MINUT A MINUT

[VÍDEO EN DIRECTE] Aragonès recorda a la CUP que l’acord d’investidura no marca cap data per un referèndum

  • Us oferim en directe la segona jornada del debat de política general que es fa al Parlament de Catalunya

VilaWeb
Redacció
29.09.2021 - 17:35
Actualització: 29.09.2021 - 17:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Es reprèn el debat de política general amb la contrarèplica del PSC al president Pere Aragonès. Posteriorment intervindran Vox, la CUP, Ciutadans, el PP i finalment els socis de govern, JxCat i ERC. Així mateix, el president Aragonès exercirà el seu dret de contrarèplica.

La CUP tira pel dret i posa a prova el govern d’Aragonès amb un nou referèndum I Crònica d’Odei A.-Etxearte 

17.27h

"Contra el feixisme, sempre"

El portaveu d'ERC, Josep Maria Jové, ha estat molt breu: "Contra el feixisme, sempre", contestant així la intervenció d'Ignacio Garriga. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha conclòs recordant l'article 7.2 del Parlament. "S'ha de mantenir una actitud respectuosa amb tots els diputats i també amb la resta de la ciutadania", ha remarcat.

17.26h

Torn de rèplica de JxCat

El portaveu de JxCat al parlament, Albert Batet, ha recriminat Albiach que donés lliçons de coalició. "I l'espectacle diari que fan vostès a l'ajuntament de Barcelona i a Madrid". A Illa, li ha retret que l'única proposta que té el seu partit per Catalunya és l'anomenada agenda de retrobament. "Ha repetit el que ha dit Sánchez sempre, amnistia i autodeterminació són objectius impossibles d'assumir", ha subratllat.

17.17h

Torn de rèplica del PP

El diputat del PP, Alejandro Fernández, ha fet una rèplica molt breu on ha acusat Pere Aragonès de mentir i de no voler parlar de cap proposta que li ha plantejat el seu partit.

17.04h

Torn de rèplica de Ciutadans

El diputat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, creu que el govern català està als antípodes en la majoria de temes i propostes. "Nosaltres reivindicarem els vuit punts que són un signe de convivència i normalitat democràtica. Esperem comptar amb el suport del partit socialista". Carrizosa diu que s'ha perdut riquesa a Catalunya per la inestabilitat política.

16.54h

Torn de rèplica d'En Comú Podem

La portaveu d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, retreu al govern que ERC i JxCat defensi projectes contraposats de país, mentre critiquen les friccions dins del govern espanyol que integren el PSOE i Podem. "Nosaltres tenim projecte i propostes, però no som ni àrbitre ni mitjancer en les seves relacions", ha dit la diputada, que ha afegit.

16.52h

"La taula de diàleg ha estat un fracàs"

Reguant ha insistit que la taula de diàleg, que es va reunir recentment a Barcelona, ha estat un fracàs i ha demostrat que la via de negociació amb l'estat espanyol és un cul de sac. "Nosaltres érem escèptics, però primer que res s'ha demostrat que la taula és un fracàs", ha dit.

16.49h

Ordre públic i habitatge

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha recollit el discurs de Carles Riera i ha recordat al govern que continua reprimint i vulnerant els drets dels catalans. "És cert que hem millorat en certes coses d'ordre públic, però no podem tenir tantes persones denunciades per fer una cosa que haurien de fer les institucions, defensar el dret de l'habitatge", ha declarat.

16.42h

Contrarèplica de la CUP

La diputada Eulàlia Reguant reclama al president Pere Aragonès que recuperi l'esperit del seu discurs d'investidura en què va citar Karl Marx. "Tornem al principi, senyor president, perquè ara el seu discurs és el de Foment", ha dit. Com a exemple d'aquest canvi discursiu, Reguant ha posat l'exemple de l'ampliació de l'Aeroport del Prat. "Encara no sabem quina és la seva proposta pel Prat", ha afegit.

16.40h

La CUP demana explicacions pel discurs racista de Vox

La diputada Basha Changue demana a la presidenta del parlament, Laura Borràs, que faci complir el codi de conducte al portaveu de Vox, Ignacio Garriga, després de fer un discurs ple de referències racistes i xenòfobes.

16.19h

Es reprèn el debat amb la contrarèplica d'Illa a Aragonès

El cap de l'oposició, Salvador Illa, reobre novament el debat de política general amb la contrarèplica al president Aragonès, en la qual defensa la iniciativa del govern a l'ombra. En aquest sentit, el líder del PSC assegura que la seva intenció és aportar alternatives i ajudar al govern.

Així mateix, ha reclamat Aragonès que "trenqui la inèrcia dels darrers anys" i treballi per fer que Catalunya "torni a ser locomotora econòmica i política d'Espanya". "Si ho fa, em tindrà al seu costat", ha declarat.

D'altra banda, ha insistit que cal una taula de partits a Catalunya i ha recordat que tots els grups són necessaris per "construir" el país". "Cal una taula on poder discutir, contrastar i arribar a acords", ha afegit.

14.14h

Borràs suspèn el debat fins després de dinar

La presidenta del parlament, Laura Borràs, ha suspès el debat de política general una volta el president Aragonès ha acabat la seva intervenció. En la represa, els grups parlamentaris tindran dret de rèplica.

14.10h

Aragonès refusa posar data al referèndum

El president Pere Aragonès s'ha negat a posar data al referèndum que reclama la CUP. "Veig que hi ha propostes noves, però l'acord d'investidura diu el que diu. No parlava de dates concretes", ha declarat, tot expressant el seu enuig perquè va saber de la proposta a través dels mitjans de comunicació.

14.03h

"Anar a l'Alguer és el que tocava fer"

El president Pere Aragonès ha explicat que aquest cap de setmana va viatjar a l'Alguer per donar suport al president Carles Puigdemont perquè era el seu deure com a màxima autoritat de Catalunya. "Vaig anar a l'Alguer perquè volia ser-hi, però hi vaig anar també perquè és el que tocava fer", ha afegit.

Així mateix, el president ha destacat les victòries judicials de l'exili, però ha recordat que totes les estratègies de l'independentisme són compatibles, tot fent referència a la taula de diàleg.

13.59h

"Cada intervenció és una amenaça"

El president Pere Aragonès ha retret a Vox que cada intervenció del partit d'extrema dreta sigui una amenaça per tombar l'acció política de la majoria independentista. "Cada intervenció seva és una amenaça de querella, és odi, i això no ho podem permetre", ha declarat. A més, Aragonès ha lamentat que una formació parlamentària faci un discurs marcadament racista i masclista amb els micròfons de la cambra.

13.57h

"Volem aprovar el pressupost amb la majoria de la investidura"

El president Pere Aragonès ha assegurat que una prioritat del govern és aprovar el pressupost de la Generalitat amb la majoria de la investidura, és a dir amb el suport de la CUP, ja que és l'única garantia per poder tirar endavant el contingut dels acords d'investidura.

13.53h

Toc d'atenció a Albiach

El president Pere Aragonès ha lamentat les crítiques reiterades de la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, per la manca de cohesió del govern, que fins i tot ha qualificat de fallit. "Un govern trencat és el que l'alcaldessa diu A i el tinent d'alcalde diu B? En què el Ministeri de Foment treu una proposta i la vice-presidència va al lloc on es vol fer per rebentar-ho? Vostès poden donar lliçons de cohesió del nostre govern?", ha dit.

D'altra banda, Aragonès ha reclamat que les friccions entre el PSOE i Podem acabin tenint repercussions negatives a Catalunya. En aquest sentit, ha posat l'exemple de la regulació del lloguer, que el PSOE no ha volgut tirar endavant en l'àmbit estatal i amenaça de portar la norma catalana al TC.

13.49h

Ampliació del Prat

El president Pere Aragonès ha aprofitat la resposta als grups parlamentaris per constatar novament el seu posicionament sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat. En aquest sentit, ha dit que és partidari de la reforma de la infraestructura, però sense afectar a la zona protegida de la Ricarda. Així mateix, ha criticat l'arrogància d'AENA durant les negociacions: "Es pensen que poden fer o desfer com volen i alguns partits els hi han seguit la veta".

13.44h

"He fracassat"

El president Aragonès ha lamentat la majoria d'intervencions dels grups parlamentaris i ha admès que va fracassar en el seu discurs d'inauguració del debat de política general, ja que "no he aconseguit treure els partits de les seves inèrcies". Amb aquesta crítica, Aragonès ha assenyalat especialment al PSC i En Comú Podem, ja que ambdós formen part del govern espanyol.

13.25h

El president Aragonès respon els grups

Es reprèn el debat de política general amb la resposta del president Pere Aragonès a les intervencions dels grups. En les seves primeres paraules, el cap de govern critica durament els posicionaments del PSC: "Senyor Illa, no tenen una proposta alternativa de resolució del conflicte polític. Nosaltres la tenim i m'agradaria confrontar-la amb la del grup de l'oposició."

En aquest sentit, el president ha assenyalat que el PSC ha fet propostes i crítiques al govern en l'àmbit econòmic i social, però no pas cap per intentar de resoldre el conflicte polític. "Això és un conflicte de sobiranies", ha afegit el president, que ha reivindicat que el govern continua reclamant l'amnistia i l'exercici de l'autodeterminació.

12.57h

Descans en el debat de política general

La presidenta del parlament, Laura Borràs, ha ordenat un descans de mitja hora després de la intervenció de tots els grups parlamentaris. El ple es reprendrà amb la resposta del president Pere Aragonès.

12.54h

"La solució és a les seves mans"

El portaveu d'ERC, Josep Maria Jové, també ha reclamat al PSOE i, especialment al president espanyol, Pedro Sánchez, que surtin de la trinxera per intentar de resoldre el conflicte entre Catalunya i l'estat. "Mirar cap a un altre cantó els fa còmplices. Si el govern de l'Estat no fa res per aturar la repressió, deixarà el monopoli de la resolució del conflicte al sistema judicial. La solució és a les seves mans i ho saben", ha declarat.

12.45h

Elogis a la CUP

El portaveu d'ERC, Josep Jové, ha enviat un missatge de complicitat a la CUP després d'enviar-ne un al seu soci de govern, JxCat. "Us agraeixo la tenacitat, el compromís negociador de l'esquerra més insubornable. Gràcies per mantenir-vos i mantenir-nos ferms al mes de maig. Sabem que no va ser senzill i que sovint, massa, les nostres accions no són les que us espereu", ha dit al partit d'esquerra anticapitalista.

12.22h

Intervenció d'ERC

El portaveu d'ERC, Josep Maria Jové, clou les intervencions dels grups en el debat de política general. En l'inici del seu parlament dedica unes paraules al president Puigdemont, a qui agraeix la seva tasca a l'exili. "No podem fer creure que la repressió s'ha acabat i que vivim en un context de normalitat democràtica", ha dit, tot assegurant que "ni podem ni volem passar pàgina" dels fets de l'octubre del 2017.

11.59h

"El retorn del president Puigdemont és la llibertat de Catalunya"

El portaveu de JxCat, Albert Batet, ha assegurat que més enllà de les victòries judicials a Europa, un dia —"esperem que més aviat que tard"— president Puigdemont tornarà a Catalunya. "Tornarà com el president legítim, com el president de l'1-O. El seu retorn representa la llibertat de Catalunya", ha afegit.

Així mateix, Batet ha criticat la taula de diàleg, ja que considera que de la negociació amb l'estat no en pot sortir cap fruit. "Espanya no pot presentar credencials plenament democràtiques. El diàleg no porta enlloc si no hi ha una voluntat política i no veiem", ha dit.

D'altra banda, ha reclamat unitat a l'independentisme, però també "cultura de coalició" al president Pere Aragonès. "No és un govern de subordinació", ha dit el dirigent de JxCat, que ha recordat que el 14-F va deixar un escenari d'empat tècnic entre les dues principals opcions independentistes.

Així mateix, ha reclamat a ERC que s'avingui a negociar la unitat d'acció al congrés espanyol, sobretot durant les converses per pactar el pressupost espanyol.

11.49h

Intervenció de JxCat

El portaveu de JxCat al parlament, Albert Batet, comença la seva intervenció al debat de política general assegurant que la detenció del president Puigdemont demostra que el conflicte amb l'estat espanyol "continua més viu que mai". A més, retreu al cap de l'oposició, Salvador Illa, que defensi la suposada separació de poders a l'estat, tot assenyalant que tots els poders van a la cerca de Puigdemont i la resta d'exiliats. "Senyor Illa, la justícia europea deixa en evidència l'estat, ara per ara el resultat és exili 6 Espanya 0", ha dit.

11.15h

Torn de Ciutadans

El portaveu de Ciutadans al parlament, Carlos Carrizosa, intervé ara al debat de política general, que acusa el govern d'estar "igual de cremat i dividit" que l'anterior.

10.42h

Torn d'En Comú Podem

La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, comença la seva intervenció llegint les opinions de diversos periodistes mediàtics, com ara Laura Rosel, Jordi Basté o Francesc Marc Àlvaro, que titllen l'última crisi de govern d'esperpent i de demostració que l'executiu està trencat i és disfuncional.

10.24h

"President, posi data al referèndum"

El portaveu de la CUP, Carles Riera, assegura que la seva formació ha passat de l'escepticisme a la perplexitat pel que fa a la taula de diàleg, que ha qualificat d'un absolut desastre que deixa el país embarrancat en la repressió i l'emblanquiment de l'estat. "Ningú en aquest país ha dit que aquesta taula hagi estat un èxit, ningú creu que en pugui sortir l'exercici del dret de l'autodeterminació", ha reflexionat.

Així mateix, Riera ha reiterat que la CUP torna a posar el referèndum sobre la taula perquè no hi ha cap altre via per aconseguir la independència que tensant la relació amb l'estat espanyol. "Posant una data o emplaçant-lo de manera clara en aquesta legislatura, el referèndum és una eina de pressió per a l'estat i la comunitat internacional", ha dit.

A més, el portaveu de la CUP recorda que cal sincronitzar l'agenda amb l'escocesa. "President posi data al referèndum i activem novament el full de ruta independentista. Aquest conflicte només el resoldrem votant", ha declarat Riera, que ha exigit al govern que generi les condicions d'organització, de mobilització, de lluita i de conflicte, necessàries.

10.13h

"Un nou embat democràtic"

El portaveu de la CUP retreu al govern que està molt lluny dels compromisos de l'acord d'investidura. "Se'n recorden? Impulsar un nou embat democràtic a l'estat en aquesta legislatura", ha dit Carles Riera mirant el president Pere Aragonès i el vice-president Jordi Puigneró.

Així mateix, ha reiterat que el govern no està generant les condicions per exercir l'autodeterminació aquesta legislatura i l'ha acusat d'actuar amb "les mateixes prioritats que la sociovergència".

"La desactivació del conflicte contribueix a normalitzar la repressió. President, l'autodeterminació la guanyarem desestabilitzant l'estat i no pas apuntalant-lo", ha afegit.

10.03h

La CUP intervé en el debat de política general

El portaveu del grup parlamentari de la CUP, Carles Riera, pren la paraula en el debat de política general. El dirigent acusa el govern de negar-se a fer un tomb a l'esquerra tal com reclama l'acord de la investidura. "Som l'alternativa a la deriva autonomista i conservadora del seu govern", ha declarat.

Així mateix, Riera li ha retret especialment al president Aragonès que vulgui tirar endavant la taula de diàleg amb el govern espanyol. "Aquest estat [espanyol] no vol negociar i dialogar, només vol reprimir", ha dit, tot posant d'exemple la recent detenció del president Carles Puigdemont a l'Alguer.

09.48h

Torn de Vox

El líder de l'extrema dreta, Ignacio Garriga, intervé ara al debat de política general i amenaça que en cas que s'admeti a tràmit la proposta de resolució de la CUP sobre el referèndum exerciran les "accions legals oportunes" perquè el Tribunal Constitucional espanyol (TC) les declari inconstitucionals i les deixi sense efecte.

09.16h

Es reprèn el debat de política general

El president del PSC, Salvador Illa, ha denunciat que el govern "no està a l'altura", però ha allargat la mà del seu grup per canviar de rumb de l'executiu. De fet, ha tornat a oferir-se per a negociar el pressupost de la Generalitat si el govern no ho aconsegueix amb la majoria de la investidura, és a dir amb la CUP. Illa, que ha estrenat la sessió del debat de política general, ha dit a Pere Aragonès que el seu govern no funciona i ha subratllat les discrepàncies entre ERC i Junts, amb episodis destacats com l'ampliació del Prat o la taula de diàleg. De fet, s'ha dirigit al líder de Junts a la cambra per reclamar-li més implicació en aquest espai: "Aquí s'ha de moure vostè, no veu que no és possible que no enraonem?".

Els socialistes també reclamen un diàleg de "Catalunya endins". Illa ha exigit a Aragonès que reuneixi la taula de partits al parlament. A banda de Batet, també ha interpel·lat a Carlos Carrizosa (Ciutadans) i Alejandro Fernández (PPC) perquè apostin pel diàleg.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes