui dia que la major part dels capdavanters a les llistes haurien plegat ja deixant el seu escó al següent

Tota la colla de sangoneres polítiques, quan es vegin al carrer, sense poltrona, es prendran seriosament al poble en el futur.

La successió de trucades, d’empreses que van marxar del País, de gent que va anar corre-cuita a dur els seus comptes fora de Catalunya, la violència dels piolins, etc., etc., no fa més que confirmar que la INDEPENDÈNCIA LA VÀREM TENIR A TOCAR, era una realitat quasi immediata, després del 1-O i el 3-O.
Realitat que no es va executar perquè uns, responsables de preparar les estructures (vicepresident Junqueras) , no va fer res, ans al contrari, i altres, més il·lusionats però massa creduls amb les paraules de suport dels Urkullu, Omella, Rajoy, Tusk,….., etc., etc., no van confiar en la força del poble que massivament estava preparat en aquell moment per ocupar TVs, Aeroports, Ports, Ràdios, adminiteaciobs, etc.

Jordi Casadevall
Jordi Casadevall
21.02.2022  ·  09:34

Desacord total amb l’inici de l ‘article. Unamuno fou un reconegut intel·lectual represaliat per dues dictadures. Jo també discrepo de la seva manera de pensar, però crec que no es mereix l’epíleg de “mala bèstia”.

Josep Viscasillas
Josep Viscasillas
21.02.2022  ·  10:30

Vox vol acabar amb les comunitats autònomes i nosaltres també.

Potser cal preguntar-los si ho faran amb una guerra o un referèndum aquest cop.

Igual ens interessa…

ernest ramos
ernest ramos
21.02.2022  ·  10:42

Repetit, però pot servir,em sembla

Si tots els “petits partits” independentistes fessin coalició i acords de no fer-se la punyeta en tota la legislatura ( amb garanties, si cal, notarials i penyores personals ), podrien donar prou confiança i ser votats, omplint el buit que estan deixant els partits actuals i, a l’hora, fer espavilar tot el personal que té escó i que creu que li pertany per sempre.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
21.02.2022  ·  10:46

Espanya ni cervell ni testicles. ¿ Que es aquesta entitat parida espuriament?
Espanya es ignorància supina, l’encarnació del frívol cateto.
Espanya no té cor , té visceres que demanen violència.
Espanya no te mans per abraçar , les té i utilitza per apropiar-se de tot allò que li convé.
Espanya es inquisitorial i masclista
Espanya es superba i fàtua.
Espanya es un ramat de vassalls i cortesans.
Espanya es dogmàtica .
Espanya es inculta.
Espanya es amant d’ imposar la por i la submissió.
I ….

Tot això es el que Espanya m’ha ensenyat i continua ensenyant amb la seva forma de imposar-se per gestionar la vida dels que habitem en aquest territori siguem qui siguem i vinguem d’on vinguem. Tot això ho he vist en els llibres que m’han fet estudiar, i amb les seves lleis que vaig conèixer de més aprop en la llicenciatura de dret , tot això es al que a 21 de febrer de 2022 continua succeint. Espanya es un passat sense futur perquè no sap viure el seu present. Es una mena de mostre social.

Segur que entre els mil.lions que habitem aquest territori molts del quals no som espanyols malgrat que administrativament tinguem document que així ho diguin
hi ha moltes persones que son fora de tot el que he esmentat més amunt. A ells tota la meva consideració.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
21.02.2022  ·  10:47

Ara és quan comença a tenir sentit allò del CxR: “preparem-nos”. Ara és quan hauríem de veure els moviments estratègics -prendre posicions- en l’ANC i CxR (no dic cap partit perquè no me’n fio) per l’embat decisiu. Hi haurà un moment que es veurà molt clar que hi anem a totes, amb tots els riscos que això comporta, amb la possibilitat de perdre-hi bous i esquelles, però amb la possibilitat de guanyar-ho tot, o no hi anem i serà la retirada més vergonyosa que la història explicarà als espanyols perquè d’aquesta retirada només en quedaran espanyols. Sembla inevitable, com l’aigua que s’escola per la pica, l’esdevenidor ens porta a l’enfrontament amb l’estat, sense que ho puguem evitar. No el refusem.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
21.02.2022  ·  10:59

Aixóés un toc de crida per dir que les fieres de la ultra dreta s´acostan. Aquest sainet Vox ja vol treuren suc i tots feran mans i manigues per escalfar la cadira i el sou, per tant horroros

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
21.02.2022  ·  11:02

Un dels defectes, o el defecte, que té el nacionalisme espanyol és que és un nacionalisme fals. Un nacionalisme que emmascara uns cercles de poder extractiu. És a dir, el nacionalisme no és un objectiu sinó una coartada per utilitzar la màquina d’un estat per fer negocis pagats amb els impostos dels ciutadans i, darrerament, amb els préstecs europeus que, inexplicablement, continuen arribant.
Vist així, l’Espanya “sagrada” s’entén molt millor. No és, al meu entendre, una qüestió de testicles sinó d’arrabassar la pasta directament per tenir opció a la part del poder testicular que se’n deriva. No hi ha èpica nacional, hi ha corrupció moral d’unes elits. Aquí també en tenim la nostra dosi.
Els francesos, més fins, diuen: ” Cherchez la femme”. Als sud dels Pirineus ens escau més el “Cerqueu els diners”. Sabem que sense diners no es va enlloc.
Tot i això, en mig de tant espectacle eixorc, cada dia hi ha milions de persones que s’alcen i, a empentes i rodolons, intenten sobreviure i fan caminar el país.
Que no tinguin els polítics ni el context social que es mereixen és un altre tema al que hauríem de prestar més atenció: el malaguanyat Gay de Liébana ja va parlar, de forma clarivident, dels “muñequitos”.

Isaac Beà
Isaac Beà
21.02.2022  ·  12:00

“I si ho fan –que malgrat tot encara en són capaços– tindran el fracàs electoral assegurat en qüestió de molt poc temps”.

Espero que tingues raó.

oriol avila
oriol avila
21.02.2022  ·  13:48

Quant goberni VOX a ESpaña, el primer que fara ser il-legalitzar ER, Junts, i tot el que semble independentista i empressonar als seus militants i directius.
ADEU Catalunya lliure per a molts anys !!

Rafael Benavent
Rafael Benavent
21.02.2022  ·  15:18

Gràcies, Josep Carreras (22’52), per la teua “irònica, virtual mala llet”, no sé si per riure o plorar. I a Cosme Viladegut (9’24), per la seua “crònica d’història”, digna de ser divulgada. I gràcies a tants altres opinants …..!
Vicent: “…. com una gallina sense cap….” però, ves per on, sent qui té els testicles….(ai, perdó), els “ous ben posats” (o postos?) En lloc i en compte del que siga. Però en nom i honor de “su dios, de su patria i de su rei”. Amb tot el que ha passat i està passant, foren les esquerres, desapareixerien. El PP espanyol, en un país democràticament adult, com altres en Europa, hauria desaparegut o no tindria més recorregut que el d’una minoria residual. Som un País que sobreviu alimentats dels residus nuclears, mentals de la por esdevinguda d’una dictadura militar mal tancada. D’un “atado i bien atado” immers sociològicament fins la molla de l’os, “logrando el efecto sin notar la causa”. Som, ideològicament, dins i a mercé d’un nacionalisme de “España suma i sigue”, excloent de tot el que no s’hi avinga a la seua Unidad i Uniformidad. Per què serà?… “I tu me lo preguntas…?”

Carles Benito
Carles Benito
21.02.2022  ·  15:21

Benvolgut mestre, Sr. Partal,
heu estat molt indulgent amb el psoe en dir :
“i el PSOE corrent a reconfigurar-se com un partit de centre, enemic de les esquerres i dels separatistes i la mala gent i garantia de la pàtria única, unida i estable –ja m’enteneu…”
Pens que fa molts d’anys que el psoe és ja en aquesta posició, vaja, que no li caldrà córrer gaire…

Quant al govern pp-psoe vull creure que serà inevitable perquè “algú” de “la civilització” estant ho forçarà…

Roser Caminals
Roser Caminals
21.02.2022  ·  16:12

Coincideixo plenament amb Salvador Aregall.
La unitat és condició indispensable i no vindrà dels partits. Només la poden assolir les entitats i la resta de la societat civil.
Exterior hi ha de tenir un paper fonamental. Dins de Catalunya encara hi ha un electorat molt fidel a les esquerres i malfiat de l’eix independentisme/unionisme. La possible, si no probable, victòria de PP-Vox no els esperona a donar suport a l’independentisme lliure sinó als partits institucionals d’esquerra. La por de la dreta és el motor que ofega tots els altres.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
21.02.2022  ·  16:28

És interessant veure com la nostra mentalitat de vençuts fa que molts prefereixin veure la fi d’Espanya cada vegada que hi ha algun fet important a la Villa y Corte.

Espanya difícilment s’acabarà si ens passem la vida somiant en momentums que liquiden Espanya sense que Europa sàpiga que Catalunya està ocupada militarment des de segles abans.

No us feu il·lusions infantils.
Espanya sap com sortir-se’n de situacions perilloses.

Una cosa és que Espanya/Castella pensin amb els testicles i altra cosa molt diferent és que poguem vèncer l’Estat espanyol sense utilitzar tots els recursos DE DENUNCIA SISTEMÀTICA i accions radicals de desestabilització del seu imperi colonial sàdicament repressiu…

Crec que no hi haurà llibertat sense que el món sàpiga de la colonització extrema de Catalunya per part d’Espanya.

Els momentums miraculosos no existeixen.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
21.02.2022  ·  16:53

O ens tremolaran les cames i recularem com sempre a fet el catalanisme.

Joan Royo
Joan Royo
21.02.2022  ·  17:00

Però a veure si ens aclarim, Franco va morir en el seu llit com a dictador . Què es pot esperar d’aquella nació? Els responsables d’una guerra, de milers de morts, de camps de concentració, presons a gom, durant decennis han continuat i continuen vivint amb els privilegis usurpats. Què es pot esperar d’aquella nació?

Raul Magdalena
Raul Magdalena
21.02.2022  ·  20:27

N’hi haurà que, com Montgomery després del seu fracàs davant Caen i l’èxit dels americans a Avranches, diran que estava tot calculat i que aquest era el seu pla.

Josep Soler
Josep Soler
21.02.2022  ·  22:27

No crec que aquestes alçades de la pel•lícula, s’hagi de continuar parlant de la necessitat de refer la unió entre aquests partits que en el seu moment es van comprometre a fer la independència, perquè ha quedar perfectament clar -i es perdre el temps insistir mes en el mateix- que ha resultat ser una solemne presa de pel.
Siguem realistes i passem de nou a la fase següent, la de construir una nova alternativa, amb gent nova sense complexes i amb veritable vocació de tirar endavant aquella la proclamació d’independència que les urnes van manar de fer aquell 1 d’Octubre de 2017.

Josep Antoni Martínez
Josep Antoni Martínez
22.02.2022  ·  00:02

I ara com farem tombar +1.000.000 de votants que s’han empassat el gripau del sit&talk ?
És clar, la gran majoria ha estat de bona fe, però tots sabem que la cantarella dels polítics que han fet servir aquesta (mala) idea, no es pot mantenir en el temps i encara menys quan el feixisme descarnat prengui les regnes.
Ja cal que des del Poble comencem a teixir aliances guanyadores cap a la independència, perquè a tot plegat ens agafarà amb els pixats al ventre.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes