Vaccinacio demanar hora

Amb l’augment de contagis de la covid-19, les institucions van decidir de reforçar la vaccinació per tal que la població estigues al màxim de protegida possible. Des de fa mesos s’ha anat posant la tercera dosi per diverses franges d’edat o col·lectiu, prioritzant els de més risc. Avui, Salut ha anunciat que alguns catalans majors de 18 anys ja poden demanar hora per a posar-se la dosi de reforç del vaccí contra la covid. Però només ho podran fer aquells que compleixin un seguit de requisits. Us n’expliquem tots els detalls a continuació.

Qui pot rebre la tercera dosi del vaccí?

Els primers de rebre una dosi de reforç van ser els més grans de 70 anys i també els immunodeprimits, a qui el vaccí els havia generat menys anticossos. Fa unes setmanes, veient l’augment de contagis, es va optar per començar a vaccinar també els majors de 40 anys, a més dels vaccinats amb una dosi de Janssen o dues d’AstraZeneca. Els vaccinats amb aquests dos vaccins podien demanar hora independentment de l’edat. 

Actualment, a Catalunya ja poden demanar hora per posar-se la dosi de reforç els majors d’edat, però s’han de complir ser requisits. Dels majors de trenta anys en amunt, poden demanar hora totes aquelles persones que faci més de cinc mesos que van rebre l’última dosi. En canvi, les persones que estan a la franja de 18 a 29 anys, hauran d’esperar vuit mesos per poder-se posar la tercera dosi. En aquest grup s’han inclòs unes 16.000 persones. Són grans dependents, cuidadors i alguns serveis essencials que es van vacunar amb ARN fa més de vuit mesos, i que fins ara no havien pogut rebre la dosi de reforç perquè eren massa joves.

Quan ha de temps ha de passar per posar-me la tercera dosi?

Ara bé, abans de poder demanar hora, han d’haver passat cinc mesos de la segona dosi del vaccí pels majors de 30 anys i vuit per la franja de 18 a 29 anys.. O bé tres en cas que fos la d’AstraZeneca o Janssen. Per altra banda, les persones que s’hagin encomanat recentment hauran de deixar transcórrer quatre setmanes després d’infectar-se.

Els infants entre 5 anys i 11 poden demanar hora per vaccinar-se

La vaccinació contra la covid d’infants entre 5 anys i 11 va començar el 15 de desembre. Ja es pot demanar hora a la pàgina web vacunacovid.catsalut.gencat.cat. A més, Salut enviarà missatges SMS als infants que tinguin telèfon mòbil i de qui Salut tingui el número. La vaccinació es fa als centres de vaccinació poblacionals, no pas a les escoles. També es vaccina en algun CAP i en algun hospital. Es fa amb dues dosis del vaccí de Pfizer, separades per vuit setmanes. Es prioritzaran els grups de risc, i els infants de més edat. Després, s’aniran vaccinant els més joves.

Com serà la vaccinació dels nens de 5 a 11 anys? 

Les persones amb una dosi de Janssen o dues d’AstraZeneca una prioritat

En les persones que han rebut el vaccí de Janssen o dues d’AstraZeneca s’ha observat una protecció menor davant el coronavirus respecte a les vacunes d’ARNm. Per aquest motiu, es recomana d’administrar una dosi de record com a mínim tres mesos després d’haver rebut el vaccí. Aquesta dosi serà amb els vaccins de Pfizer/BioNTech o Moderna. Hauran de demanar hora a la web vacunacovidsalut.cat.

Com posar-vos la segona dosi del vaccí si heu de viatjar a un país que ho demana

On cal demanar hora?

El Servei Català de Salut ha activat la web vacunacovidsalut.cat perquè la gent demani hora sense que calgui que el departament s’hi posi en contacte. Aquesta alternativa és disponible per a totes les edats i també per a posar-se la tercera dosi.

Els menors de 17 anys i 16 poden demanar hora sense l’autorització del tutor. En canvi, per als qui tenen entre 12 anys i 15 caldrà que siguin els pares o tutors els qui els demanin hora per a vaccinar-se.

Quina documentació us demanaran?

El departament demana la targeta sanitària individual (CIP), però permet de presentar el DNI, el NIE o el  passaport en cas de no tenir-la o d’haver-la perduda. També caldrà presentar l’SMS del justificant de la programació de la cita que Salut haurà enviat al telèfon del pacient per a confirmar que l’hora demanada ha estat concedida correctament.

Salut també recorda que és important que les dades personals (telèfon, mòbil i adreça electrònica) siguin actualitzades al banc de dades del sistema sanitari. Podeu entrar a la web de “La Meva Salut” per actualitzar-les.

Em puc infectar de la covid-19 després d’haver-me vaccinat? I puc contagiar?

Què heu de fer si és tot ple?

Si quan comenceu els tràmits per a demanar hora, els horaris, els dies o els punts de vaccinació són plens, Salut recomana de tornar-ho a provar unes quantes vegades els dies següents per comprovar noves disponibilitats.

He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.