València obre la Plaça del Llibre en català

  • Seixanta editorials, quaranta presentacions, deu llibreries: entre l'1 i el 4 de novembre, la plaça de l'Ajuntament acull el gran aparador llibresc i literari que creix i es consolida.

VilaWeb
Núria Cadenes
31.10.2018 - 21:50
Actualització: 31.10.2018 - 21:53

Amb els anys ha anat creixent i aquest 2018 enfila la consolidació: al bell mig de la ciutat de València s’hi obre, entre l’1 i el 4 de novembre, la Plaça del Llibre. I és exactament això que el seu nom indica: una plaça oberta als llibres de tota mena i gènere i condició, un espai per a fullejar, passejar, trobar-hi autors que signen, que debaten, que presenten novetats, editorials de tot arreu i que publiquen en català, una estona de música, contacontes, cercavila, llibreters per orientar.

La Plaça del Llibre, aquesta trobada anual que enceta sisena edició, va començar quan les institucions no afavorien, precisament, la cultura feta en la llengua del país: diverses entitats (Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Editors del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Escola Valenciana, la Fundació pel Llibre i la Lectura i el Gremi de Llibrers de València) es van conjurar per tirar-ho endavant i l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània en va acollir les primeres passes. Amb el canvi de govern a l’Ajuntament i a la Generalitat, però, es va fer possible que la Plaça prengués la plaça, directament i literalment, i des d’aleshores ja ha esdevingut normal que, a València, durant quatre dies, els llibres en català s’ensenyoreixin de la plaça de l’Ajuntament.

El programa és atapeït i mostra, precisament, més enllà de les proclames i les intencions, la fortalesa, la diversitat i la projecció del món del llibre al País Valencià: una seixantena d’editorials, una quarantena de presentacions, deu llibreries i activitats per a tots els gustos i totes les edats.  Durant quatre dies es farà difícil escollir: s’hi presentaran llibres d’assaig, com ara  el volum Sobre la història i els seus usos públics (Universitat de València), de Josep Fontana, o el dietari de Toni Mollà, Tot entra en el pes (Vincle), o la bella reconstrucció d’història i memòria que és El barri de la plata (L’Avenç), de Julià Guillamon; novel·les: la darrera de Joanjo Garcia, Heidi, Lenin i altres amics (Bromera), la darrera d’Elvira Cambrils, A la platja de Camus (Bullent), la darrera de Juli Alandes, Caça major (Crims.cat), la darrera de Vicent Usó, El paradís a les fosques (Bromera), o les Darreres oportunitats (Balandra), d’Anna Lis; poesia: amb l’esplèndidad recopilació que ha fet Sebastià Portell, que duu per títol Amors sense casa i per subtítol Poesia LGTBQ catalana (Angle), o el duet Mare Nostrum i Lletres de viatge (Edicions 96), de Fran Garcia i de Francesc Pastor;  llibres infantils: La Bruixa Xocolata i els Monstres Mostosos (Lletra Impresa), per exemple, de Sílvia Colomer.

Qui s’acosti a la Plaça del Llibre aquests dies hi trobarà també actuacions: poètico-musicals, com és l’espectacle que Pau Sif i el grup Oh, foll amor! han preparat per a presentar la darrera obra d’aquest poeta, Veles (Eumo), o com és també l’homenatge a Montserrat Roig i Maria Mercè Marçal que ofereixen Meritxell Gené i Aina Torres, ‘La mirada violeta’; o musicals i poètiques, amb els concerts de La Fúmiga, el dia 3, o de Jim War Brou, el dia 4. I Dani Miquel, és clar, sempre i des de la primera Plaça del Llibre, el joglar i encantador de criatures Dani Miquel.

Isabel-Clara Simó
Cada any, a més a més, la Plaça del Llibre atorga els seus premis, en forma de reconeixement i d’una escultura que Cristina Guzman Traver crea per a l’ocasió. Enguany, el Premi Trajectòria serà per a l’escriptora i degana de la Institució de les Lletres Catalanes, Isabel-Clara Simó ‘per la importància i l’exemplaritat de la seua tasca intel·lectual, per haver contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural del nostre país, i per apoderar la literatura catalana feta al País Valencià, per internacionalitzar-la’.

El programa de literatura i llibres ‘Plaerdemavida’, d’Àpunt, conduït per Maria Josep Poquet, de la seva banda, rebrà el Premi Difusió, perquè igual com el personatge de Tirant lo Blanc, ‘és també simpàtic i entremaliat. Juga amb les complicitats entre el lector i l’obra, o l’escriptor, o l’escriptora, i ho fa allunyat dels perfils solemnes i les frases ampul·loses que hem hagut de patir en algun programa ‘de llibres’ de l’extinta canal 9. En Plaerdemavida els protagonistes són els llibres i el ric i divers univers que els fan possibles’.

Els premis es lliuraran en un sopar el dia 1 de novembre. I l’endemà al matí, esmorzar i a la Plaça. La primera activitat, per als més menuts: contacontes amb ‘Els contes del Sambori’. I després, el llibre de Josep Fontana. I després, Teresa Broseta i Toni Cabo amb la seva Superheroïna a l’atac (Tàndem). I ja ho havíem dit, que és un no parar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any