L’Ajuntament de Xixon ha prohibit avui un col·loqui sobre l’1-O que s’havia de fer eldissabte al centre municipal del Llano. L’acte, organitzat per la Federación Asturiana Memoria y República (FAMyR), comptava amb la presència del portaveu d’ERC al congrés espanyol, Joan Tardà, així com amb Óscar Simón, membre del secretariat de la CUP, i Quim Sopena, membre de la coordinadora de Catalunya en Comú.

El col·loqui s’acabarà fent perquè diversos col·lectius culturals i socials d’Ovieu i Xixon han ofert els seus locals per a fer-lo. FAMyR ha afirmat que la prohibició constitueix un cas clar de censura i un gravíssim atac contra la llibertat d’expressió.

El consistori el governa el partit conservador Foro Asturias, el partit que va crear l’ex-ministre espanyol Francisco Álvarez-Cascos després d’abandonar el PP. Malgrat permetre l’acte en primera instància, l’organització ha afirmat que ahir van rebre un requeriment d’informació per part de l’ajuntament per a saber si el col·loqui ‘complia la providència del TC‘ referent a l’1-O.

En declaracions a La Voz de Asturias, un membre de FAMyR ha explicat que van respondre que ‘això no té res a veure amb la preparació del referèndum.’ A més, denunciaven que la possible cancel·lació de l’acte podia suposar un perjudici econòmic important perquè l’organització havia cobert les despeses de viatge dels ponents. Tanmateix, el consistori ha notificat avui que prohibeix el col·loqui perquè incompleix una normativa interna municipal, segons la qual al centre només si poden fer activitats culturals i socials.

La prohibició de l’acte de Xixon es produeix un dia després de la resolució d’un jutge de Madrid que impedeix un altre acte sobre el referèndum organitzat per Madrilenys pel dret de decidir.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]