Els ministres d’Exteriors i representants d’Argentina, Brasil, Canadà, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Guatemala, Hondures, Mèxic, Panamà, Paraguai i Perú s’han reunit aquest dimarts a Lima per condemnar de manera conjunta la ‘ruptura democràtica’ que està tenint lloc a Veneçuela i exigir la celebració d’eleccions al país.

Els mandataris, que han assenyalat que no reconeixen l’Assemblea Nacional Constituent veneçolana, han signat la Declaració de Lima, que alerta de la ‘violació sistemàtica’ dels Drets Humans i les llibertats fonamentals a Veneçuela i recrimina al Govern de Nicolás Maduro l’existència de presos polítics al país.

El document, que ha estat signat pels dotze països, recull les 16 demandes fetes per aquests països al Govern de Nicolás Maduro, segons han indicat en un comunicat conjunt.

En un intent per contribuir a la ‘restauració de la democràcia’, els estats han ofert el seu ‘ple suport i solidaritat amb l’Assemblea Nacional, democràticament electa’ i han alertat que Veneçuela ‘no compleix amb els requisits ni obligacions dels membres del Consell dels Drets Humans de les Nacions Unides’.

Així mateix, han rebutjat l’ús de la força i han reiterat la seva ‘decisió de seguir aplicant la Carta Democràtica Interamericana contra Veneçuela’, així com d’oferir el seu suport a ‘la decisió de Mercosur de suspendre el país’ del procés d’integració regional.

Segons el text, aquests països ‘declaren la seva decisió a no donar suport a cap candidatura veneçolana en mecanismes i organitzacions regionals i internacionals’ i ‘criden a aturar la transferència d’armes cap a Veneçuela a la llum dels articles 6 i 7 del Tractat sobre el Comerç d’Armes’.

D’altra banda, els ministres dels diferents països han sol·licitat que es posposi la celebració de la Cimera CELAC-UE prevista per a l’octubre del 2017.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]