Galícia és un gran productor d’electricitat. Segons les darreres dades de generació proporcionades per Red Eléctrica Española (REE), referides al primer semestre del 2021, Galícia va exportar el 35% de l’electricitat produïda –en el mateix període del 2020, va exportar el 31,8%. Les xifres se situen en la línia d’exercicis anteriors, en què la generació anual va quedar entre els 27.000 i els 33.000 gigawatts/hora d’electricitat i el consum, en 20.000. És a dir, que la tercera part de l’electricitat produïda per les diferents fonts no es fa servir pas a Galícia i va cap a altres territoris, els quals consumeixen el producte final sense carregar-ne els costs ambientals i socials. El 2019, es va exportar el 25% de l’electricitat produïda; i el 2018, del 35%.

El model elèctric vigent a l’estat espanyol no prioritza els territoris productors, i fixa el cost final amb l’anomenat sistema marginalista, un model, com hem recordat altres vegades, emprat a la Unió Europea i que té l’origen al Xile de la dictadura militar de Pinochet. De Califòrnia i el Regne Unit es va exportar a la Unió Europea. El sistema, expressió finalitzada del programa neoliberal, va néixer pensat per maximitzar els beneficis empresarials i no pas per afavorir l’eficiència del sistema elèctric, la productivitat ni els interessos dels consumidors. De fet, l’alça dels preus de l’electricitat d’aquests darrers mesos no s’explica sense el model marginalista, que fins i tot el govern de Pedro Sánchez va mirar de posar en suspens sense trobar el suport de la Comissió Europea.

Com més alt és el preu de la llum, més pobresa energètica. En aquest sentit, l’Estratègia de Pobresa Energètica del govern de l’estat espanyol publicada fa poc assenyala que 146.000 llars gallegues no van tenir “prou mitjans per a cobrir necessitats bàsiques de subministraments d’energia”. Infeliçment, el 13% dels habitatges gallecs va passar fred el 2020.

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.