Augmenta la contaminació i el trànsit a Barcelona en el primer dia laborable després l’aixecament del confinament total

  • Al País Valencià els autobusos de l'EMT i els Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana han registrat un lleuger augment de passatgers

VilaWeb
Redacció
14.04.2020 - 15:05
Actualització: 14.04.2020 - 15:49

En el primer dia laborable als Països Catalans després de l’aixecament del confinament total, el trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona ha pujat més d’un 50% fins a les 9.00 en comparació amb el dimarts de la setmana passada.

Així, en la sortida de la ciutat el trànsit ha pujat un 56,2% i en l’entrada un 51,4% comparat amb el passat 7 d’abril, quan encara hi havia les mesures de confinament total, ha informat el Servei Català de Transit (SCT).

En relació a un dimarts normal d’abans que hi hagués confinament, el trànsit en la sortida ha baixat un 57,2% i en l’entrada un 59,6%.

Pel que fa a la contaminació, a Barcelona se n’ha registrat un augment notable per partícules de NO2, especialment en els accessos a la ciutat, segons que informa Betevé. Al centre de la ciutat, segons aquestes dades, s’han registrat nivells superiors als 50 ug/m3 en alguns moments del matí, una xifra que ja s’havia repetit durant el confinament. A primera hora del matí, se superaven els 150 ug/m3 de NO2, unes xifres que queden molt lluny de les d’ahir, amb una mitjana inferior als 20 ug/m3. Les dades de contaminació.cat també assenyalen unes xifres notables, especialment a l’Eixample, Gràcia i Poblenou a primera hora. A més de la tornada a la feina de molts treballadors, la manca de pluja i vent també és un factor important a l’hora d’explicar l’augment de la contaminació.

Pel que fa al transport públic, l’ocupació del metro de Barcelona fins les 08.00 ha descendit un 6% respecte del dimarts 24 de març, quan encara no s’havia decretat el confinament total. En un comunicat, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha informat que avui ‘s’està desenvolupant amb normalitat i una baixa afluència de passatgers’, i que s’han registrat un 81% menys de validacions que el dimarts posterior a la Setmana Santa del 2019. A més, en els autobusos el nivell d’ocupació també és similar al de la setmana de finals de març i ‘no s’han registrat incidències’.

Pel que fa al País Valencià, avui els autobusos de l’EMT i els Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana han registrat un lleuger augment de passatgers en una jornada sense incidents.  En concret, des d’EMT han informat que aquest matí s’ha notat una lleugera pujada del nombre de passatgers en els autobusos, arribant a xifres similars a les del segon dimarts de confinament.

No obstant això, han aclarit que es tracta d’estimacions perquè no hi haurà xifres exactes fins demà, quan es comptabilitzin tots els viatges realitzats durant la jornada d’avui.

L’EMT, preveient un augment d’usuaris, ha reforçat a partir d’avui el servei en hores punta per a evitar aglomeracions i garantir que es respectés la distància de seguretat. De fet, avui no s’ha registrat cap complet i, a més, es continuarà analitzant l’evolució de la demanda per a valorar altres possibles ajustos de l’oferta, han concretat des de l’empresa pública.

Per part seva, des d’FGV també han registrat un increment en el nombre de passatgers de metro i del TRAM però encara s’estan recaptant dades.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any