Votar serà perillós?

  • «Corregir el rumb del desastre cap on ens encaminem tots plegats no es pot fer de la nit al matí»

Vicent Partal
07.12.2016 - 22:00
Actualització: 08.12.2016 - 04:34
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

No sé a vostès però a mi m’està cridant molt l’atenció la sobtada antipatia cap als referèndums que s’està estenent entre la classe dirigent europea. Després del Brexit i sobretot després del referèndum constitucional italià s’han alçat tot de veus que reclamen, en expressió d’un conegut polític italià, ‘no votar a la lleugera’.

Què caram deu voler dir ‘votar a la lleugera’? Qui determina quan es vota a la lleugera i quan no. S’entén, perquè això s’entén, que la frase fa referència a votar de forma descontrolada. Votar de forma contrària als interessos del govern de torn, potser? A Espanya ahir va aparèixer vinga gent dient que si es fa la reforma constitucional sobretot, sobretot, que no la voten els ciutadans perquè això és perillós. Però què és perillós? que se sàpiga què pensa la gent? O que la gent puga pensar una cosa diferent de la que la classe política voldria?

Per aquest camí anem molt malament. Que la ciutadania està fent servir els referèndums i les eleccions per a fer un cop de puny sobre la taula és una evidència. Trista, si ho voleu. Però el problema no és el mecanisme electoral. El problema és que les polítiques que s’han posat en pràctica els darrers anys van contra la majoria de la població i això té, per força, un preu.

És avorrit haver-ho de repetir però si la democràcia liberal i el capitalisme no són capaços de redistribuir la riquesa i permetre una vida digna a la majoria de la població aleshores la gent esclata i torna la seua ràbia i frustració en forma de vots. Vots equivocats? Potser sí. Vots perillosos? De vegades també. Però el tema no és aquest. Churchill ho va aclarir amb aquella rotunda ironia quan després de guanyar la guerra va perdre les eleccions i va reaccionar dient que ‘l’únic problema de la democràcia és que la gent vota el que vol’. Per molts anys que siga així.

Perquè alerta amb que algú comence ara a proposar invents estranys. Corregir el rumb del desastre cap on ens encaminem tots plegats no es pot fer de la nit al matí. Però encara menys es pot fer tancant més les portes del búnquer i insistint, si us plau per força, en l’aplicació de les polítiques que ens han portat on som. S’ha destrossat la classe mitjana empobrint-la fins a límits intolerables i s’han marginalitzat de forma gairebé criminal les capes més febles i desasistides de la societat. I quina reacció voleu? El problema no és que la gent vota el que vota. El problema és que la gent fa servir el vot perquè no se li deixa cap altre camí.

En aquest context alguns es veu que s’atreveixen ja a pensar que la solució no és pas arreglar el desastre generat sinó restringir l’opció de votar, de moment i d’entrada assenyalant els referèndums com un perill polític. Cosa que no només és profundament immoral: també és un gravíssim error i un precedent simplement nefast. O a veure si encara tornarem a veure una Europa on se’ns diga que votar és perillós…

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Shaudin
Shaudin
07.12.2016  ·  23:47

Subscric aquest article, de dalt a baix.

Montse
Montse
08.12.2016  ·  00:30

Fent meves les reflexions de l’Editorial d’avui, felicito a l’a mmensa majoria del país
que demostrem, des de fa uns quants anys, un gran respecte pels valors de la democràcia i de la convivència.

Montse Milian

Pau
Pau
08.12.2016  ·  11:01

Aquestes mancances democràtiques només s’arreglen amb mes democràcia, no votant cada quatre anys i eventualment en referèndums on els electors sovint acaben votant per altres motius. Em temo però que “els de dalt” això els fa al·lèrgia.

Josep Maria
Josep Maria
08.12.2016  ·  11:44

I perquè ara els que manen a Catalunya no els interessa fer uns pressupostos més socials?
Pot molt bé tenir relació amb què els partits volen imposar els seus interessos poc socials i ja, tant aviat, volen fer el que fa el poder arreu.
Que ens demostrin que ho fan, només, perquè encara són pressupostos autonòmics. Això no s’acaba d’aguantar.
I sóc de Junts pel SI.

Antoni
Antoni
08.12.2016  ·  12:03

des de Suissa on visc des de gairebe 20 anys i voto des de fa 15, aquesta recança contra els referendums no s’enten. El poble és sobirà i té la darrera paraula.
Hi han hagut votacions que dificilment s’entenen sense estar imbibit de la democràcia directa, com es va votar no augmentar les setmanes de vacances.
D’altres résulats sont també fruit del populisme i van contra els propis interessos de Suissa com la de contra la imigració de massa…
Jo essent d’esquerres i romand (Suissa francofòna) quasi sempre perdo els referendums, però no per això n’estic contra, al contrari, crec que es un estri per controlar els politics i els deliris de grandesa…

ENRIC
ENRIC
09.12.2016  ·  03:24

Es important que caminem amb pas segur i amb decissió a la mirada. A partir d’ara, segurament que el PP mantindrà vots (tants carallots tenim a Catalunya?. Potser estàn tan esparverats que no gosen piular ni respirar fort). El PsC tindrà el personal molt cabrejat per l’actitud del PsoA, estarà revoltat i baixarà. Tots els Podemos dubto que tinguin gaires ganes de fraternizar am PP i PsoA, i si se sap mobilitzar i atraure tots els indecisos, incloent-hi molts esquerrans sobiranistes que estàn fin el gorro d’Ezpàña. Crec que per aquesta part hauríem de ser molt actius i traspuant optimisme, seguretat i demostrant ganes de recaptar mès compromisos. El estado farà el que pugui, pero a par tir d’ara els catalans serem, si juguem fort i bé, els que estarem en la situació més favorable. Així sigui. Amén.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes