La temporada del xató arrenca a Vilanova i la Geltrú

  • El xató és un plat originari del Penedès i el Garraf

VilaWeb
Redacció
25.11.2016 - 02:00
Actualització: 25.11.2016 - 09:56

Aquest cap de setmana el xató serà el protagonista a Vilanova i la Geltrú degut a dosfestivals: el Xató i la Festa dels Mercats, dues iniciatives que posen a l’abast dels visitants la gastronomia vilanovina. El municipi obre així la nova temporada de la Ruta del Xató que abasta les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Una aventura gastronòmica lligada als vins de DO Penedès i al plat xató, originari d’aquest territori i que s’elabora amb escarola, tonyina, bacallà, anxoves o seitons, olives i la salsa de xató feta d’ametlles, avellanes, all, nyores, pa, vinagre, oli d’oliva i sal.

L’objectiu d’aquest festival és mostrar els plats i els productes més típics del municipi, dins del Mercat del Centre i oferir una oportunitat única per conèixer i adquirir els productes necessaris per elaborar un autèntic xató de Vilanova i la Geltrú, a més de gaudir d’una festa amb una variada degustació de tapes elaborades amb productes típics del mar i de la terra, tot això, en un entorn ambientat amb música en directe.

Cada ciutat, que participa en la ruta del xató, té la seva pròpia recepta d’aquest plat, amb algunes variacions, en el cas de Vilanova i la Geltrú és la següent: Picar en un morter els grans d’all amb la sal perquè no saltin. Un cop ben aixafat, afegir les ametlles i les avellanes i treballar-ho fins que tot plegat quedi com una pasta homogènia. Raspar la part interior de les nyores escaldades afegir la polpa obtinguda al morter. Un cop tot homogeneïtzat, posar-hi la molla de pa amb vinagre, una mica escorreguda, i continuar treballant-ho. Un cop fet, afegir-hi lentament l’oli mentre es remena, també lentament, per donar a la salsa la consistència desitjada. En una safata, col·locar l’escarola ben escorreguda i un xic de salsa, remenar bé i servir després als plats. Acompanyar-ho amb la tonyina, el bacallà, els seitons i les olives, i un cop servit els comensals són lliures de posar-hi una mica més de salsa segon el gust de cadascú.

Seguint aquesta recepta diferents persones de la ciutat competiran per a veure qui fa el xató més bo en el concurs nacional de xató, així mateix, al llarg de la ruta del xató també hi ha obert un concurs perquè la gent pugui votar quin xató li ha agradat més entre els municipis que hi participen: Vilanova i la Geltrú, El Vendrell, Vilafranca del Penedès, Sitges i Calafell.

mapa ruta xato

El Xató és el plat principal del Carnaval i neix lligat al món del vi. La cerimònia d’aixetonar la bóta, consistia a posar-li una petita aixeta -l’aixetó- que permetia treure el vi. Era l’inici de la festa, i com tota festa anava acompanyada d’un àpat. Aquest àpat estava format per ingredients salats: anxova, tonyina i bacallà, que eren habituals en el rebost de pagès, acompanyats amb unes fulles de la verdura del temps del fred; l’escarola i unes olives, tot plegat enriquit amb una salsa, feta amb tècniques de clares connotacions àrabs, i amb diversos graus de sofisticació, era d’ús comú entre la pagesia. Aquest plat va ser batejat amb el nom de Xató.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any