07.12.2024 - 21:40
|
Actualització: 08.12.2024 - 05:53
Vins catalans de les diferents denominacions d’origen del país, per tant, diferents entre si i variats, en expressió i preu. Però tots atractius i gustosos per a l’àpat de Nadal, Sant Esteve i les festes que vulgueu.
Taleia 2021. Celler Castell d’Encus (DO Costers del Segre)
Raül Bobet, un dels enòlegs de més prestigi del panorama vitivinícola català i internacional, fa més de vint anys va canviar el Penedès pel Pirineu. Veient amb claredat un horitzó a tocar d’emergència climàtica va ser dels primers d’optar per la viticultura d’altura. El 2001 va començar el projecte a Talarn, a la comarca del Pallars Jussà. Les seves vinyes són entre els vuit-cents metres d’altura i els mil dos-cents trenta. I l’enòleg cerca el límit de frescor i subtilesa dels seus vins, una part dels quals s’elabora en cubs de pedra d’un antic monestir d’hospitalaris, que a l’edat mitjana ja feien vi. Bobet ha plantat varietats que resisteixen el fred i s’hi troben bé, com ara la varietat de raïm sauvignon blanc, que és la que conté aquest Taleia. Un vi net i elegant, amb lleugeres notes cítriques i fruita aromàtica, com el codony i el préssec de secà. També s’hi troben aromes de pedra humida, que accentuen la sensació mineral i salina en boca.
Vinya del Músic 2021. Celler Can Matons (DO Alella)
El celler Can Matons, que va néixer fa gairebé quaranta-cinc anys a Santa Maria de Martorelles (Vallès Oriental), amb el nom de Marquès d’Alella i després també es va dir Raventós d’Alella, treballa exclusivament la varietat pansa blanca. De dos anys ençà, proposa cinc menes de vins tranquils blancs: el genèric, dos vins de poble i dos vins de vinya. Hem triat el vi de la Vinya del Músic, que surt d’una parcel·la del mateix nom situada al municipi de Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental), plantada el 1939. El raïm es premsa sencer i fa una fermentació molt lenta amb una criança posterior en una única bóta de cinc-cents litres durant nou mesos. Un vi amb profunditat, que no perd l’acidesa que el fa viu i expressiu i que és molt gastronòmic.
Llavors Blanc. Celler la Vinyeta (DO Empordà)
L’any 2002, a Mollet d’Empordà, Marta Pedra i Josep Serra van trobar les primeres vinyes per a començar el seu projecte vinícola, quan encara estudiaven enologia a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Tan sols tenien dinou anys. Avui, amb un gran esforç, talent i valors, el seu projecte ha crescut, s’ha consolidat i diversificat, amb l’elaboració d’oli, vinagre, mel i formatges, entre més productes. Entre els vins que elaboren, us proposem el Llavors Blanc, que és un cupatge de raïm de macabeu d’una vinya de cinquanta anys i raïm de garnatxa roja, d’una vinya de més de noranta anys. És un vi que ens aporta una aroma madura, que recorda fruites de pinyol, com les nectarines, herbes de camp i notes de llevat. És cremós, embolcalla la boca. Un vi gastronòmic. Una curiositat: l’etiqueta cada any és diferent. Conté un fragment d’un relat literari d’un autor de les comarques del nord i que amaga la paraula “llavors”.
Escabeces Vermell 2022. Celler Vinyes del Tiet Pere (DO Tarragona)
És un vi de cartoixà vermell que neix de diferents vinyes de Vilabella (Alt Camp), de cinquanta-vuit anys. El projecte en origen va sorgir de les ganes de fer un rosat mediterrani, de pocs graus, de qualitat, amb una varietat minoritària, de dues parelles vinícoles (Oriol Pérez de Tudela i Mercè Salvat, René Barbier i Sara Pérez.) El procés d’elaboració comença desrapant el raïm i macerant-lo amb les pells durant la fermentació alcohòlica, durant vint-i-dos dies. Després el vi descansa en recipients de ceràmica i de fusta. Trobem un vi sec, botànic, marcat pel cítric que desprèn la varietat i ple de matisos.
La Forcallà de Antonia 2022. Celler Rafael Cambra (DO València)
Al petit poble de Fontanar dels Alforins, a la Vall d’Albaida, s’alça el celler de Rafael Cambra, un elaborador que amb el temps que s’ha anat posicionant entre els més destacats del territori. Entre els productes que elabora hi ha aquest vi negre fet de forcallat, una de les varietats de raïm antigues que aquests darrers anys els productors de la zona dels Alforins han anat recuperant. La Forcallà de Antonia prové d’una vinya de forcallat de cinquanta-cinc anys. El vi macera durant dues setmanes amb un 10% del raïm sencer i és criat vuit mesos en bótes de roure de cinc-cents litres que no són noves. D’aquest procés, en resulta un vi lleuger i elegant, que recorda la fruita amb notes especiades prou marcades.
Mandó. Celler Abadal (DO Pla de Bages)
Aquest vi rústic és un projecte dels que tenen sentit. Al Pla de Bages el celler Abadal fa quinze anys que recupera la mandó, una varietat antiga pròpia, que d’uns anys ençà també es recupera al País Valencià, a la Vall dels Alforins, de manera que podem parlar d’una varietat antiga dels Països Catalans. I pot tenir un paper important enfront de la sequera i l’emergència climàtica, perquè és molt resistent i viu amb poca aigua. És una varietat mediterrània amb molta personalitat, que contradiu el clixé, perquè aporta vins frescs i més fràgils, de menys graduació alcohòlica. Recorda les aromes de sotabosc i d’herbes aromàtiques com la farigola i de fruita com la garrofa.
ÀN/2 2022. Celler Ànima Negra (IGP Illes Balears)
Ànima Negra és un dels cellers més emblemàtics de Mallorca i dels primers a treballar la recuperació de les varietats pròpies de l’illa. Enguany celebra el trentè aniversari. I aquest és el vi que l’ha portat més lluny. És un cupatge de les varietats autòctones callet, fogoneu i manto negre, i també conté un 20% de sirà. La fermentació es fa en dipòsits de ciment i d’acer inoxidable de 10.000 litres. L’envelliment es fa en bótes de roure francès i americà de 225 litres durant 12 mesos. El trobem elegant, sorprenent, amb una marcada personalitat, net i amb complexitat gustativa. Al nas, aromes de fruita madura i en boca, intens però fresc. Rodó.
Priorat 2021. Celler Mas Bell (DOQ Priorat)
Aquest vi neix de les inquietuds de l’enòleg Joan Asens, vitivinicultor infatigable, un dels que coneix més bé el Priorat i un nom de referència en el món vitivinícola. És un projecte petit, nascut de l’amistat entre Joan Asens i el viticultor de Bellmunt del Priorat Joan Miquel Sedó. El vi és fet bàsicament de garnatxa negra amb un 10% de carinyena, de vinyes que se situen a quatre-cents metres d’altura. Una part del vi s’ha criat durant sis mesos en bótes de roure francès i una altra part en dipòsit d’acer inoxidable. El Priorat del projecte Mas Bell és ple d’expressió. No pesa, és subtil i net, recorda la fruita vermella fresca. Fàcil de beure, és molt gustós.
Sang de Corb 2021. Celler Frisach (DO Terra Alta)
Aquest projecte jove dels germans Ferré a Corbera d’Ebre mostra l’expressió de les garnatxes, blanques i negres de la Terra Alta. Aquest Sang de Corb és un cupatge de garnatxa fina (40%), garnatxa peluda (20%) i carinyena (40%), totes de les mateixes vinyes en coplantació de seixanta-cinc anys, que són entre ametlles i oliveres. Tenen el vi durant un any en bótes de tres-cents litres. Trobarem un vi de color cirera, amb un nas elegant de fruita vermella i en boca llaminer, de tacte sedós i bona estructura.
Trepat 2021. Celler Carles Andreu (DO Conca de Barberà)
El trepat és una varietat de raïm que es cultiva pràcticament només a la Conca de Barberà, en cap lloc més del món. Una varietat negra, de poca graduació, que dóna uns vins fins i elegants. Tradicionalment, aquest raïm s’havia destinat a l’elaboració de vins rosats i cava. No va ser fins fa vint anys que aquest celler va optar per elaborar i comercialitzar un vi negre de trepat. El vi de trepat és un vi especiat i amb record de fruita vermella, poc estructurat, amb pocs graus i bona acidesa. Però en aquest cas, el celler ha volgut donar més estructura al vi, per això madura en bótes de roure francès de primer any de dos-cents vint-i-cinc litres durant sis mesos. Això acaba confegint al vi més madur, amb aromes de melmelada de fruita vermella i en boca el record de la fruita confitada.