Vox i PP pacten de lluitar contra “la imposició del català” i protegir un monòlit franquista a Palma

  • Després de mesos de picabaralles, ambdues formacions han signat avui l'acord de govern municipal

VilaWeb
Redacció
07.09.2023 - 15:16
Actualització: 07.09.2023 - 22:57

El batlle de Palma, el popular Fulgencio Martínez, i el cap del grup municipal de Vox, Fulgencio Coll, han arribat a un acord programàtic per a governar a la ciutat després de més de dos mesos d’inestabilitat al municipi per les picabaralles entre ambdues formacions.

El pacte ha estat signat aquest matí per ambdós dirigents després d’una reunió al consistori, segons que ha avançat el Diari de Mallorca. Tot i que no contempla l’entrada la ultradreta al govern municipal, ambdues formacions assenyalen que “encara que aquest acord no suposi l’entrada de Vox en l’equip de govern, la seva petjada quedarà reflectida en les actuacions que dugui a terme”.

I afegeixen: “Creiem que el treball conjunt entre les dues formacions reforçarà aquesta governabilitat i propiciarà els canvis que demanen els ciutadans de Palma. Es tracta d’un acord en què es reflecteixen aspectes programàtics que són comuns a les dues formacions, però també aquells que constitueixen els senyals d’identitat del PP i de Vox”, comenten.

Un dels punts més polèmics de l’acord és el “compromís explícit a l’atenció i resposta als requeriments de l’Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística”, creada pel govern de PP i Vox a les Illes i controlada per la ultradreta, per a “lluitar contra la imposició del català”. En la mateixa línia, el text parla de “fer efectiu l’ús normal i oficial de la llengua catalana i castellana en l’àmbit oficial i en l’administratiu, creant de nou les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües”. També demana d’eliminar “tant les subvencions nominatives com els programes d’actuació de caràcter ideològic”, en una mesura que podria afectar les subvencions a les entitats en defensa de la llengua.

L’atac a la llengua, tanmateix, no acaba ací. I és que el text també demana que escoles infantils públiques com ara l’Escola Municipal de Música recullin la suposada” realitat bilingüe” de la ciutat, i que en el cas de les escoles infantils “es prestarà atenció especial a l’ús i coneixement de la modalitat lingüística de Mallorca quan s’utilitzi el català com a llengua de comunicació”.

En matèria d’ordre públic, l’acord contempla de promoure la protecció del monòlit de Sa Feixina, el principal monument franquista de les Illes i seu freqüent dels mítings de Vox a Palma, com també de “preservar el caràcter propi de les festes de caràcter religiós, evitant els elements que les desvirtuen” i d’obrir l’Ajuntament el dia en què se celebra el Corpus i durant les processons de Setmana Santa.

En matèria d’habitatge, l’acord contempla d’eximir de l’IBI els propietaris d’habitatges ocupats, com també de bonificar en un 95% les plusvàlues en les successions i donacions entre pares i fills, avis i nets i cònjuge. També es compromet a atorgar llicències urbanístiques en un termini màxim de tres mesos i a crear una oficina d’assessorament a l’arrendador per a garantir la “seguretat jurídica” dels propietaris contra l’ocupació il·legal d’habitatges. Quant a l’ordre públic, l’acord demana d’incorporar 300 agents al cos municipal de policia i de millorar les infrastructures de la policia local.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any