Comencen a declarar els vuit professors de la Seu d’Urgell per haver fet un debat a classe sobre l’1-O

  • Els sindicats denuncien que no s'ha seguit el procediment de queixa habitual i donen suport als docents · Estan acusats d'un presumpte delicte d'incitació a l'odi

VilaWeb
Redacció
06.11.2017 - 22:00
Actualització: 07.11.2017 - 11:49

Els vuit mestres de tres escoles de la Seu d’Urgell han començat a declarar aquest matí davant el jutge que els investiga per un possible delicte d’incitació a l’odi pel tractament que els docents haurien fet a classe dels fets de l’1 d’octubre. Són el director i quatre mestres del col·legi públic Mossèn Albert Vives, la directora i un mestre de l’escola Pau Claris i la directora de l’escola La Salle.

Cap a les 9.35 hores han entrat al jutjat de la Seu el director i els quatre mestres de l’escola Mossèn Albert Vives -que estaven citats a les 10 hores-, acompanyats pel director en funcions dels serveis territorials d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés. A partir de les 12 hores estan citades les directores de la Salle i del Pau Claris, així com un mestre d’aquest darrer centre.

Els vuit mestres van ser denunciats per un presumpte delicte d’incitació a l’odi. Segons que va explicar el diari Segre, les denúncies diuen que els professors van ‘introduir debats de to catalanista contra els espanyols’. A l’escola Albert Vives, un grup de pares ha recollit gairebé dues-centes signatures per donar suport als docents.

La denúncia la van interposar el 18 d’octubre un grup de pares. Segons l’auto del jutge, al qual ha tingut accés l’agència Europa Press, els denunciants van explicar que un nen ‘havia estat víctima d’humiliacions, insults i, fins i tot, agressions’ perquè la seva mare era membre de la Guàrdia Civil. Van assegurar que la resta d’alumnes i professors coneixien aquests fets.

Els sindicats critiquen els denunciants
La CGT Ensenyament va emetre un comunicat en el qual donava suport públic als vuit docents i encoratjava el professorat a continuar fomentant l’esperit crític de l’alumnat. El sindicat també ha criticat la ‘demagògia’ dels qui consideren que impulsen aquestes denúncies contra els professors (PP, Ciutadans i Societat Civil Catalana). A més, ha assegurat que eren còmplices de l’intent d’eliminar matèries com la filosofia dels currículums escolars i de subvencionar centres on hi ha discriminació de sexes i es fa un adoctrinament religiós explícit.

En la mateixa línia, CCOO ha denunciat en un comunicat que feia setmanes que la comunitat educativa sofria una ‘campanya de criminalització’ per part de responsables polítics. El sindicat ha criticat que les denúncies contra els professors de la Seu d’Urgell no havien seguit el procediment habitual de queixa al departament d’Ensenyament, cosa que crea ‘malestar i angoixa’ a tota la comunitat educativa. A més, CCOO sospita d’una ‘actuació planificada’ dels denunciants.

La UGT també ha publicat un comunicat per a expressar el seu suport als docents i ha recordat que l’escola catalana ‘ha estat sempre un model de cohesió social i convivència’. Així mateix, ha mostrat la seva sorpresa perquè no havien recorregut als organismes habituals per a resoldre qualsevol problema de convivència. ‘Entenem que el debat a les aules sempre és enriquidor i que no pot ser considerat mai un delicte’, diu el sindicat.

Per una altra banda, la comissió de suport a l’escola catalana de la Seu d’Urgell també ha recollit signatures en suport de l’escola catalana i els vuit professors. N’han lliurades 40.000 a l’ajuntament. El batlle de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, va rebre ahir els membres de la comissió i va fer una valoració positiva de la resposta ciutadana. ‘L’escola de la Seu ha estat sempre un model de cohesió social, de bon aprenentatge i de col·laboració entre els diferents centres educatius’, va afegir Batalla en un comunicat de l’ajuntament.

Creuada contra l’escola catalana
Aquestes denúncies arriben arran que el PP i Ciutadans hagin reobert la polèmica sobre el presumpte adoctrinament que es fa a l’escola catalana en favor de les tesis de l’independentisme. Aquestes acusacions són rebutjades per tots els sindicats d’ensenyament i ja han generat un manifest amb més de 280.000 signatures contra les paraules del líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que va dir que a les escoles catalanes s’educava per odiar Espanya.

La comunitat educativa també va fer diverses concentracions de rebuig a les acusacions d’adoctrinament i en defensa del model d’immersió lingüística i de la professionalitat dels professors de l’escola catalana.

Més informació

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any