[VÍDEO] El discurs de Nelo Gómez contra l’espanyolització d’À Punt: “En valencià es pot doblar qualsevol producció”

  • La cerimònia de premis del sindicat Actors i Actrius Professionals Valencians el va reconèixer com a millor actor de doblatge · Óscar Lasarte i Neus Agulló foren reconeguts com a millors actors de repartiment

03.06.2025 - 12:51
Actualització: 03.06.2025 - 13:12

L’actor Nelo Gómez fou reconegut ahir al vespre com a millor actor de doblatge, pel film El triomf a la gala de premis del sindicat Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV). Quan va recollir el guardó, Gómez féu un discurs fervorós a favor del doblatge en català i de la normalització lingüística a À Punt, coincidint amb l’espanyolització creixent del canal. “El valencià és digne per a estimar, per a estudiar, per a fer negocis, per a eixir de festa, per a follar, per a ser un professional en qualsevol àmbit, també en el doblatge”, va reivindicar.

Gómez va remarcar que “en valencià es pot doblar i difondre qualsevol producció estrangera, i els responsables del major mitjà de comunicació que tenim els valencians i valencianes haurien de  defendre-ho, s’ho haurien de tatuar si s’estimen el poble que representen”. Tot seguit, va afegir: “El valencià és un patrimoni de tots i totes”, també dels que no en parlen –va dir. I va esmentar el cas del seu pare, aragonès i “valencianoparlant no practicant habitualment”. “Creieu que mon pare canvia de canal quan veu una pel·lícula en valencià? No, i no ho fa perquè l’haja doblat el seu fill –amb sort–; ho fa perquè, abans de ser espectador, el meu pare és demòcrata”, va dir. Encara hauria continuat denunciant el discurs “que emetre produccions en valencià resta audiència”, però va haver d’acabar perquè s’allargava massa.

La gala, feta al Teatre Principal de València, reconegué una àmplia varietat de trajectòries i treballs interpretatius en el camp audiovisual i teatral. En l’àmbit cinematogràfic, el premi de millor actriu l’obtingué Neus Agulló per L’àvia i el foraster. En la mateixa obra, Jordi Ballester va rebre el guardó com a millor actor de repartiment, i Lorena López fou distingida per La casa com a millor actriu de repartiment. El premi al millor actor protagonista fou per a Óscar Lasarte a ¿Es el enemigo?.

En teatre, els reconeixements al millor actor i a la millor actriu protagonistes foren per a Laura Useleti per Cinc minuts i Xavo Giménez per Yo soy 451. Els guardons a actors de repartiment recaigueren en Pep Ricart per La mancha i Amparo Fernández per Insomnio, noche de verano.

El premi Crisàlide al millor actor revelació s’atorgà a Juan Benavent per Laila, i el de millor actriu revelació, a Aurora García i Agud, per una trajectòria intensa en muntatges com After-sun, Esto ya no es el banquete, A-fràgil, El fin de la historia i Última Lluna de Mercucio Montesc.

La gala també serví per a retre homenatge a dues figures destacades. El premi Narcís 2025 s’atorgà a l’actriu Empar Ferrer per la seva llarga trajectòria i compromís amb el teatre valencià. El premi Taules 2025 reconegué Abril Zamora pel seu paper destacat en l’audiovisual contemporani i per haver contribuït a fer visible la realitat del col·lectiu trans.

Més enllà de les distincions, la cerimònia es convertí en una plataforma per a la crítica i la reivindicació. S’hi denuncià la situació precària del sector i es reclamà la dimissió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, per la seva gestió de la gota freda. “El sector està paralitzat de fa més d’un any i la gent que hi ha al capdavant d’una institució pública haurien de vetlar pel present i futur de la cultura, tant pels seus professionals com pel bé de tota la societat valenciana”, va dir Maria Almudéver, presidenta del sindicat.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor