Vi la Vinya de Can Xec 2019, expressió de la pansa blanca

  • Elaborat al celler Can Matons, que es troba al municipi de Montornès del Vallès, al Vallès Oriental, que pertany a la DO Alella · Dins la sèrie ‘Cinc vins blancs catalans per a tastar aquest estiu’

VilaWeb
Montserrat Serra
06.08.2024 - 21:40
Actualització: 06.08.2024 - 22:45

L’any 1981, l’empresari Ismael Manaut (Martorelles, 1936-2017) va fundar el celler Marquès d’Alella a Santa Maria de Martorelles (Vallès Oriental), dins la DO Alella. El 2005 va comprar el celler Ramon Raventós Basagoiti, membre de l’extensa família Codorniu, però aleshores sense vincles amb el consell d’administració de l’empresa cavista. Els vins d’aquest celler van passar a dir-se Raventós d’Alella, fins que el 2018 Raventós va vendre el celler al fons d’inversió Carlyle, que ja tenia en propietat les caves Codorniu. És en aquesta última etapa que es va tornar a canviar el nom, ara es diu Can Matons, que és el nom de la finca de Santa Maria de Martorelles on té la seu el celler, i es van ordenar la tipologia de vins, tots elaborats amb la varietat pansa blanca (també anomenada xarel·lo, premsal, cartoixà). Actualment, Can Matons elabora un vi genèric, amb raïm de pansa blanca de diferents finques del Vallès i del Maresme. I després elabora dos vins de poble, un de vinyes de Santa Maria de Martorelles i un altre de vinyes de Sant Fost de Campsentelles; i dos vins de vinya (la Vinya de Can Xec i la Vinya del Músic).

Can Xec és un vi que neix d’una parcel·la de quatre hectàrees de pansa blanca plantada el 1998 a Montornès del Vallès. És un vi que cerca la màxima maduresa de la pansa blanca, per això el raïm es cull tard, bo i mirant que faci una maduració quasi de negre.

Explica l’enòloga Marta Bericat: Can Xec és un dels dos vins de finca que fem a Can Matons. Vam escollir aquesta vinya, no perquè fos la més vella ni la més bonica, sinó perquè és la més ‘equilibrada’. Can Xec es troba a Montornès del Vallès, en un sòl de sauló, però que té prou argila per a poder mantenir una bona matèria orgànica i humitat. Gràcies a això, és una de les últimes vinyes que veremem i encara així manté una molt bona acidesa. Al celler la vinifiquem seguint la línia dels nostres vins (fermentació lenta a baixa temperatura) i en un recipient que aporta els menys aromes possibles. Alguns anys en foudres de 1.000 litres, i aquest 2023 l’hem fermentat en un contenidor de ciment i un altre de vidre. Per a mi, Can Xec és el vi que més bé representa les aromes típiques de la pansa blanca. Per una banda, té aquella fruita madura d’os i, al final, també s’hi pot notar un toc herbaci, de fonoll.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor