L’any 2019 és el segon any més càlid de la història, amb prop de 0,6 °C més que la mitjana de les temperatures del període 1981-2010. Les dades les ha publicat el servei de canvi climàtic Copèrnic (C3S), les quals també mostren que la dècada 2010-2019 és la dècada més càlida registrada.

De fet, els darrers cinc anys han estat els cinc més càlids de la història i només el 2016, el més càlid de la història, va tenir una temperatura  més alta (0,04 °C) que no pas l’any que acaba de finalitzar. En conjunt, la temperatura mitjana dels últims cinc anys és entre 1,1 i 1,2 °C més càlida que en el període pre-industrial.

El 2019 sí que ha estat el més càlid a Europa, i en el continent, el mes de desembre ha estat 3,2 °C més càlid que la del període de referència estàndard (1981-2010). Segons les dades del C3S, l’escalfament més pronunciat ha estat a Alaska i en altres parts de l’Àrtic. En canvi, el centre i sud-est del Canadà han experimentat temperatures anuals per sota de la mitjana.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.