Utilitzen un virus modificat per a tractar el càncer infantil de retina

  • El virus modificat genèticament només ataca les cèl·lules cancerígenes

VilaWeb
EFE
24.01.2019 - 16:04

Investigadors de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona han desenvolupat un tractament experimental per al tumor de retina infantil que consisteix a injectar un virus modificat genèticament que ataca les cèl·lules cancerígenes i que s’aplica en els casos més agressius per evitar l’extirpació ocular.

El tractament injecta, dins de l’ull afectat pel tumor, el virus modificat per seleccionar, atacar i destruir només les cèl·lules cancerígenes. L’estudi s’ha publicat avui a la portada de la revista científica ‘Science Translational Medicine’ i s’ha dut a terme conjuntament entre investigadors de Sant Joan de Déu i de la companyia biotecnològica VCN Biosciences, els quals han modificat genèticament un virus comú que causa refredat perquè detecti i ataqui les cèl·lules cancerígenes.

El càncer de la retina, o retinoblastoma, suposa l’11% dels tumors malignes en nens menors d’un any i, quan està indicada la preservació ocular, es tracta a través de quimioteràpia, ja sigui a través de les artèries o injectada directament dins de l’ull.

No obstant això, en un 30% dels casos el tumor no respon als tractaments i cal procedir a l’extirpació de l’ull afectat per evitar que el càncer s’estengui; aquest nou tractament pretén evitar l’extirpació ocular i disminuir els casos de ceguesa.

‘Trobar un camí diferent a la quimioteràpia, una nova forma d’acció, més dirigida i que sol afecti a les cèl·lules tumorals i no afecti a les cèl·lules normals, és el somni de tots els oncòlegs’, ha assenyalat un dels doctors que dirigeix l’assaig clínic, Guillermo Chantada.

‘Ens hem de fixar en què té d’especial un tumor i quin no té una cèl·lula sana per intentar atacar per aquí amb els nous tractaments’, ha assenyalat un dels autors del treball, el doctor Ángel Montero.

El virus és capaç d’infectar i multiplicar-se sol en els tumors perquè detecta el funcionament anormal del gen del retinoblastoma, per la qual cosa les cèl·lules sanes no són afectades pel virus.

Un altre dels autors de l’estudi i també director Executiu de VCN Biosciences, el doctor Manel Cascalló, ha celebrat els avenços de l’estudi, que va començar fa quatre anys: ‘és l’hora de l’assaig clínic, del primer ratolí hem arribat al primer pacient’, ha assenyalat Cascalló.

Després dels assajos preclínics amb animals de laboratori i línies cel·lulars, l’hospital ha iniciada l’assaig clínic, dirigit pels doctors Guillermo Chantada, Jaume Catalá i Jaume Mora, per tractar amb el virus oncolític a pacients amb tumors oculars resistents a la quimioteràpia.

També Cascalló ha subratllat que ‘les dades publicades representen una important confirmació del mecanisme d’acció del nostre producte que actualment també s’està testant en pacients adults que pateixen altres tumors, com el càncer de pàncrees’.

De moment, han començat els assajos de toxicitat en dos pacients per analitzar la seguretat del tractament i, segons Chantada, els resultats estan sent positius i els pacients no han experimentat cap toxicitat inesperada: ‘està seguint les pautes acceptables i que contemplàvem’, ha assegurat.

A pesar que en aquesta primera fase es basi en el control de la toxicitat del tractament, Chantada ha explicat que també han observat indicis d’eficàcia.’És un primer gran pas perquè aquest somni de tenir tractaments dirigits al càncer amb molt poca toxicitat a la resta de les cèl·lules sigui possible’, ha subratllat Chantada, a l’hora que ha destacat la importància de la seva aplicació en els casos d’oncologia pediàtrica.

‘Els nens tenen tota una vida per davant i hem de fer que visquin i que vegin prou bé com pari tenir una vida similar a la que haguessin tingut sense tenir aquesta malaltia’, ha destacat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any